Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας USV SANCAR αναβαθμίζει την απειλή στο Αιγαίο-Η Ελληνική αντίδραση

Είναι γεγονός ότι σε κάθε χρονική περίοδο στη στρατιωτική Ιστορία, κάνει την εμφάνιση αλλά και τη διαφορά σε σχέση  τον αντίπαλο στο πεδίο της μάχης ένα νέο οπλικό σύστημα , το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρίζει την νίκη σε εκείνον που το χρησιμοποιεί.

Για παράδειγμα, η  εκτεταμένη, μαζική και κατάλληλη  χρήση των αρμάτων από τους Γερμανούς  σε τόπο και χρόνο στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα από τον Στρατηγό Γκουντέριαν το 1940, ήταν εκείνη που είχε ως αποτέλεσμα την υπερκέραση της  διαβόητης  αμυντικής γραμμής Μαζινώ των Γάλλων και την κατάληψη της χώρας σε δύο μόλις εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τελευταίες πολεμικές αναμετρήσεις, με εξέχουσα αυτή στην Ουκρανία κατέδειξαν ότι τα drones, εναέρια και θαλάσσια, αποτελούν ένα νέο σχετικά οπλικό σύστημα το οποίο διαμορφώνει νέες τακτικές αντιλήψεις και δόγματα, προξενώντας μεγάλα προβλήματα στον αντίπαλο.

 Αναφορικά με τα USV (θαλάσσια drones) , είναι αδιαμφισβήτητο  ότι  θα γίνουν αναπόφευκτος πολλαπλασιαστής ισχύος για τα σύγχρονα  πολεμικά ναυτικά τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα η Τουρκία ως δυνητικός αντίπαλος της χώρας μας έχει κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, σε  σχετικό άρθρο του αναφερόμενο στις δυνατότητες, αποστολές και τεχνικά χαρακτηριστικά του Τουρκικού μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας SANCAR (AUSV) , κάνει μνεία μεταξύ άλλων στα εξής:

"Το  Τουρκικό  αυτόνομο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας SANCAR (AUSV),   το οποίο αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία που αποτελείται από τα ναυπηγεία Havelsan και Yonca Onuk,  έχει δυνατότητες δικτυοκεντρικής λειτουργίας.

Το σκάφος καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 2022 και ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των θαλάσσιων δοκιμών τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα αυτόνομα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας ενσωματώνουν σύγχρονη τεχνολογία, ανιχνεύοντας το περιβάλλον με συστήματα αισθητήρων και εκτελώντας κρίσιμες εργασίες όπως ISR και άμυνα χωρίς προσωπικό,στο πλαίσιο των απαιτήσεων ψηφιακών πεδίων μάχης.

Το SANCAR AUSV διαθέτει υποδομή αδιάλειπτης επικοινωνίας που βασίζεται σε συστήματα RF/GSM/SAT που χρησιμοποιούνται παράλληλα.

Το ολοκαίνουργιο AUSV κυκλοφόρησε και ολοκλήρωσε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Αυτό του επιτρέπει να εκτελεί αποτελεσματικά λειτουργίες σε μεγάλες αποστάσεις.

Είναι το πρώτο μη επανδρωμένο σύστημα που χρησιμοποιεί το σύστημα  ADVENT ROTA.  Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, το SANCAR AUSV μπορεί να ελεγχθεί από έναν κινητό Σταθμό Ελέγχου εδάφους που διαθέτει σύστημα αποστολής ADVENT C4ISR και είναι συμβατό με τα Πρότυπα Διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να διασυνδεθεί και με άλλες ναυτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν το ADVENT.

Το SANCAR μπορεί να πραγματοποιήσει  εργασίες μεταξύ πλοίων, να εκτελεί δικτυοκεντρικές λειτουργίες με επανδρωμένες μη επανδρωμένες πλατφόρμες ως ομάδα , και να προσαρμόζεται εύκολα σε λειτουργίες σμήνους.

Από αυτή την άποψη, η SANCAR AUSV ξεπερνά τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της όσον αφορά την τεχνολογική υποδομή.

Το SANCAR AUSV, που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αυτόνομα τα καθήκοντα προστασίας λιμένα/βάσης, έρευνας/διάσωσης, πληροφοριών, αναγνώρισης, επιτήρησης, περιπολίας, επιφανειακού πολέμου και αντιμέτρων κατά ναρκών, θα μειώσει τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση πολλών εργασιών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει μια από τις πιο προσαρμόσιμες πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν ποτέ. Το SANCAR AUSV, μια ανώτερη πλατφόρμα με πολλές τεχνολογίες αιχμής, θα προετοιμάσει τα ναυτικά του κόσμου για το επιχειρησιακό περιβάλλον του μέλλοντος.

Βασικά χαρακτηριστικά του SANCAR

Αυτόνομη πλοήγηση συμβατή με COLREG
Σύστημα αποστολής ADVENT ROTA & ADVENT KALYON
Κινητός Σταθμός Ελέγχου εδάφους
Ανάθεση εργασιών συμβατή με ωφέλιμο φορτίο
C2 Ολοκληρωμένη Αδιάλειπτη Επικοινωνία
Τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα 12,7 χλστ
Τακτικό οπλικό σύστημα πυραύλων

Σόναρ πλευρικής σάρωσης
Σύστημα Διανομής Δεδομένων Πλοίου

Τεχνικές προδιαγραφές:

Διαστάσεις: 12,7 m x 3,3 m (lxw)
Ταχύτητα > 40 Κόμβοι
Εκτόπισμα: 9 τόνοι
Σύστημα πρόωσης: 2 x κινητήρας ντίζελ σε συνδυασμό με 2 x Waterjet
Εύρος πλεύσης: 400 nm σε 10 κόμβους
Χρόνος πλεύσης : 40 ώρες

Ναυτική ικανότητα: Sea State 4
Σταθμός Ελέγχου εδάφους: Φορητός & Αρθρωτός
Τηλεσκοπικός ιστός έως 4 μέτρα
Επιστροφή στη βάση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Η Τουρκική απειλή στο Αιγαίο

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η γειτονική χώρα έχει στην διάθεσή της  το αυτόνομο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας SANCAR (AUSV),  το οποίο με βάση  τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές προδιαγραφές που προαναφέραμε, αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τις ΤΕΔ στο Αιγαίο.

Οι πολλαπλές αποστολές που δύναται να αναλάβει σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες μας στο Αιγαίο και κυρίως η διαλειτουργικότητά του με άλλα ναυτικά μέσα και κέντρα διοίκησης  της Τουρκίας, σε συγκερασμό με τη μεγάλη γκάμα εναέριων UAV, UCAV που διαθέτουν οι Τούρκοι, θα πρέπει να ωθήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων

Η Ελληνική αντίδραση

Η  Ουκρανική επιχείρηση στη Σεβαστούπολη,  η οποία εκτελέστηκε 100% με χρήση εναέριων και θαλάσσιων drones, κατέδειξε την επιτακτικότητα της απόκτησης  σε μεγάλους αριθμούς, UAV, UCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle, που δεν υπάρχουν  από Ελληνικής πλευράς, προκειμένου οι ΕΔ μας να έχουν την δυνατότητα  να καταστρέψουν ναυτικούς, εναέριους και χερσαίους στόχους ζωτικής σημασίας, όπως λόγου χάρη  τις  εγκαταστάσεις εφοδιασμού  και επισκευών του Τουρκικού στόλου που βρίσκονται σε τουρκικά λιμάνια σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας  όλοι γνωρίζουμε ότι  αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεματικότητάς του.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από τη Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...