Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πράσινο φως από τον Ερντογάν για την κατασκευή 3 φρεγατών κλάσης "Ι" αναβαθμίζει την απειλή στο Αιγαίο

Η Τουρκία πιστή στο ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας", προβαίνει στη ναυπήγηση  νέων πολεμικών πλοίων, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει την ναυτική υπεροχή της Ελλάδας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο αλλά και την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου.

Προς επίρρωση των παραπάνω, άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ έγκριτου  σε ναυτικά αμυντικά θέματα  με τίτλο "η τουρκική κυβέρνηση δίνει πράσινο φως για τρεις φρεγάτες I-Class', επισημαίνει τα παρακάτω:

"Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Κυβέρνησης, μια επιτροπή υπό την Προεδρία που λαμβάνει βασικές αποφάσεις για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ενέκρινε την κατασκευή τριών φρεγατών κατηγορίας I για το τουρκικό ναυτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την επέκταση των αυτόχθονων συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) και τις μονάδες ασφαλείας και ελήφθησαν αποφάσεις για 25 διαφορετικά έργα.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συνάντησης ήταν η έγκριση κατασκευής τριών φρεγατών κλάσης Κωνσταντινούπολης (I-class) για το Τουρκικό Ναυτικό.

Το ηγετικό πλοίο της κατηγορίας, το  TCG Istanbul, καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και η πρώτη γηγενής φρεγάτα έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία για το Τουρκικό Ναυτικό το 2023.

«Η προμήθεια του 6ου, 7ου και 8ου πλοίων που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου MİLGEM (2η, 3η και 4η φρεγάτες I-class) εγκρίθηκε επίσης  στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας».

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2021 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο του 2021, ο επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Άμυνας, Ismail Demir, δήλωσε ότι η προμήθεια των ακόλουθων τριών φρεγατών I-class θα πραγματοποιηθεί σύντομα και ότι εξετάζονται ιδιωτικά ναυπηγεία για την κατασκευή τους.

Η επιτροπή ενέκρινε επίσης τη μαζική παραγωγή του αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA και της βαριάς τορπίλης AKYA και συζήτησε νέες δυνατότητες που θα προστεθούν στις μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Σχετικά με τη φρεγάτα I-Class (Istif-class).

Το Πρόγραμμα Φρεγάτας I-class αποσκοπεί  στην κατασκευή τεσσάρων φρεγατών για να αντικαταστήσει τις παλιές φρεγάτες κλάσης YAVUZ στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ιθαγενών πολεμικών πλοίων MILGEM και  η κλάση Istanbul είναι μια διευρυμένη παραλλαγή της ανθυποβρυχιακής κορβέτας κατηγορίας Ada. Οι Φρεγάτες I-class θα έχουν περίπου 50% αυξημένη χωρητικότητα καυσίμου και ικανότητα λειτουργίας πλεύσης  σε σύγκριση με τις κορβέτες της κατηγορίας Ada.

Οι φρεγάτες κατηγορίας I έχουν τη διαμόρφωση για να διεξάγουν ανίχνευση, προσδιορισμό θέσης, ταξινόμηση, αναγνώριση και καταστροφή του στόχου και NGFS.

Η φρεγάτα I-class έχει σχεδιαστεί για να διεξάγει επιχειρήσεις θαλάσσιας επιτήρησης και περιπολίας, επιθεώρησης και επιτήρησης της ΑΟΖ εκτός από την πρόληψη πιθανών απειλών."

Προδιαγραφές

Συνολικό μήκος: 113,2 μέτρα
Βύθισμα : 4,05 μέτρα
Εκτόπισμα: 3000 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: 29+ κόμβοι
Ταχύτητα πλεύσης: 14 κόμβοι
Αντοχή: 5700 Nm στους 14 κόμβους
Κύρια πρόωση: CODAG (2xMTU Diesel κινητήρες + 1xLM2500 αεριοστρόβιλος)
2x άξονες και έλικες CPP
Παραγωγή ισχύος: 4 x 560 kw γεννήτρια diesel
CMS : HAVELSAN ADVENT
– Ραντάρ 3D (Πιθανώς Aselsan CENK-S AESA*)
– Ραντάρ πλοήγησης (Πιθανώς Aselsan ALPER-P LPI*)
– Ραντάρ ελέγχου πυρκαγιάς (2xAKR-D ραντάρ ελέγχου πυρός*)
– Συστήματα EO (Πιθανώς ASELFLIR-300T, PIRI KATS και AHTAPOT*)
– Σόναρ FERSAH στη γάστρα
– Σύστημα Αντιμέτρων Τορπιλών HIZIR
– Σύστημα προειδοποίησης λέιζερ
– ASELSAN ARES οικογένεια ESM/ECM

Οπλισμός

– MIDLAS ιθαγενών VLS 16 κυψελών για εκτόξευση της οικογένειας πυραύλων εδάφους-αέρος HISAR
– Αντιπλοϊκοί πύραυλοι ATMACA 4×4
– Aselsan Gokdeniz CIWS**
– Super Rapid Gun 76 mm
– Πολυβόλο Aselsan STOP 2 x 25 mm
– 2×3 ελαφριά τορπίλη (MK-46 Mod 5 / Roketsan ORKA)

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία εντός της επόμενης δεκαετίας σκοπεύει να αναβαθμίσει κατακόρυφα τις ναυτικές της δυνατότητες σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, με την ναυπήγηση αυτόχθονων πολεμικών πλοίων, όπως είναι οι τρεις φρεγάτες I-Class.

Διαπίστωσή μας είναι ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα των Τούρκων στοχεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ναυτική κυριαρχία  σε βάρος μας και στην αλλαγή του Status -Qvo στο Αιγαίο, αφού διακαής της πόθος είναι η κατάληψη των νησιών μας στο Αρχιπέλαγος.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι αυτός είναι ο Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και πως οι ενέργειες αποτροπής αυτού από εμάς θα πρέπει να είναι συνεχείς και συστηματικές.

Η χώρα μας δεν θα πρέπει να σταματήσει στην απόκτηση των  Γαλλικών φρεγατών Belh@ra, και των υποβρυχίων κλάσης Παπανικολής.

Κρίνεται  επιτακτική η άμεση  απόκτηση πολλών  σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων εδάφους-θαλάσσης τα οποία θα πρέπει να εγκατασταθούν  κατάλληλα στα νησιά μας, έτσι ώστε μαζί με το στόλο και την  πολεμική μας αεροπορία να δημιουργήσουν ένα αδιαπέραστο πλέγμα A2D στο Αιγαίο.

Επίσης θα πρέπει τα νησιά μας να ενισχυθούν με επιπρόσθετα αντιαεροπορικά συστήματα, anti-drone συστήματα μέχρι επιπέδου Υπομονάδος, drones καμικάζι, UCAV, USV και επιπρόσθετες  χερσαίες δυνάμεις αλλά και πυρομαχικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...