Φαίνεται ότι σήμερα είναι η ημέρα του λαλίστατου εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν να προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες σχετίζονται με τα Ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.
Σε πρόσφατο άρθρο μας,αναφερθήκαμε σε αξιολόγηση που προέβη σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ , ο Τούρκος εκπρόσωπος λέγοντας χαρακτηριστικά στο Habertürk: «Η διαδικασία φαίνεται πιθανό να ολοκληρωθεί εντός ενός ή δύο μηνών».
Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε από το CNN TURK αν «θα δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες F-16 στην Τουρκία;» ο Καλίν είπε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η νέα δομή θα προκύψει μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά φαίνεται πιθανό ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έναν ή δύο μήνες. Όταν συμβεί αυτό, το ζήτημα των F-16 θα επιλυθεί τόσο από άποψη εκσυγχρονισμού (των υπαρχόντων) όσο και την αγορά νέων F-16», ανέφερε.
Στη συνέχεια παρευρέθηκε στο Διεθνές Συμπόσιο «Common Value of Shusha, Paris and Istanbul: Ahmet Bey Ağaoğlu» που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, όπου μεταξύ πολλών άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
"Ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Καλίν ανακοίνωσε, ότι η ΤΔΒΚ προσχωρεί στην ένωση", είναι ο τίτλος άρθρου Τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία σχετικά με το θέμα είναι τα ακόλουθα:
"Αναφερόμενος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Καλίν είπε, «Χάρη στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, αναπτύσσονται τώρα πολύ ισχυρές σχέσεις μεταξύ των τουρκικών κρατών.
Στις 11 Νοεμβρίου θα παρευρεθούμε στη Σύνοδο Κορυφής των Προέδρων των Τουρκικών Κρατών στο Ουζμπεκιστάν και εκεί θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση αυτών των σχέσεων.
Μία από αυτές τις αποφάσεις θα είναι η συμμετοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως παρατηρητής χώρας στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε την Τουρκική Ένωση. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μας που η Σούσα θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Τουρκικού Κόσμου του χρόνου. Ελπίζω ότι η δουλειά που πρέπει να γίνει σε αυτό το πλαίσιο θα οδηγήσει επίσης σε μεγαλύτερη αναγνώριση της Shusha», είπε."
Ο εορτασμός της επετείου του OTS στην Ουάσιγκτον
Υπενθυμίζουμε ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών (OTS) γιόρτασε την Πέμπτη την 13η επέτειο από την ίδρυσή του σε μια δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Χασάν Μουράτ Μερκάν στην Ουάσιγκτον, D.C.
Οι πρεσβευτές και διπλωμάτες των κρατών μελών του OTS, η Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επιβλέπει την πολιτική για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο Erika Olson, και πολλοί άλλοι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι ΜΚΟ παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που συγκέντρωσε ο Mercan εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία ασκεί την προεδρία του οργανισμού την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Το OTS εμφανίστηκε αρχικά ως σύνοδος κορυφής μεταξύ των αρχηγών τουρκικών κρατών το 1991 και τελικά έγινε διεθνές συμβούλιο το 2009, πραγματοποιώντας πάνω από 10 συνόδους κορυφής μέχρι στιγμής.
Υπογραμμίζοντας πώς η κοινή κουλτούρα, η ιστορία, η γλώσσα και η συγγένεια είναι βασικοί παράγοντες στις σχέσεις μεταξύ των τουρκικών κρατών, ο Mercan είπε: «Σήμερα αντιπροσωπεύουμε έναν πληθυσμό σχεδόν 300 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μόνο τα σύνορα μας χωρίζουν και τα σύνορα είναι γεγονός της ζωής, ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων μας γίνονται ακόμη πιο πολύτιμες».
Ο Τούρκος πρέσβης επεσήμανε ότι κύριος σκοπός του οργανισμού είναι η ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της πολιτικής αλληλεγγύης, της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών, υποστηρίζοντας παράλληλα την τουρκική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.
Η Tουρκία θα παραδώσει την θητεία της προεδρίας της στο Ουζμπεκιστάν στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το 2022.
Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών που επιβλέπει την πολιτική για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο Olson έδωσε επίσης μια σύντομη ομιλία στη δεξίωση.
Ο Olson παρατήρησε ότι η συνεργασία των τουρκικών κρατών ήταν σημαντική ενάντια σε δοκιμασίες όπως η ασφάλεια, η παγκόσμια ενέργεια και η ασφάλεια των τροφίμων. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν τιμή τους να συνεργαστούν με αυτές τις χώρες», είπε.
«Αν και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του οργανισμού, έχουν πολλά να επιτύχουν μαζί τους ως εταίρος», πρόσθεσε ο Olson. «Υπάρχουν πολλοί στόχοι κοινού ενδιαφέροντος».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Όπως γράφαμε σε άρθρο μας από τις 28 Αυγούστου 2022, ο Ερντογάν προσβλέπει στις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών του 2022, που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου 2022, ευελπιστώντας το κυβερνών κόμμα να χάσει από τους Ρεμπουπλικάνους στο Κογκρέσο και έτσι να αρθεί η αρνητική του στάση στην πώληση των F-16 στη χώρα του.
Αυτό φαίνεται ότι αναμένει αγωνιωδώς ο Καλίν , σύμφωνα με τις δηλώσεις του.
Η εργαλειοποίηση του Οργανισμού Τουρκικών κρατών από την Τουρκία για αναγνώριση του ψευδοκράτους
Τώρα αναφορικά με τον εορτασμό της επετείου για την ίδρυση του Οργανισμού Τουρκικών κρατών (OTS) , που διοργάνωσαν οι Τούρκοι στην Ουάσιγκτον υποδηλοί, ότι θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι αυτές οι χώρες των 300 εκατομμυρίων των οποίων ηγείται στον εν λόγω οργανισμό είναι πολύ κρίσιμες για τα συμφέροντα τους.
Η γεωγραφική θέση των Τουρκικών κρατών είναι τέτοια που λειτουργεί ως "σφήνα" ανάμεσα στο δρόμο του μεταξιού των Κινέζων και της Ρωσίας και γιαυτό θα πρέπει να προσεγγιστούν από την Ουάσιγκτον ακόμη περισσότερο.
Κοινώς η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την γεωπολιτική-οικονομική σημασία των Τουρκικών κρατών ως σκαλοπάτι εξευμενισμού προς τις ΗΠΑ και σε αυτό το σκεπτικό εντάσσονται οι ευσεβείς πόθοι του Καλίν για να τους δοθούν από τα F-16 από την Ουάσιγκτον.
Αναφορικά με την επικείμενη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην Κύπρο (ΤΔΒΚ κατά τους Τούρκους) ως παρατηρητής χώρας στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, δυστυχώς φαίνεται ότι επαληθευόμαστε πλήρως στην εκτίμηση που είχαμε κάνει σε άρθρο μας 1 έτος νωρίτερα όταν αναφέραμε:
Η ανάληψη καθηκόντων του Binali Yıldırım στο Συμβούλιο Τουρκόφωνων Χωρών, σημαίνει προώθηση της λύσης δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.
Ως πρώτο και θεμελιώδες βήμα για να το πετύχει αυτό η Τουρκία θα πρέπει το ψευδοκράτος να αναγνωρισθεί από Διεθνούς Οργανισμούς και κράτη.
Η Τουρκία θα ασκεί την Προεδρία του Τουρκικού Συμβουλίου, οπότε ο Ερντογάν σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό για να εντάξει το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών.
Στη συνέχεια εφόσον το πετύχει οι άλλες τουρκόφωνες χώρες του Οργανισμού θα εξωθηθούν από την Τουρκία στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, δίνοντας του υπόσταση Διεθνώς.
Με αυτόν τον τρόπο στη συνέχεια θα χτυπήσει την πόρτα στη συνέχεια στις Ισλαμικές χώρες στη συνέχεια, δημιουργώντας ένα σημαντικό έρεισμα στην προσπάθειά του για επίλυση του Κυπριακού με την δημιουργία δύο διαφορετικών κρατών στο νησί.
Τα στρατιωτικά πλεονεκτήματα που παρέχει στην Τουρκία ο ΟΤS
Η Τουρκία έχει πετύχει ο εν λόγω Οργανισμός να υιοθετήσει τις θέσεις της σε ΝΑ Μεσόγειο-Αιγαίο, καθώς και για δήθεν καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, την οποία βαφτίζει τουρκική, ενώ έχει εγείρει και ανύπαρκτο θέμα ύπαρξης υποτιθέμενης μειονότητας σε Ρόδο και Κώ.
Γεγονός είναι και αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ότι η Τουρκία σε στρατιωτικό επίπεδο αποκτά μεγάλο στρατηγικό βάθος, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στρατιωτική βοήθεια που η Άγκυρα θα λάβει σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την Αθήνα από τις χώρες του Οργανισμού τουρκικών χωρών.
Τέλος η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει βρεί αρκετές χώρες, τα μέλη του Οργανισμού, ως εν δυνάμει αγοραστές των προϊόντων της.
Τέλος το γεγονός της φτώχιας που μαστίζει αυτές τις χώρες, σε συνδυασμό με τα πλοκάμια που έχει απλώσει σε αυτές η τουρκική μισθοφορική οργάνωση SADAT, δίνει τη δυνατότητα στρατολόγησης μαχητών από την Τουρκία ως μισθοφόρων της μέσα από ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, πράγμα που οφείλουμε να επισημάνουμε, αφού η συνταγή χρήσης μισθοφόρων σε πολεμικές επιχειρήσεις από την Τουρκία είναι γνωστή και δοκιμασμένη.