Ελληνοτουρκικά

Αυτές είναι οι έξι τουρκικές αξιώσεις από την Ελλάδα όπως στάλθηκαν με επιστολή στον ΟΗΕ

"Έξι θέματα για τα νησιά από την Τουρκία! -Στάλθηκαν στον ΟΗΕ", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ενώ η Τουρκία συνέχιζε να δέχεται σκληρές αντιδράσεις για τη Θάλασσα των Νησιών, την οποία η Ελλάδα εξόπλισε παραβιάζοντας τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού, η Άγκυρα ξεκίνησε μια συζήτηση για την κυριαρχία και έστειλε μια δεύτερη επιστολή έξι άρθρων στον ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ένοπλα νησιά στη Θάλασσα των Νησιών προκάλεσαν μεγάλη κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τα νησιά, που οπλίστηκαν παραβιάζοντας τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού, ξεκίνησαν τη «συζήτηση για την κυριαρχία».

Η Τουρκία έχει επίσης προωθήσει τη δεύτερη επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία περιέχει έξι άρθρα, κατά των χωρίς όριο βημάτων της Ελλάδας.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Habertürk, οι απαιτήσεις της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι οι εξής:

Άρθρο 1: Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά εξαρτάται από το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών στο παρελθόν και σήμερα.

Άρθρο 2: Η Σύμβαση του Μοντρέ δίνει μόνο στην Τουρκία το δικαίωμα να οπλίσει τα στενά, δεν περιέχει καμία ρητή ή σιωπηρή διάταξη για την Ελλάδα. Η περιοχή που περιγράφεται ως Μαύρη Θάλασσα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.

Άρθρο 3: «Εάν δεν υπάρχει πολιτική δέσμευση μεταξύ των μερών στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση.

Άρθρο 4: Αν και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων είναι το υψηλότερο επίπεδο συμφωνίας αφοπλισμού και είναι δεσμευτική για όλους.

Άρθρο 5: Η λύση του προβλήματος του αρχιπελάγους Aaland μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας αποτελεί παράδειγμα για τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Άρθρο 6: Η νομική βάση των ελληνικών διεκδικήσεων είναι αδύναμη, παρουσιάζουν νοοτροπία αποκομμένη από την πραγματικότητα, επομένως δεν αξίζουν περαιτέρω απάντηση.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

"Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στην ερώτηση σχετικά με την κριτική των Ελλήνων πολιτικών προς την Τουρκία σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του στη Βόρεια Μακεδονία. Στην ομιλία του, ο Τσαβούσογλου υπενθύμισε τα εμπόδια που βάζει η Ελλάδα στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Σημειώνοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία άλλαξε το όνομά της ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρόταση για βελτίωση των σχέσεων κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο.

Δηλώνοντας ότι παρά τη συνάντηση αυτή, η Ελλάδα είναι εναντίον της Τουρκίας σε κάθε πλατφόρμα, ο Τσαβούσογλου είπε: «Από την άλλη πλευρά, θα ασκήσατε πίεση ειδικά για να μην δοθούν στην Τουρκία τα F-16 που η χώρα μου θέλει να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια κίνηση που δεν ταιριάζει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ»

Επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ότι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Λοιπόν, ποιος είναι άλλος λόγος για την επιθετικότητα της Ελλάδας; Η παραβίαση από την Ελλάδα του καθεστώτος των νησιών που της δόθηκε στις συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του 1947 με τον όρο να μην τα οπλίσει, και φέραμε αυτή την παραβίαση στην ημερήσια διάταξη στο πλαίσιο του  διεθνούς Δικαίου.

Γράψαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους. Οι συμφωνίες υπάρχουν, αλλά η Ελλάδα τις παραβιάζει και εξοπλίζει τα νησιά.

Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα συζητηθεί. Θέλω να το πω άλλη μια φορά σήμερα. Εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από αυτές τις παραβιάσεις, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Θα τηρήσετε τις συμφωνίες».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ελλάδας για το διεθνές δίκαιο, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «τώρα γίνονται επιθετικοί γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν στις επιστολές που στέλνουμε εντός του νομικού πλαισίου, κατηγορώντας την Τουρκία».

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς της Τουρκίας και έκανε δημαγωγία, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί είχαν ένα κόμπλεξ ότι δεν θα μπορούσαν να ευχαριστήσουν τον λαό τους αν δεν επιτίθεντο καθημερινά στην Τουρκία."

https://youtu.be/K0_ZNZA8n7k

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε τα εξής:

Εμμονή  της Τουρκίας στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο, πρώτον κατά παράβαση του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ,  " περί νομίμου άμυνας", ο οποίος υπέρκειται όλων των Συνθηκών και δεύτερον λόγω "alla turka" ερμηνείας των  συνθηκών ειρήνης του 1923 της Λωζάνης και του Παρισιού του 1947

Το καθεστώς των νησιών μας στο Αιγαίο

1. Λήμνος-Σαμοθράκη-Ίμβρος-Τένεδος-Λαγούσαι Νήσοι

Η συνθήκη της Λωζάννης 1923, επιβάλλει καθεστώς αποστρατικοποίησης στα  παραπάνω νησιά. Όμως με τη Σύμβαση του Μοντραί 1936 επιτρέπεται ο επαναξοπλισμός της ζώνης των Στενών, ενώ στο προοίμιο της εν λόγω νεώτερης χρονικά Συμβάσεως αναφέρεται ρητά ότι αυτή υποκαθιστά τη Σύμβαση της Λωζάννης.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω υπάρχει επιστολή της 6ης Μαϊου 1936 του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Ρουσέν Εσρέφ, πρός τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά  όπου ρητά αναφέρει:"Κατ΄ εντολή της Κυβέρνησης μου, είμαστε εξ ολοκλήρου σύμφωνοι όσον αφορά την στρατικοποίηση αυτών των δύο νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης ταυτόχρονα με τον εξοπλισμό των Στενών".

Αλλά και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ρουστού Αράς, στην τουρκική βουλή (Εθνοσυνέλευση), κατά τη διαδικασία της κυρώσεως της Συμβάσεως του Μοντραί είχε δηλώσει επί λέξει:

"Οι διατάξεις που αναφέρονται στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, τα οποία ανήκουν στη φίλη και γείτονα Ελλάδα και ήσαν αποστρατικοποιημένα βάσει των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης της Λωζάννης καταργούνται και αυτές από τη Σύμβαση του Μοντραί".

Και τέλος είναι ή δεν είναι νομική αυθαιρεσία η ερμηνεία από την Τουρκία, ότι οι υποχρεώσεις αποστρατικοποίησης ισχύουν για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά όχι για την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες Νήσους που ανήκουν στην Τουρκία;

Σημειωτέον ότι τώρα στην Ίμβρο εδρεύει Σύνταγμα Τούρκων Καταδρομών και στην Τένεδο Λόχος Τούρκων Καταδρομών.

2. Λέσβος-Χίος-Σάμος-Ικαρία

Η Συνθήκη της Λωζάννης 1923 δεν αναφέρει πουθενά κάποιον περιορισμό σε πάσης φύσεως στρατιωτικό έργο (ραντάρ κλπ) ούτε  σε αεροπορικές βάσεις, αλλά ούτε και σε κάποια ειδική διαδικασία ελέγχου του αριθμού των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.

Ρηματικά μάλιστα αναφέρει ότι "Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζονται επιτόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον πρός την εφ΄ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσα τοιαύτην".  (άρθρο 13)

3. Δωδεκάνησα (Συνθήκη Παρισίων 1947)

Σύμφωνα με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης, “Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου”.

Περαιτέρω, το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10.12.1947) προβλέπει: «Η Ιταλία εκχωρεί εις την Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τας νήσους της Δωδεκανήσου τας κατωτέρω απαριθμουμένας, ήτοι: Αστυπάλαιαν, Ρόδον, Χάλκην, Κάρπαθον, Κάσον, Τήλον, Νίσυρον, Κάλυμνον, Λέρον, Πάτμον, Λειψών, Σύμην, Κω και Καστελλόριζον, ως και τας παρακειμένας νησίδας».

Η Τουρκία δεν ήταν διάδικο μέλος στη Συνθήκη των Παρισίων.

Τέλος η Ελλάδα επικαλείται το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, όπως είπαμε, με το οποίο επικαλείται το δικαίωμα της στη νόμιμη άμυνα και για αυτόν το λόγο προέβη στις αναγκαίες αμυντικές προπαρασκευές της στα νησιά της που θα της επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμα της της νόμιμης αυτοάμυνας, αφού απέναντι της βρίσκεται μια ολόκληρη Στρατιά , η Στρατιά Αιγαίου , με τεράστιο αποβατικό στόλο, ελικόπτερα, UAV, μαχτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία

Αλήθεια, μπορούν να μας πούν οι Τούρκοι  ποιός είναι ο σκοπός ύπαρξης  και οι αποστολές των Σχηματισμών της Στρατιάς Αιγαίου; 

Έχουν ή δεν έχουν ως αποστολή την κατάληψη νησιών μας στο Αιγαίο;

Η  διακλαδική τουρκική άσκηση "EFES" που γίνεται για  δεκαετίες στην περιοχή Seferihisar-Doganbey, στα μικρασιατικά παράλια βορείως Σάμου,  και που στην τελική φάση της περιλαμβάνει τη δημιουργία προγεφυρώματος και αεροπρογεφυρώματος , εναντίον τίνος στρέφεται με τα σενάρια και τα αντικείμενα που εξετάζει;

Μπορούν να μας αιτιολογήσουν πως στα Ελληνικά νησιά οι Τούρκοι έχουν δώσει τουρκικά ονόματα, πως τα έχουν εντάξει σε επαρχίες και νομούς τους διοικητικά εδώ και χρόνια, και πως το Παγκοσμίως γνωστό σε όλους από τα πανάρχαια χρόνια Αιγαίο, το αποκαλούν  Τούρκοι επίσημοι ως "η θάλασσα των νησιών";

Μήπως θα προτιμούσαν οι Τούρκοι να φύγει ο στρατός μας από τα νησιά, προκειμένου να τα καταλάβουν όλα σε 24 ώρες, όπως ονειρεύονται;

 Οι Τούρκοι θέτουν σε γνώση του ΟΗΕ το  ολοκληρωμένο πακέτο των διεκδικήσεών τους , το οποίο περιλαμβάνει και την οριοθέτηση των ΑΟΖ , την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συνθηκών, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος  στα Νησιά Αιγαίου του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX).

Κοινώς τα θέλουν όλα οι Τούρκοι, και δεν αναγνωρίζουν ως μόνο ζήτημα προς διευθέτηση αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Υπόψιν ότι τα άλλα "θέματα προς διαπραγμάτευση" που επικαλούνται οι Τούρκοι, αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας , τα οποία ασκεί εδώ και δεκαετίες.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ