Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε δύο πυλώνες! Αυτή πρέπει να είναι η αντίδραση μας σε περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκό πέλαγος

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν "χτυπήσει κόκκινο" , με τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του να συντηρούν κλίμα παρατεταμένης έντασης, έχοντας μάλιστα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Πρωθυπουργό μας και με αξιωματούχους της χώρας μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα Τούρκοι Υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ της γείτονας χώρας, έχουν αναδειθεί σε ένα  κρεσέντο απειλών κατά της Εθνικής κυριαρχίας μας στα νησιά του Αιγαίου, αξιώνοντας την αποστρατικοποίησή τους, διαφορετικά θα επέμβουν...

Εύλογη είναι η ανησυχία όπλων μας για το πού οδεύει η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά και αν το Αιγαίο θα πάρει φωτιά καταμεσίς του καλοκαιριού. 

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η παρατεταμένη εσωτερική αστάθεια  που παρατηρείται στη Λιβύη, αποτελεί προάγγελο προκλητικών τουρκικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας στο Λιβυκό πέλαγος. 

Επίσης εκτιμούσαμε ότι, η αστάθεια στη Λιβύη και ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής της χώρας  με πολεμικό σκάφος της στην τουρκική άσκηση EFES-2022, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το σενάριο  της με αποβατική ενέργεια στα μικρασιατικά παράλια στο Doganbey έναντι της Σάμου, σε συγκερασμό με την πρόσφατη άφιξη νέου γεωτρύπανου στην Τουρκία, αλλά και την κατακόρυφη άνοδο της έντασης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραπέμπει σε συνειρμούς που θέλουν ως πιθανή περιοχή νέας μείζονος κλίμακας τουρκικής πρόκλησης σε βάρος της Ελλάδας , το Λιβυκό πέλαγος.

Το δόγμα Anti Acess/Area Denial (Α2/AD)

Το εν λόγω δόγμα ορίζεται σύμφωνα με το Joint Operational Access Concept (JOAC) ως εξής:

Άρνηση πρόσβασης ή anti-access «οι πράξεις και οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια περιοχή επιχειρήσεων» και άρνηση περιοχής ή area denial ως «εκείνες οι πράξεις και οι ικανότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της περιοχής επιχειρήσεων».

To Α2/ΑD δίνει έμφαση στην συνδυασμένη χρήση μεγάλης εμβέλειας πληγμάτων ακριβείας σε συνδυασμό με εξελιγμένο σύστημα/δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου (C4ISR) τόσο για την αποτροπή εισόδου εχθρικής δύναμης όσο και την καταστροφή αυτής.

Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.

Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης.

 Επιπλέον, η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV. 

Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό πέλαγος

Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του  Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους  θα  τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:

1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος-  νοτίως Ν. Λήμνου- και  νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια. 

2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi. 

3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και  βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως  Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ. 

4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος. 

5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή  μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης. 

6. Λιβυκό πέλαγος

7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου

Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "δυσκολότερες" από πλευράς  επιβολής Anti Acess/Area Denial (Α2/AD) , είναι κατά σειρά η 6 ,  7 και 5

Σε πρόσφατο άρθρο μας  αναφερθήκαμε στο πού και πότε εκτιμούμε ότι θα εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ως περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας, αυτές ενδέχεται να είναι μια , δύο, τρείς ή και όλες από τις Έβρος, Αιγαίο,ΝΑ Μεσόγειος ,Λιβυκό πέλαγος, αφού ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. 

Ωστόσο αναλύοντας μια προς μια τις παραπάνω περιοχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι φαντάζει λιγότερο πιθανή η τουρκική προκλητικότητα να εκδηλωθεί σε έβρο και νησιά του Αιγαίου, σε σχέση με τις περιοχές της ΝΑ Μεσογείου και του Λιβυκου πελάγους. 

Οι λόγοι είναι:

-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα  για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.

-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό  να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.

-Είχαμε τέλος πρόσφατα  επαναβεβαίωση  από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

-Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει κάτι το οποίο συμφέρει τον Ερντογάν να μην διαταραχθεί προκειμένου να τονώσει την κακή οικονομία του.

Συνεπώς  αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει να βρεί μαζί με εμάς και όλους τους παραπάνω απέναντί του και να προκαλέσει άμεσα Ελληνοτουρκικό πόλεμο,  του απομένουν 2  πιθανές περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας , αυτές της ΝΑ Μεσογείου και εκείνη του Λιβυκού πελάγους.

Δεύτερος ναύσταθμος στην Κρήτη;

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, η Ελλάδα φαίνεται ότι εξετάζει πολυ σοβαρά την δημιουργία δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενούνται πολεμικά σκάφη μας σε μόνιμη βάση. 

Εκτίμηση μας είναι ότι αυτό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας σε Δωδεκάνησα- ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκό πέλαγος. 

Ωστόσο αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, αφού ο χρόνος πιέζει και γιαυτό εισηγούμαστε τα παρακάτω:

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η κατάσταση με την  Τουρκία είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με την πιθανότητα ο Ερντογάν να στείλει το γεωτρύπανό του Αλπασλάν στο Λιβυκό πέλαγος ή  στην ανατολική Μεσόγειο αυξημένη, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η περιοχή του Αιγαίου. 

Η αντίδραση μας θα πρέπει να συνίσταται σε δύο βασικούς πυλώνες

1 Εισήγηση στην ΕΕ-ΝΑΤΟ ,δημιουργίας Διακλαδικής Δύναμης  η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από χώρες της ΕΕ και ΗΠΑ.

Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου-Λιβυκού πελάγους. Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών   κατά τα πρότυπα  του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας  αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.

2. Ενοικίαση από ιδιωτική εταιρεία γεωτρύπανου από την Ελλάδα. Αποστολή του σε περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει δικό του γεωτρύπανα σε Αιγαίο, Λιβυκό πέλαγος ή ΝΑ Μεσόγειο, η χώρα μας να στείλει το δικό της γεωτύπανο με αεροναυτική προστασία στην ίδια περιοχή μερικά μίλια μακρύτερα από το τουρκικό. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν προβαίνουμε σε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος του τουρκικού γεωτρύπανου, δειχνοντας παράλληλα ότι έχουμε δικαιώματα εκμετάλλευσης στην υπόψιν περιοχή, προτάσσοντας επιτακτικότερα την επίλυση της μόνης  πραγματικής διαφοράς που υφίσταται με την Τουρκία, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ