Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησαν τριμερή τηλεδιάσκεψη την Τρίτη, στην οποία εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ενόψει της πιθανής έναρξης διερευνητικών συνομιλιών.
Από την συνάντηση προκύπτουν δύο συπεράσματα
Α: Δεν υπήρχε καμία καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων
Β: Ξεκινάει ο διάλογος, δηλαδή οι διαπραγματεύσεις για το μοίρασμα της Μεσογείου!
Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και την αντίδραση της Αθήνας στα όσα λέχθηκαν σήμερα, αλλά οδηγούν προς τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα της Ελλάδας θα είναι σημαντικά όσον αφορά το «πώς θα προχωρήσει η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου» ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πίστη ότι θα ληφθούν εποικοδομητικές αποφάσεις από μια περιφερειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, στη διάρκεια της τριμερούς διάσκεψης, προέκυψε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.
Για τον Ερντογάν, απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».
Εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και η αναζωογόνηση άλλων καναλιών διαλόγου.
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως, με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν.
Παράλληλα, οι τρεις ηγέτες (Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ) συμφώνησαν πως η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις, θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός των τριών ηγετών, οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.