Εθνικά θέματα

Νερό Τουρκίας απ’ άκρη σ’ άκρη στα κατεχόμενα

Λευκωσία: Μπορεί επίσημα να υπάρχουν διαφωνίες και διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στο τεράστιο φράγμα που κατασκευάστηκε στα Πάναγρα αλλά στο παρασκήνιο, η διοχέτευση του νερού άρχισε να επεκτείνεται σε όλη σχεδόν την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

Γράφει: Μαριλένα Παναγή
Όπως ανακοινώθηκε προχθές, το νερό θα φθάσει μέχρι την Άσσια και τη Βατυλή ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα και παρά τις διαφωνίες για την «αλμυρή» τιμή η οποία ζητείται και τις διαμαρτυρίες για το καθεστώς διαχείρισης του νερού, στο ψευδοκράτος άρχισε η επέκταση της διανομής του νερού και σε διάφορες περιοχές της Μεσαορίας και της Σκυλλούρας. Έχει άλλωστε γίνει γνωστό ότι νερό θα διοχετεύεται πολύ σύντομα και σε περιοχές της κατεχόμενης Κερύνειας ενώ το «συμβόλαιο» αποδοχής των όρων που η Τουρκία, ως ο πραγματικός διαχειριστής του νερού (αν και επίσημα διαχειριστής του έργου είναι τουρκική ιδιωτική εταιρεία), επιβάλλει στις τοπικές «αρχές», έχει ήδη υπογραφεί από 22 «δημαρχεία».

Αντιδράσεις, ωστόσο, και άρνηση υπογραφής της σχετικής συμφωνίας καταγράφονται από πλευράς των υπόλοιπων «δήμων» και όπως όλα δείχνουν οι συζητήσεις τόσο για τους όρους που επιβάλλονται από την Τουρκία στους «δήμους» όσο και για την τιμή η οποία ζητείται από τα «δημαρχεία» που υπογράφουν το σχετικό συμβόλαιο, θα συνεχίσουν να καταγράφονται και να προκαλούν τεράστιες αντιδράσεις για αρκετό καιρό ακόμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι την περασμένη Τετάρτη ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων του κατοχικού καθεστώτος, Ναζίμ Τσαβούσογλου, έσπευσε να δώσει σχετικές διευκρινίσεις.
Σοβαρότερες φυσικά ήταν και εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις για το καθεστώς διαχείρισης του νερού αφού «δήμοι», όπως αυτός της Λευκωσίας, κάνουν λόγο για «ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων» και εξέφρασαν ή εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αρνούμενοι την υπογραφή των συμβολαίων που τους προσφέρονται.

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν στα κατεχόμενα τη στιγμή που το μεγάλο φράγμα στα Πάναγρα άρχισε να αποτελεί και πόλο έλξης τουριστών και όχι μόνο, αφού η θέα που προσφέρει προκαλεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων που διακινούνται στην περιοχή. Ήδη οι επισκέψεις τουριστών στο φράγμα αυξάνονται, ενώ αρκετοί Τουρκοκύπριοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γύρω περιοχή για τις οικογενειακές τους εξορμήσεις. Αυτό διαπιστώσαμε σε πρόσφατη επίσκεψή μας στα κατεχόμενα στα πλαίσια σχετικού οδοιπορικού, που θα αρχίσει να δημοσιεύεται από την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι δριαδρομές του νερού μέχρι σήμερα

Όπως ανακοίνωθηκε από τις κατοχικές αρχές προχθές, το νερό που έρχεται από Τουρκία δίνεται πλέον και σε περιοχές της Μεσαορίας και της Σκυλλούρας. Σε γραπτή ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργείου Γεωργίας, το νερό άρχισε να τρέχει σε ντεπόζιτα στην Κυθρέα και θα φθάσει μέχρι την Άσσια και τη Βατυλή.
Προστίθεται ότι το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Μεσαορία θα αμβλυνθεί με το νερό από την Τουρκία. Νερό διοχετεύεται, επίσης, σε Αμμόχωστο, Μπογάζι, Μόρφου και άλλες περιοχές. Είχε προηγηθεί η ροή νερού σε Μόρφου και Αμμόχωστο. Σύμφωνα με το «Τμήμα Υδάτων», το νερό από την Τουρκία μεταφέρθηκε από τις εγκαταστάσεις διύλισης στη Μύρτου στις υδατοδεξαμενές που βρίσκονται στον δρόμο Λευκωσίας - Δικώμου και απ’ εκεί στη Μια Μηλιά.
Το τουρκικό νερό θα πάει και στην Κερύνεια καθώς το «δημοτικό συμβούλιο» έχει αποφασίσει κατά πλειοψηφία να υπογράψει τη συμφωνία συνδρομής για να ενταχθεί στους «δήμους» που θα παίρνουν το νερό. Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Ναζίμ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι ο αριθμός των λεγόμενων δημαρχείων που υπέγραψαν το συμβόλαιο έφθασε στα 22, ενώ τα «δημαρχεία» των Λευκωσίας, Κερύνειας, Κιόνελι, Δίκωμο, Λεύκα και Λουρουτζίνας δεν έχουν ακόμη ενταχθεί μαζί με τα υπόλοιπα.

Το έργο του αιώνα
Το έργο άρχισε το 2011 όταν ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του φράγματος Αλακοπρού στη Μερσίνα. Στοίχισε 1,2 δισεκ. δολάρια και ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια εργασιών. Το παράνομο έργο, το οποίο η Άγκυρα αποκαλεί «έργο του αιώνα», κατασκευάστηκε από τη Γενική Διεύθυνση κρατικών υδραυλικών έργων της Τουρκίας. Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μεταξύ άλλων, σε αυτήν υπάρχει πρόνοια βάσει της οποίας οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του έργου στα κατεχόμενα αποτελούν «τουρκικό έδαφος».

Η κατασκευή του τεράστιου υποθαλάσσιου αγωγού αποτελεί μια νέα επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, αφού όπως η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υποστηρίξει στις τότε διαμαρτυρίες της, η σύμπραξη αυτή μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, δημιουργούσε τετελεσμένα κατά του νόμιμου κράτους και των προσπαθειών που καταβάλλονταν για λύση του κυπριακού ζητήματος.

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί θα μεταφέρουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως.

philenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ