Επιστήμη

Η σκοτεινή πλευρά ενός νέου εξωπλανήτη: Σύννεφα από σίδηρο και βροχή από τιτάνιο (βίντεο)

Οι αστρονόμοι καταγράφουν τα τελευταία χρόνια δεδομένα για τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών, όμως μία ομάδα του MIT κατάφερε για πρώτη φορά να προσφέρει μία ματιά στη σκοτεινή πλευρά ενός εξωπλανήτη. Ο λόγος για τον WASP-121b, έναν πλανήτη 850 έτη φωτός από τη Γη, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία του Καυτού Δία και είναι παλιρροιακά κλειδωμένος στο άστρο του, με τη μία πλευρά να κοιτά πάντα προς το άστρο και την άλλη βυθισμένη στο αιώνιο σκοτάδι, δέκα φορές αχνότερη από τη φωτεινή πλευρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με του Unboxholics, ένας Καυτός Δίας έχει τεράστια μάζα, περίπου όσο αυτή του Δία, αλλά σε αντίθεση με αυτόν είναι πολύ πιο θερμός λόγω της μικρής απόστασης από το άστρο του. Η περιφορά του WASP-121b γύρω από το άστρο του κρατά μόλις 30 ώρες.

Δείτε βίντεο του Max-Planck-Institut für Astronomie:

https://youtu.be/XnMXf-uASzo

Η σκοτεινή πλευρά λοιπόν του εξωπλανήτη συμβάλει στον εξαιρετικά βίαιο κύκλο νερού. Οι ερευνητές κατάφεραν να καταγράψουν τις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία από την πλευρά της μέρας στην πλευρά της νύχτας. Στην πλευρά της μέρας, τα άτομα του νερού διασπώνται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τις 3.000 Kelvin (2.726 βαθμούς Κελσίου), με τα άτομα υδρογόνου και οξυγόνου να ενώνονται και να γίνονται ξανά νερό στη νυχτερινή πλευρά του πλανήτη, κινούμενο με ανέμους που φτάνουν τα 5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το νερό μάλιστα δεν είναι το μόνο που κυκλοφορεί στον πλανήτη. Οι αστρονόμοι βρήκανε πως η νυχτερινή πλευρά είναι αρκετά κρύα για να φιλοξενήσει νέφη σιδήρου, τιτανίου και κορουνδίου (ένα ορυκτό που βρίσκουμε σε ρουμπίνια και ζαφείρια), τα οποία με τη σειρά τους μετατρέπονται σε αέρια στη φωτεινή πλευρά, δίνοντας ένα παράθυρο δημιουργίας βροχής από σίδηρο και λιωμένα πετράδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ