Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ξεσάλωσαν οι Τούρκοι-Μετά την επικείμενη θαλάσσια συμφωνία με την Συρία στοχοποιούν ξεκάθαρα το Καστελόριζο

Επιβεβαίωση του τρομερού κλίματος οθωμανικής περιόδου είναι όλες οι κινήσεις της Άγκυρας μετά την πτώση της Συρίας, οι οποίες μπορεί αν οδηγήσουν ακόμα και σε πιθανή ελληνοτουρκική στρατιωτική διένεξη.  

“Η τελευταία κίνηση της Τουρκίας, μια προτεινόμενη θαλάσσια συμφωνία με τη Συρία, στέλνει κυματισμούς σε όλη την περιοχή’, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.

“Δεν είναι απλώς ένας πολιτικός ελιγμός, είναι μια δήλωση σκοπού: ένα βήμα προς την ανάκτηση της ισορροπίας σε μια θάλασσα επιβαρυμένη από ανταγωνιστικές αξιώσεις και ανείπωτα παράπονα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας να αναδιαμορφώσει τη θαλάσσια δυναμική της περιοχής.
Το 2019, η συμφωνία της με τη Λιβύη αμφισβήτησε τις αξιώσεις της Ελλάδας και εξασφάλισε την πρόσβαση της Τουρκίας σε ζωτικούς ενεργειακούς διαδρόμους.

Τώρα, η προτεινόμενη συμφωνία με τη Συρία ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, με πρακτικές λύσεις που σέβονται τη γεωγραφία και αποφεύγουν τις άκαμπτες ερμηνείες του ναυτικού δικαίου.

Η Τουρκία δεν επιδιώκει αντιπαράθεση αλλά μάλλον δικαιοσύνη και συνεργασία για την επίλυση συνεχιζόμενων διαφορών.

Η αποδυνάμωση της Ελλάδας

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα αντέδρασε έντονα σε αυτή την εξέλιξη. Η χώρα εξέδωσε προειδοποιήσεις στον Αχμέντ αλ-Σαράα, απειλώντας τον ηγέτη της σημερινής κυβέρνησης της Συρίας να διασφαλίσει ότι η ομάδα που ανέτρεψε τη δικτατορία του Μπασάρ Άσαντ, θα παραμείνει στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση του Αλ-Σαράα ήταν αξιοσημείωτη: εξέφρασε ότι η οργάνωσή του, που αυτή τη στιγμή διοικεί τη Συρία, θα διαλυόταν σε μια Διάσκεψη Εθνικού Διαλόγου.

Ως εκ τούτου, οι απειλές της Ελλάδας φαίνονται πλέον ξεπερασμένες, καθώς η πραγματικότητα στη Συρία έχει αλλάξει.

Η ικανότητά της να επηρεάζει την περιοχή με τέτοια επιχειρήματα εξασθενεί.

Η Τουρκία, αντίθετα, προσφέρει ένα όραμα που βασίζεται στη δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα επιμένει στην ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με τρόπο που παραχωρεί σε μικρά νησιά όπως το Καστελλόριζο λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές με τεράστιες θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι αυτή η προσέγγιση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ρεαλιστική.

Σύμφωνα με την αρχή της δικαιοσύνης, τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη γεωγραφική κατάσταση.
Η παροχή μεγάλων θαλάσσιων ζωνών στα μικροσκοπικά νησιά υπονομεύει τα δικαιώματα των μεγαλύτερων παράκτιων κρατών.

Ο ισχυρισμός της Ελλάδας για το Καστελόριζο θα περιόριζε την πρόσβαση της Τουρκίας σε βασικούς ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της Τουρκίας δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά αντανακλά και την κοινή λογική.

Αντί να κολλήσει σε παρατεταμένες νομικές μάχες, η Τουρκία προτιμά τις διαπραγματεύσεις και τις αμοιβαίες συμφωνίες.

Η συμφωνία της με τη Λιβύη απέδειξε την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης και η προτεινόμενη συμφωνία με τη Συρία βασίζεται σε αυτήν την επιτυχία. Αυτή η στρατηγική καταδεικνύει την ικανότητα της Τουρκίας να ηγείται αναζητώντας λύσεις που σέβονται την κυριαρχία και προάγουν τη σταθερότητα.

Οι πρόσφατες αλλαγές στη βόρεια Συρία δείχνουν περαιτέρω πώς οι αντιρρήσεις της Ελλάδας χάνουν τη σημασία τους. Για χρόνια, η Ελλάδα χρησιμοποιούσε την εσωτερική δυναμική της Συρίας για να υποστηρίξει τα δικά της επιχειρήματα. Σήμερα, ωστόσο, η περιοχή έχει προχωρήσει και η ρεαλιστική προσέγγιση της Τουρκίας την έχει κάνει ισχυρότερο και πιο αξιόπιστο παράγοντα”, τονίζει προκλητικά η τουρκική πλευρά.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ενέταξε στην δύναμη του τα μη επανδρωμένα σκάφη ALBATROS-S και το ALBATROS Kamikaze που παράγει η ASELSAN για να ελέγχει την τουρκική ΑΟΖ.

Οι πολλαπλές αποστολές που δύναται να αναλάβει σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες μας στο Αιγαίο και κυρίως η διαλειτουργικότητά του με άλλα ναυτικά μέσα και κέντρα διοίκησης  της Τουρκίας, σε συγκερασμό με τη μεγάλη γκάμα εναέριων UAV, UCAV που διαθέτουν οι Τούρκοι, θα πρέπει να ωθήσουν στη λήψη άμεσων μέτρων.

Πρόκειται για σχέδια, τα οποία σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ραντάρ τύπου AESA στα παράλια και πολλά αλλά στοχεύουν στον έλεγχο του Αιγαίου και των μελλοντικών εξεδρών εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τουρκική ναυτική βάση του Ακσάζ (απέναντι από Ρόδο) υλοποιούνται αναβαθμισμένες εργασίες με ανθυποβρυχιακά έργα, ενώ μετακινούνται στο Ντάλαμαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UCAV).

Στην ίδια ναυτική βάση υλοποιούνται υποδομές για τη υποδοχή μη επανδρωμένων οχημάτων επιφανείας (USV) τύπου ULAQ, αλλά και άλλου τύπου για επιθετικές επιχειρήσεις κατά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

η Άγκυρα επεξεργάζεται συστήματα τα οποία θα μπορούν να κατευθύνουν ταυτόχρονα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας, μαζί με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη, σε συντονισμό από τις δυνάμεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας, και θα έχουν ως στόχο το Αιγαίο κυρίως αλλά και την Μεσόγειο.

Όποιος νομίζει με όλα αυτά ότι η Τουρκία θα παρεκκλίνει των σχεδίων της στα Δωδεκάνησα  και εδικά στο Καστελόριζο, πλανάται.

Το σχέδιο της νεο-Οθωμανικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πάει μέχρι τέλους, επιφέροντας πιθανά πολεμικά επεισόδια με Ελλάδα και Κύπρο.      

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR