Armed Conflicts
Updated at:

Φουντώνει ξανά η ένταση στη Συρία! Οι τζιχαντιστές του Τζολάνι καταδιώκουν "πολιτοφύλακες" του Ασαντ

Στη Συρία, αιματηρές μάχες στην Ταρτούς μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών του καθεστώτος Άσαντ, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Χιλιάδες Αλαουίτες βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας πως τα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας δέχονται πιέσεις και βία τις τελευταίες ημέρες, ενώ στη Χομς δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με πυροβολισμούς το πλήθος των διαδηλωτών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για έναν νεκρό.

Δυνάμεις ασφαλείας των de facto αρχών της Συρίας συνέλαβαν την Πέμπτη (26/12) στην Ταρτούς στη δυτική Συρία έναν ανώτατο αξιωματούχο του ανατραπέντος καθεστώτος Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που σημαδεύτηκε από φονικές συγκρούσεις, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

CONTINUE READING

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Κάντζο Χασάν, διευθυντής της στρατιωτικής δικαιοσύνης επί καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ και «υπεύθυνος για επιβολή πολυάριθμων θανατικών ποινών» στη διαβόητη φυλακή Σεντάγια κοντά στη Δαμασκό, συνελήφθη στην τοποθεσία Χίρμπετ αλ Μάζα μαζί με 20 μέλη της προσωπικής του φρουράς του, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ανάμεσα στα πιο ισχυρά σύμβολα της πτώσης της Δαμασκού ήταν η απελευθέρωση της ζοφερής φυλακής Σεντάγια, όπου είχαν φυλακισθεί, βασανισθεί και δολοφονηθεί χιλιάδες αντίπαλοι της εξουσίας της δυναστείας Άσαντ.

Ο Μοχάμεντ Κάντζο Χασάν καταδίκασε σε θάνατο «χιλιάδες ανθρώπους σε δίκες που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιάμπ Σερίγια, συνιδρυτής της ένωσης φυλακισθέντων και εξαφανισθέντων της φυλακής Σεντάγια.

Η ένωση υπολόγισε την περιουσία του Κάντζο Χασάν σε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια, περιουσία που έχτισε από χρήματα που έπαιρνε από οικογένειες κρατουμένων που πλήρωναν για να λάβουν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ήταν στη φυλακή, πληροφορίες που δεν δίνονταν ποτέ.

Η σύλληψη του Μοχάμεντ Κάντζο Χασάν, «ένας από τους εγκληματίες του καθεστώτος Άσαντ», «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την απονομή δικαιοσύνης και τη δίωξη εγκληματιών», τόνισε με ανάρτηση στο Χ ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, μιας συμμαχίας πολιτικών εξορίστων της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Κάντζο Χασάν φέρεται να ήταν «ένας από τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα στη φυλακή Σαϊντνάγια» και φέρεται να είχε «απαγγείλει καταδίκες σε θάνατο και αυθαίρετες καταδίκες σε βάρος χιλιάδων φυλακισμένων», κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον φόβο αναζωπύρωσης του ISIS απέστειλαν μήνυμα προς την Τουρκία έπειτα από σχετικές αναφορές να μην να εισβάλει στη Βορειοανατολική Συρία όπως μετέδωσε νωρίτερα ο αναλυτής του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά, το βράδυ της Τρίτης, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ με αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία.

CONTINUE READING

Μάλιστα, σε μία εξέλιξη που πυροδοτεί περαιτέρω την κρίση στην περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τις κουρδικές δυνάμεις προειδοποιώντας ότι «είτε θα αποχαιρετήσουν τα όπλα τους, είτε θα ταφούν στη Συρία μαζί με τα όπλα τους».

Ποιοι βρίσκονται στα στρατόπεδα

Τα στρατόπεδα είναι, στην πραγματικότητα, υπαίθρια κέντρα κράτησης. Ο πληθυσμός τους αυξήθηκε μετά την ήττα του χαλιφάτου του ISIS το 2019.

Ωστόσο, όσοι παραμένουν εκεί δεν έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα, εγείροντας ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνει η Washington Post. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά, που δεν προέρχονται από τη Συρία αλλά από την περιοχή και από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι εξ αυτών δεν πιστεύεται ότι συνδέονται με τον ISIS, αλλά αντίθετα πρόκειται για ανθρώπους που διέφυγαν από τη βία.

Σχεδόν 47.000 άνθρωποι κρατούνταν σε δύο στρατόπεδα, το αλ-Χολ και το Ροχ, από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ποιος φυλάει τα στρατόπεδα

Τα στρατόπεδα φυλάσσονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, SDF. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις SDF, παρέχοντάς τους όπλα και εκπαίδευση, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν το ISIS. Το Πεντάγωνο αποκάλυψε αυτόν τον μήνα ότι υπάρχουν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία , στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περιορισμού της ανασυγκρότησης των θυλάκων του ISIS.

Οι Κούρδοι είναι μια εθνική μειονότητα στη Μέση Ανατολή, χωρίς δικό τους κράτος και είναι διαμοιρασμένοι σε τμήματα της Τουρκίας, του Ιράκ, της Συρίας και του Ιράν.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι SDF ευθυγραμμίζονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK, το οποίο η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Σίναμ Μοχάμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής του πολιτικού βραχίονα των SDF, δήλωσε στην Washington Post σε συνέντευξή του αυτόν τον μήνα ότι οι SDF δεσμεύτηκαν να φυλάξουν τους κρατούμενους του ISIS, αλλά ότι οι αυξημένες επιθέσεις μπορεί να τις αναγκάσουν να εκτρέψουν στρατιωτικούς  πόρους.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι θύλακες του ISIS θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια της στιγμής. Ο Μοχάμεντ είπε ότι εντός των στρατοπέδων του ISIS υπάρχει κινητικότητα από τότε που οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό.

«Αυτή είναι μια απειλή για όλη την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον παγκόσμιο συνασπισμό για να σταματήσει και να τερματιστεί το ISIS, όλα θα χαθούν μάταια», είπε.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR