Cyprus

Η επικράτηση της Τουρκίας στη Συρία καθιστά την Κύπρο "αγκυροβόλιο" για ΗΠΑ-Ισραήλ-Έντονο παρασκήνιο

Οι εξελίξεις στην Συρία  αφενός έχουν φέρει την Τουρκία στη Συρία σε θέση "οδηγού" που καθορίζει τις μελλοντικές εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα,  αφετέρου έχουν ανοίξει  τις ορέξεις του Ερντογάν που ονειρεύεται να καταστήσει τη χώρα αυτη δορυφόρο της Τουρκίας, να οριοθετήσει ΑΟΖ μαζί της κλέβοντας τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ και να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις τόσο στη Συρία όσο και στον Λίβανο, επιχειρώντας να ελέγξει ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο.

Η τουρκική κυριαρχία στη Συρία "σπρώχνει" την Κύπρο στην αγκαλιά ΗΠΑ-Ισραήλ-Μ.Βρετανίας

Ωστόσο όπως επισημαίνει σε σχετικό X, ο απόστρατος Τούρκος απόστρατος  Γκιουρντνίζ Ναύαρχος -εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας", τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα ΗΠΑ-Μ.Βρετανία και Ισραήλ να "αγγιστρωθούν" στην Κύπρο, καθιστώντας την το δικό τους "παίχτη" στην περιοχή, υποθηκεύοντας το μέλλον της "Γαλάζιας Πατρίδας" και προκρίνοντας την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

"Μετά τα γεγονότα στη Συρία, η Κύπρος αποτελεί πλέον σχετικά εύκολο στόχο για το αγγλοσαξονικό μέτωπο. Η Ρωσία και το Ιράν έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή και έχει δημιουργηθεί μια πλήρης ζώνη ασφαλείας γύρω από το Ισραήλ.

Οι γεωργικές λεκάνες και οι λεκάνες πετρελαίου της Συρίας έχουν καταληφθεί από τους Κούρδους, και σχεδόν οι μισές λεκάνες νερού έχουν καταληφθεί από το Ισραήλ.

Η κυριαρχία στη Δαμασκό βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστικών συμμοριών υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ και των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η Συρία κυοφορεί πολλές εσωτερικές συγκρούσεις και αναταραχές. Η αμερικανική γεωπολιτική δεν θα επιτρέψει ποτέ ρωσικές βάσεις στην ακτή του Λεβάντε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Η Δύση σίγουρα θα "αντικατοπτρίσει" αυτή τη νίκη στην Κύπρο.

Τώρα, το Ισραήλ θα έχει έμμεσο λόγο και στην Κύπρο δίπλα στη Δύση.

Η Άγκυρα έχει μείνει μόνη, άμεσα ή έμμεσα, στο Λεβάντε μετά τη Συρία. Δεν της μένει κανένας να  την στηρίξει γεωπολιτικά τις αγγλοσαξονικές πιέσεις.

Μετά το κλείσιμο των ρωσικών βάσεων, είναι πολύ πιθανό τα πράγματα στην Κύπρο να μοιάζουν με τη συγκυρία του 2004 στον νέο χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ομοίως, δεν θα είναι έκπληξη εάν η πίεση στη "Γαλάζια Πατρίδα", από την οποία έχουμε ήδη αποσυρθεί από το φθινόπωρο του 2020 και δεν έχουμε πραγματοποιήσει καμία σεισμική δραστηριότητα ή γεώτρηση, αναβαθμιστεί τη νέα περίοδο.

Είμαστε σε μια θέση που είναι πολύ ανοιχτή σε πιέσεις. Ενώ η συνάντηση της διαδικασίας της Αστάνα βρίσκεται σε εξέλιξη, το παράδειγμα της πτώσης της Συρίας πυροδοτεί την απαισιοδοξία μας για την Κύπρο.

Ας μην ξεχάσουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, εκτός από το δημοψήφισμα του 2004 που είπαμε Yes Mum, μάθαμε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η Άγκυρα ενέκρινε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί στις συνομιλίες του 2017 στο Crans Montana, ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του FETÖ.

Ας είμαστε έτοιμοι για νέες εκπλήξεις κάθε μέρα στη Μεσόγειο. Αν πρέπει να τονίσουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κάτι είναι ότι, «ο καλύτερος σκλάβος για τη Δύση είναι αυτός που νομίζει ότι είναι ελεύθερος».

 

 Οι Τούρκοι βλέπουν ότι κάτι "μαγειρεύεται" στην Κύπρο

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «Στρατηγικό Διάλογο» με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, καθορίστηκε κοινός οδικός χάρτης στη συνάντηση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών στο Λονδίνο. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα πραγματοποιήσει επίσης σημαντική επίσκεψη στην ΤΔΒΚ με αντιπροσωπεία Εξωτερικών Υποθέσεων στις 24-25 Δεκεμβρίου και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για το Κυπριακό. Στα τέλη Ιανουαρίου, υπό την επίβλεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα βρεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Τι μέλλει γενέσθαι

Άποψή μας είναι ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στην Κύπρο, οριοθετώντας την ΑΟΖ της χώρας του με την Συρία στις αρχές του 2025, ίσως και με τον Λίβανο και δημιουργώντας τουρκικές  στρατιωτικές βάσεις σε Συρία και Λίβανο.

Η συνέχεια θα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από την κυβέρνηση των Τζιχαντιστών στη Συρία, προκειμένου να οριοθετήσει και το ψευδοκράτος ΑΟΖ μαζί του, ώστε να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις στο Κυπριακό, επιβάλλοντας και εδώ τετελεσμένα.

Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν-Κατάρ-Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Αλβανία και Σκόποια  είναι χώρες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία, που αν γίνει η αρχή από τη Συρία, θα προβούν στην αναγνώριση και αυτές του ψευδοκράτους στην Κύπρο στη συνέχεια.

Αυτοί είναι οι λόγοι που κρατάμε πολύ μικρό καλάθι αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR