Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία "καίγεται" για συμφωνία ΑΟΖ με την Συρία: «Τώρα είναι η ευκαιρία» - Ανησυχεί η Αθήνα

Η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στη Μεσόγειο υπογράφοντας συμφωνία ΑΟΖ με το νέο καθεστώς της Συρίας, βάζοντας στο κάδρο της συμφωνίας και το ψευδοκράτος των κατεχομένων.

Η Τουρκία μπορεί να υπογράψει ένα μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ με το νέο καθεστώς της Συρίας, παρόμοιο με το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης. Γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει από κοινού σε ανακήρυξη ΑΟΖ με την Συρία και το ψευδοκράτος των Κατεχομένων, διότι αφενός το καθεστώς στη Συρία αυτή τη στιγμή δεν έχει διεθνή αναγνώριση ενώ ούτε το ψευδοκράτος είναι αναγνωρισμένη οντότητα.

Ο τουρκικός τύπος οργιάζει.

Tζιχάντ Γιαΐτζι, ναύαρχος ε.α.: «Mπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία). Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία.

» Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4000 τ.χλμ. θα χαλάσει το παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια 'τουρκική ασπίδα' όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια 'τουρκική ασπίδα' με τη συμφωνία με τη Λιβύη.

» Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. Αν η κυβέρνηση της Συρίας HTS θέλει να έχει την κυριαρχία στις θάλασσες της, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, δίχως να διστάζει από κανέναν πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία καθορισμούς των ορίων θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και να ενισχύσει τα ανατολικά σύνορα της 'Γαλάζιας Πατρίδας', να τα ενισχύσει, να χαλάσει το παιχνίδι. Δεν είναι η εποχή το να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκυπρίους».

Ηurriyet: Προετοιμασία κατάληψης του Κομπάνι από δυνάμεις της Τουρκίας

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν και του πρωταγωνιστικού ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει στην μετά Άσαντ εποχή, δίνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, σε άρθρο με τίτλο «Ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία» και υπότιτλο «Αλλαγή ατμόσφαιρας στη Μεσόγειο».

Το ενδεχόμενο η Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη νέα συριακή κυβέρνηση έχει ανησυχήσει την Αθήνα και την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’. Οι ειδικοί την αποκαλούν «ιστορική ευκαιρία».

Πρακτορείο Ανατολή: «Σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Κατάρ - Συρίας - Τουρκίας»

Milliyet: «Στόχος της Τουρκίας η μεταφορά αερίου στην Ευρώπη μέσω της Συρίας»

Το χειρότερο σενάριο

Η πολιτική της Ελλάδας για δημιουργία μετώπου κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω συνεργασίας με χώρες, με τις οποίες η Άγκυρα είχε διαφωνίες στο παρελθόν έχει πληγεί από τις εξελίξεις στη Συρία.

Ειδικοί και αναλυτές αξιολόγησαν αυτή την κατάσταση στην Milliyet. Ο καθηγητής Mehmet Seyfettin Erol σχολίασε: «Η νέα γεωπολιτική κατασκευή με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο-Μέση Ανατολή κερδίζει δυναμική». Ο υποναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz είπε: «Ο χρόνος είναι με το μέρος της Τουρκίας». Ο καθηγητής Hasan Ünal είπε, «Ένα βήμα που θα κάνει η Τουρκία για μια συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες».

Αιφνιδιαστική συνάντηση Ερντογάν με τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι

Εξελίξεις στη Συρία, Χαμάς και Γάζα στην ατζέντα των δύο ηγετών

Η Αθήνα ανησυχεί – «Αλλαγή ατμόσφαιρας» στη Μεσόγειο

Οι Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες της επιρροής της Τουρκίας στη Συρία και για το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Άγκυρα. Απογοητευμένες μετά την απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τον EastMed, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη σύμφωνα με τους ισχυρισμούς για τουρκικό επεκτατισμό.

Το ενδεχόμενο η Τουρκία να καταλήξει σε συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη νέα συριακή κυβέρνηση άλλαξε την ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο. Ανοίγοντας νέες πόρτες ευκαιριών για την Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στο χειρότερο σενάριο που εξετάζει η Αθήνα ότι θα μπορούσε να υπογραφεί σε βάρος της, δηλ. μία συμφωνία της Άγκυρας με την Δαμασκό, που θα περιλάμβανε και το ψευδοκράτος των κατεχομένων. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, παρότι έχει καταγραφεί μία κινητικότητα από την Τουρκία να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα από αρκετές φίλα προσκείμενες χώρες, ακόμη και την Ρωσία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR