Russia
Updated at:

Συναγερμός από Ιταλό υπουργό Άμυνας: Ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Λιβύη μας προκαλούν έντονη ανησυχία

Η μεταστάθμευση του ρωσικού Στολίσκου από την Ταρτούς στην Συρία στην Βεγγάζη της Λιβύης προκαλεί συναγερμό σε Ιταλία, Γαλλία, και ΝΑΤΟ, για τις δυνατότητες πλέον των Ρώσων.    

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι "η Ρωσία μεταφέρει τη στρατιωτική της παρουσία από την Συρία στην Λιβύη, τονίζοντας ότι η παρουσία ρωσικών Πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στη Μεσόγειο αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας».

"Η Μόσχα μεταφέρει τις δυνάμεις της από την βάση της στην Ταρτούς στη Συρία στην Βεγγάζη της Λιβύης. Αυτό δεν είναι καλό. Τα ρωσικά Πολεμικά πλοία και τα υποβρύχια στη Μεσόγειο είναι πηγή έντονης ανησυχίας.

CONTINUE READING

Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό όταν βρίσκονται μόλις δύο βήματα μακριά από εμάς αντί για χίλια χιλιόμετρα μακριά», δήλωσε ο Κροσέτο, σχετικά με αναφορές για τη μεταφορά στρατιωτικών υλικών της Μόσχας από τη Συρία στη Λιβύη.

Μιλώντας ο ίδιος στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Κροσέτο, σημείωσε ότι λόγω της πρόσφατης εντατικοποίησης των επιθέσεων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δεν βλέπει ευνοϊκές συνθήκες για κατάπαυση του πυρός σε αυτόν τον πόλεμο, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Βλέπω τη Ρωσία να έχει την πρόθεση να εδραιώσει τη θέση της στο έδαφος της Ουκρανίας», παρατήρησε ο Ιταλός ΥΠΑΜ.

Απαντώντας στο αν η Ιταλία θα έπαιζε ρόλο σε μια ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία ή αλλού, ο Κροσέτο είπε: "Τα ιταλικά στρατεύματα είναι πάντα έτοιμα για ειρηνευτικές αποστολές. Εάν χρειαστεί μια πολυεθνική δύναμη, θα είμαστε μέρος της. Όπως και στον Λίβανο και Γάζα, είμαστε έτοιμοι και για την Ουκρανία».

Επισήμανε δε ο ίδιος ότι μια τέτοια αποστολή στα ουκρανικά σύνορα δεν θα εμπλέξει ευρωπαϊκές δυνάμεις, καθώς τα δύο μέρη ενδέχεται να μην αποδεχτούν μια ευρωπαϊκή αποστολή, αλλά από μια αποστολή δυνάμεων του ΟΗΕ.
«Θα χαρούμε να συνεισφέρουμε αν μας ζητηθεί», τόνισε.

Ο Κροσέτο αναφέρθηκε επίσης στην προσδοκία των ΗΠΑ για τις χώρες του ΝΑΤΟ να διαθέσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες, υπενθυμίζοντας ότι αυτό το ζήτημα έχει τεθεί από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα και ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να το τονίσει ακόμη περισσότερο.

CONTINUE READING

Εξηγώντας ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ στοχεύουν επίπεδα αμυντικών δαπανών από 2,5% έως 3%, ο Ιταλός υπουργός ανέφερε ότι, «Είμαστε αυτή τη στιγμή στο 1,57%. Αν και όχι τόσο όσο καλά ήλπιζα, αυξήσαμε τις δαπάνες μας. Ωστόσο, πρέπει να φτάσουμε στο 2%. Όχι επειδή το ζητά το ΝΑΤΟ, αλλά επειδή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει να φτάσουμε τουλάχιστον στο 2,5% μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2025, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Ανησυχώ ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να απειλήσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα συμβεί αυτό. Αντίθετα, νομίζω ότι θα πει κάτι σαν αυτό: «Όποιος αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα είναι εκτός ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Ρωσία μετακινεί τις δυνάμεις της στην Λιβύη

Εκτίμηση ειδικών αναφέρει  επίσης, ότι λόγω του πολέμου στην Συρία,  η Ρωσία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων πλέον,  να βρει άμεσα εναλλακτική λύση όποια και να είναι η έκβαση στον συριακό πόλεμο, αφού η Ταρτούς θα βρίσκεται  σε κίνδυνο από εδώ και στο εξής συνεχώς, και η Ανατολική Λιβύη του Χαφτάρ θα είναι η μόνη λύση.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο ιστότοπος Oil Price ανέφερε ότι η Ρωσία εργάζεται για να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον Χάφταρ για να διαταράξει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό και να επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της στη Βόρεια Αφρική.

Η  Μόσχα επιδιώκει να εκτοπίσει δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλευόμενη τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης, αυξάνοντας τη στρατιωτική της παρουσία σε βασικές βάσεις, ελέγχοντας την Μεσόγειο και τις διελεύσεις πλοίων.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR