World

Σε ποιες πόλεις του κόσμου η θερμοκρασία έχει φτάσει τους μείον 40 βαθμούς Κελσίου;

Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, υπάρχουν πόλεις που αντιμετωπίζουν ακραίες καιρικές συνθήκες, με θερμοκρασίες που αγγίζουν πολλές φορές τους – 40 βαθμούς Κελσίου.

Το κρύο είναι τόσο τσουχτερό που γίνεται δύσκολη, ακόμη και η καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα αυτοκίνητα τους να εγκλωβιστούν στους δρόμους, λόγω των ακραίων θερμοκρασιών υπό του μηδενός.  

Ωστόσο, οι κάτοικοί αυτών των πόλεων έχουν μάθει να επιβιώνουν σε «πολικές» θερμοκρασίες, που για εμάς φαίνονται αδιανόητες. 

Ας δούμε μαζί τις πέντε από τις πιο παγωμένες πόλεις του πλανήτη. 

Nτουντίσκα, Ρωσία

Η Ντουντίνκα (Dudinska) είναι μια πόλη κατά μήκος του ποταμού Γενισέι στη Σιβηρική επικράτεια (Κρασνογιαρσκί κράι) της Ρωσίας με πληθυσμό 20.000 πολίτες. Η Ντουντίνκα είναι μια από τις βορειότερες πόλεις στον κόσμο, αντιμετωπίζοντας ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η μέση ελάχιστη θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες είναι – 33 βαθμοί Κελσίου, ενώ η μέση υψηλή θερμοκρασία είναι – 24,5 βαθμοί Κελσίου.

Πριν από λίγα χρόνια, αρκετά αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον πάγο κατά κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής χιονοθύελλας. Τα δίκτυα ύδρευσης έσπασαν, λόγω του ψύχους, προκαλώντας πλημμύρες στους δρόμους ενώ οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους – 40 βαθμούς Κελσίου.

Χαρμπίν, Κίνα

Η Χαρμπίν (Harbin) είναι πόλη στη βορειοανατολική Κίνα και πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλογκγιάγκ με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους. Η πόλη είναι γνωστή και ως η «πόλη των πάγων», λόγω του σκληρού χειμώνα.

Κάθε χρόνο, η πόλη διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χιονιού και Πάγου, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ πάγου στον κόσμο, φτιάχνοντας γλυπτά από πάγο.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από τους – 22 έως – 24 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, η θερμοκρασία έχει φθάσει και στο επίπεδο ρεκόρ των – 42 βαθμών Κελσίου.

Γουίνιπεγκ  Καναδάς

Το Γουίνιπεγκ (Winnipeg)  είναι πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της επαρχίας της Μανιτόμπας με πληθυσμό 715.000 ανθρώπους. Το Γουίνιπεγκ αποτελεί μια από τις πιο κρύες πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Κατά τον Ιανουάριο, η θερμοκρασία φθάνει τους – 22 βαθμούς Κελσίου.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1966 η θερμοκρασία άγγιξε τους – 45 βαθμούς Κελσίου και στις 24 Δεκεμβρίου 1879 η θερμοκρασία έφθασε τους – 47,8 βαθμούς Κελσίου.

Γιακούτσκ, Ρωσία

Το Γιακούτσκ είναι πόλη της Σιβηρίας και πρωτεύουσα της ρωσικής Δημοκρατίας των Σαχά, η οποία συνήθως αναφέρεται ως Γιακουτία με πληθυσμό 282.400 κατοίκους. Είναι επίσης το σημαντικότερο λιμάνι του πλωτού ποταμού Λένα.

Οι πιο ακραίες θερμοκρασίες στην πόλη που απέχει εκατοντάδες χλμ από τον Αρκτικό Κύκλο εμφανίζονται τον Ιανουάριο, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους μείον 41 βαθμούς Κελσίου. Το 1891, το Γιακούτσκ το θερμόμετρο έδειξε – 64 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται η πιο χαμηλή θερμοκρασία όλων των εποχών. 

Επιπλέον, η χειμερινή περίοδος στο Γιακούτσκ μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες πόλεις του κόσμου. Από τις αρχές Οκτωβρίου, η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν (μείον 1 βαθμούς Κελσίου).

Γέλοουναϊφ, Καναδάς

Το Γέλοουναϊφ (Yellowknife δηλ. Κίτρινο μαχαίρι) είναι πόλη του Καναδά, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ομοσπονδιακού εδάφους των Βορειοδυτικών Εδαφών. Ο οικισμός του Γέλοουναϊφ που ιδρύθηκε το 1934 βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Μεγάλης Λίμνης των Σκλάβων, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου με πληθυσμό 20.000 κατοίκους.

Λόγω του υποαρκτικού κλίματος, ή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου μπορεί να φτάσει τους μείον 32 βαθμούς Κελσίου.

Η πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην πόλη είναι – 51 βαθμούς Κελσίου την 1η Φεβρουαρίου 1947.

Χάρη, όμως, στις «μεγάλες και καθαρές» νύχτες του χειμώνα, δημιουργούνται οι βέλτιστες συνθήκες για να δείτε το βόρειο σέλας από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR