Globalization
Updated at:

Ο Ερντογάν θα κάνει εναέρια κυβίστηση και θα συμπράξει με την Κίνα κατά των ΗΠΑ στο κοντινό μέλλον;

Ως γνωστόν η Τουρκία φλερτάρει με την ένταξή της στους BRICKS, όντας το μόνο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που θέλει να πατήσει σε δύο "βάρκες" με αντικρουόμενα συμφέροντα και βλέψεις, της Δύσης και της ανατολής.

Ο Ερντογάν άλλωστε είναι ο μόνος ηγέτης του οποίου η χώρα δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. 

Θιασώτης της φιλοσοφίας της νέας παγκόσμιας τάξης ο Τούρκος ηγέτης, βλέπει η χώρα του μελλοντικά να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Διεθνές περιβάλλον, προσεταιριζόμενη τους παραδοσιακούς εχθρούς της Δύσης, την Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Ο άξονας "Πεκίνο-Άγκυρα"

Όπως επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ, μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS, ο Ερντογάν, μίλησε για το ενδεχόμενο επικείμενων συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ .

Σήμερα, οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Πεκίνου βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Η Κίνα έχει γίνει ο υπ' αριθμόν ένα οικονομικός εταίρος της Τουρκίας στην Ασία και κατέχει την τρίτη θέση στο εμπόριο της με άλλες χώρες παγκοσμίως.

Ένα σημαντικό ορόσημο ήρθε το 2010 όταν η Κίνα και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Το 2013, εμφανίστηκε η κινεζική Πρωτοβουλία Belt and Road, ακολουθούμενη από ένα μνημόνιο του 2015 που ευθυγραμμίζει τη Belt and Road με την πρωτοβουλία logistics Middle Corridor της Τουρκίας.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο εθνών αυξήθηκε περαιτέρω μετά τις επισκέψεις του Προέδρου Ερντογάν στην Κίνα το 2015 και το 2019.

Επί του παρόντος, οι αμοιβαίες επισκέψεις και οι επαφές σε επίπεδο εργασίας μεταξύ Τούρκων και Κινέζων αξιωματούχων έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο. 

Τον Ιούνιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε την Κίνα, αναφερόμενος στα δύο έθνη ως «μηχανές της ασιατικής ευημερίας».

Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping.

Αργότερα, τον Νοέμβριο του 2024, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Mehmet Şimşek πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.

Τουρκοκινεζική βιομηχανική ζώνη

Σήμερα, οι προτεραιότητες στις τουρκοκινεζικές οικονομικές σχέσεις περιλαμβάνουν επενδύσεις και βιομηχανική ανάπτυξη, διμερές εμπόριο, ενέργεια και πράσινο μετασχηματισμό, καθώς και ψηφιακές τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Οι συνεργασίες επεκτείνονται επίσης στους τομείς της εφοδιαστικής, των μεταφορών, των ακινήτων, της υγειονομικής περίθαλψης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της 2ης Τουρκο-Κινεζικής Επιχειρηματικής Διάσκεψης τον Νοέμβριο του 2023, εκπρόσωποι τουρκικών επιχειρηματικών κύκλων τοποθέτησαν τη χώρα τους ως βασικό επενδυτικό κόμβο. Το σκεπτικό τους ήταν σαφές: Η Τουρκία είναι το πολυπληθέστερο και νεανικότερο έθνος στην Ευρώπη.

Με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει τη δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά στην περιοχή.

Στον τομέα των βιομηχανικών επενδύσεων, η αυτοκινητοβιομηχανία σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, ιδιαίτερα με τα φημισμένα ηλεκτρικά οχήματα της Κίνας.

Ένας άλλος βασικός τομέας συνεργασίας είναι η εξόρυξη.

Πριν από δύο χρόνια, το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα μετάλλων σπάνιων γαιών στον κόσμο ανακαλύφθηκε κοντά στο Eskişehir.

Αυτοί οι πόροι είναι κρίσιμοι για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Στα μέσα Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία μεταλλευτικής συνεργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς σε αυτόν τον ζωτικό τομέα.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε πολλά παγκόσμια έργα υποδομής στην Τουρκία.

Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν την κατασκευή της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής σήραγγας Marmaray, της σήραγγας Ευρασίας, της γέφυρας Yavuz Sultan Selim που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία και τη γέφυρα Çanakkale.

Το 2017, ο σιδηρόδρομος Μπακού-Τιφλίδα-Καρς —ένα από τα βασικά στοιχεία του Μεσαίου Διαδρόμου— ολοκληρώθηκε με σημαντική κινεζική υποστήριξη.

Μια άλλη μνημειώδης πρωτοβουλία είναι το κανάλι της Κωνσταντινούπολης, ένα έργο εφοδιαστικής αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επικεφαλής τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Το κανάλι, το οποίο θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά παράλληλα με τον Βόσπορο, έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα, καθιστώντας το έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς συντελεστές του έργου.

Ενεργειακή συνεργασία

Όσον αφορά το μέλλον, οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια θεωρούνται ένας από τους πιο υποσχόμενους τομείς συνεργασίας.

Το 2023, η Κίνα παρήγαγε το 80% των ηλιακών συλλεκτών στον κόσμο και το 60% των ανεμογεννητριών, ενώ η Tουρκία ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα μέσα Οκτωβρίου στην Κίνα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Guanghua και στελέχη από μεγάλες εταιρείες ενέργειας SPIC και τον πυρηνικό γίγαντα CNOOC.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια το 2016.

Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες σχετικά με την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, που σχεδιάζεται για την περιοχή της Θράκης.

 Η Τουρκία  ως  εμπορική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Η Τουρκία έχει διπλή σημασία για την Κίνα τόσο ως επενδυτικός προορισμός όσο και ως εμπορική πύλη προς την Ευρώπη. Ως μέλος της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ και με εμπορικές συμφωνίες με 28 χώρες, η Τουρκία προσφέρει στην Κίνα στρατηγικό πλεονέκτημα, ιδίως υπό το φως του δασμολογικού πολέμου που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των κινεζικών προϊόντων, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό το καθεστώς καθιστά την Τουρκία ένα βολικό εφαλτήριο για την Κίνα για πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα  αυξάνεται η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό.

Το έτος 2018 ανακηρύχθηκε «Έτος Τουρισμού στην Τουρκία», κατά το οποίο ο αριθμός των Κινέζων τουριστών αυξήθηκε σε 394.000, σημειώνοντας αύξηση 59% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

 Στη διεθνή πολιτική, η Τουρκία και η Κίνα μοιράζονται επίσης κοινές απόψεις σε θέματα όπως η κρίση της Γάζας και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και οι δύο πλευρές τονίζουν την κοινή τους δέσμευση για την παγκόσμια ειρήνη και δικαιοσύνη.

Τα θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και των απειλών κατά της κυριαρχίας, αποτελούν βασικές πτυχές της συνεργασίας τους.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του για την ισότητα των Τούρκων Ουιγούρων ως πολιτών της Κίνας και έχει αντιταχθεί σε όσους επιχειρούν να προωθήσουν αυτονομιστικές δραστηριότητες κατά της Κίνας από τουρκικό έδαφος.

Η Άγκυρα και το Πεκίνο υποστηρίζουν το ένα την εδαφική ακεραιότητα του άλλου και καταδικάζουν κάθε εκδήλωση αυτονομισμού.

Ιδιαίτερα το τελευταίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αναφορικά με την αγωνιώδη προσπάθεια της Τουρκίας να αποτρέψει την δημιουργία Κουρδικού κράτους στα ΝΑ της, αφού αυτό έχοντας την στήριξη ΗΠΑ-Ισραήλ θα διέκοπτε την μεσαία όδευση του Κινεζικού δρόμου του μεταξιού, με καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την Κίνα.

Το Κουρδικό λοιπόν αποτελεί ένα άλλο σημείο σύγκλισης των συμφερόντων Άγκυρας και Πεκίνου,

Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία θα επιδιώξει μελλοντικά σε συνεργασία με την Κίνα να αποτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια δημιουργίας Κουρδικού κράτους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR