World

Τουρκία: Συνεχίζεται η δίκη της «συμμορίας των νεογέννητων» - Φρικτά στοιχεία στο φως

CONTINUE READING

Η δίκη για ένα από τα πιο σοβαρά σκάνδαλα υγειονομικής περίθαλψης στην Τουρκία συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα, αποκαλύπτοντας τη σοκαριστική έκταση μιας οργανωμένης απάτηςπου φέρεται να οδήγησε στον θάνατο 10 νεογέννητων. 

Οι καταθέσεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι συμμετείχαν στην πολύκροτη δίκη, ρίχνουν φως σε μια συστηματική εκμετάλλευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.


Αχρείαστες θεραπείες στα νεογέννητα

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι κατηγορούμενοι –ανάμεσα στους οποίους γιατροί, νοσηλευτές και ένας οδηγός ασθενοφόρου– φέρονται να παραπλανούσαν το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SGK) παραπέμποντας συστηματικά νεογέννητα για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τα νεογέννητα κρατούνταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι χρειαζόταν, προκειμένου το κύκλωμα να λάβει περισσότερες κρατικές αποζημιώσεις, ενώ τα βρέφη καταγράφονταν ψευδώς ως περιστατικά που χρειάζονταν το υψηλότερο επίπεδο περίθαλψης.

Ο νοσηλευτής Χασάν Μπασρί Γκιοκ, που κατέθεσε την 19η Νοεμβρίου, ανέφερε ότι νοσηλευτές πληρώνονταν για τη συμπλήρωση των εξιτηρίων και άλλων εγγράφων που σχετίζονταν με τις ψευδείς καταγραφές, αναφέρει η hurriyetdailynews.com.


Ο Ρόλος του Δρ. Fırat Sari στο κύκλωμα

Ο κύριος κατηγορούμενος, ένας γιατρός ονόματι Δρ. Φιράτ Σάρι, που διαχειριζόταν τις μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών σε διάφορα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα 583 χρόνια. 

Ο Σαρι φέρεται να συντόνιζε τις παραπομπές των  νεογέννητων στις ιδιωτικές κλινικές και να λάμβανε παράνομες αποζημιώσεις για κάθε βρέφος που υπεβλήθη σε αυτές τις ψευδείς διαδικασίες.

Ο Χακάν Ντογκουκάν Τακτσί, ένας άλλος νοσηλευτής που συνεργαζόταν με το κύκλωμα, έδωσε λεπτομέρειες για το πώς τα μωρά διασωληνώνονταν για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που χρειαζόταν, ώστε να αυξηθούν οι αποζημιώσεις από το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης τη διακίνηση φαρμάκων μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία πουλήθηκαν παράνομα, αντί να χορηγηθούν στα βρέφη.

Σύμφωνα με τον Τακτσί, ο γιατρός έδινε εντολές να παρακρατούνται τα φάρμακα από τις «βαριές περιπτώσεις» για να μην σπαταληθούν, ενώ σε περίπτωση θανάτου ενός βρέφους, το προσωπικό δεν έδινε τη σορό στην οικογένεια μέχρι το κύκλωμα να πάρει όλες τις αποζημιώσεις από τις περιττές θεραπείες στις οποίες το υπέβαλαν. 
 

Έντονες οι πολιτικές αντιδράσεις για τη δίκη

Η δίκη  παρακολουθείται στενά από τα τουρκικά και διεθνή μέσα, έχει τραβήξει το βλέμμα της κοινής γνώμης, καθώς το σκάνδαλο υγειονομικής απάτης θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Τουρκία. 

Η δεύτερη ημέρα της δίκης συνέπεσε με την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, όπου οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις στο σύστημα, φέρνοντας βρεφικά ρούχα και αξεσουάρ στο κοινοβούλιο.
 

 

Ο υπουργός Υγείας, Κεμάλ Μεμίσογλου, απάντησε στις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας την καταστολή του εγκληματικού δικτύου ως «επιχείρηση σάπιο μήλο», δεσμευόμενος να συνεχίσει τον αγώνα κατά της παρανομίας στο σύστημα υγείας της χώρας.

Η δίκη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, εν μέσω έντονων συζητήσεων για τις συνθήκες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Τουρκία.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR