World

Η πρώτη κυρία της Βραζιλίας βρίζει τον «Mr. Tesla» λίγο πριν την G20 - «Άντε γ…… Έλον Μασκ!»

Σφοδρή επίθεση με βρισιές κατά του Ελον Μασκ εξαπέλυσε η πρώτη κυρία της Βραζιλίας, Ροσάντζελα «Ζάνζα» ντα Σίλβα, την παραμονή της συνόδου κορυφής των G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Τζανέιρο. Δεν σε φοβάμαι Ελον Μασκ. Δεν σε φοβάμαι καν. Αντε γ…… Έλον Μασκ !», φώναξε η σύζυγος του προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την παραπληροφόρηση, όπου ζήτησε τη ρύθμιση των κανόνων του διαδικτύου.

Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, Το βίντεο με τις βρισιές της Ροσάντζελα «Ζάνζα» ντα Σίλβα διαδόθηκε γρήγορα στην πλατφόρμα X του Μασκ. Ο  επιχειρηματίας απάντησε λέγοντας: «Θα χάσετε τις επόμενες εκλογές».

Εκπρόσωπος του Λούλα αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζεται να προσβάλουμε ή να βρίζουμε κανέναν».

Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Βραζιλίας και Έλον Μασκ έχουν κλιμακωθεί, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέκλεισε προσωρινά την πρόσβαση στο Χ, νωρίτερα φέτος. Ο δικαστής Αλεχάντρε ντε Μοράε δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί η διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσω της πλατφόρμας. Ο Μασκ, με τη σειρά του, επέμενε επανειλημμένα στην ελευθερία της έκφρασης και άσκησε δριμεία κριτική στη δικαιοσύνη της Βραζιλίας.

Αριστερή ακτιβίστρια

Η «Ζάνζα», όπως είναι κοινώς γνωστή, πέρυσι απείλησε να μηνύσει την πλατφόρμα Χ μετά από ένα προφανές χακάρισμα  λογαριασμού της. Κατηγόρησε επίσης τον Μασκ ότι δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς.

Πτυχιούχος κοινωνιολογίας με MBA στην κοινωνική διαχείριση και βιωσιμότητα, η «Ζάνζα» είναι δια βίου ακτιβίστρια, μέλος του Εργατικού Κόμματος από τα 17 της πολύ πριν γνωρίσει τον κατά 21 χρόνια μεγαλύτερό της, Λούλα ντα Σίλβα. Η 57χρονη κοινωνιολόγος παντρεύτηκε πρόσφατα Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του ως προέδρου Υποσχέθηκε μάλιστα να «δώσει νέο νόημα στον ρόλο της Πρώτης Κυρίας».

«Είμαι ερωτευμένος μαζί της κι είναι εκείνη που θα μου δώσει τη δύναμη να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια», είχε δηλώσει δημοσίως μάλιστα ο Λούλα , αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν εκείνη είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Παρανά και ο Λούλα είχε ήδη υποβάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος και ταξίδευε στη Βραζιλία για να γνωρίσει την πραγματικότητα της χώρας.

Ο έρωτάς τους ωστόσο, ξεκίνησε δεκαετίες αργότερα, όταν ο Λούλα ήταν ήδη χήρος από τη δεύτερη σύζυγό του, Mαρίζα Λετίσια, η οποία πέθανε το 2017, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό

Ένας εκπρόσωπος του Λούλα αρνήθηκε να σχολιάσει τα ερωτήματα του Bloomberg. Μετά την ομιλία της Janja στην εκδήλωση, ωστόσο, η Lula είπε ότι «δεν χρειάζεται να προσβάλουμε ή να βρίζουμε κανέναν».

CONTINUE READING

 

Η σύνοδος των G20

Η διήμερη σύνοδος κορυφής των G20 ξεκινά αύριο στο Ρίο και στην ημερήσια διάταξη είναι κυρίως η κλιματική αλλαγή  και η ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην περιοχή του Αμαζονίου.

Η σύνοδος κορυφής της G20 θα είναι μια διπλωματική δοκιμασία για τον βετεράνο Λούλα, ο οποίος ενίσχυσε το παγκόσμιο κύρος της Βραζιλίας από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, αλλά και πυροδότησε και αντιδράσεις με ορισμένες από τις θέσεις και τις αποφάσεις του.

Υπό το σύνθημα « Χτίζοντας έναν δίκαιο κόσμο και έναν βιώσιμο πλανήτη » , οι ηγέτες της G20 θα λάβουν μέρος σε τρεις συνεδριάσεις σχετικά με τις τρεις βασικές προτεραιότητες της βραζιλιάνικης Προεδρίας, οι οποίες είναι:

-Κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας

-Μεταρρύθμιση των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης

-Βιώσιμη ανάπτυξη και ενεργειακή μετάβαση

Στη συνάντηση στο Ρίο ντε Τζανέιρο, θα πραγματοποιηθούν πολλές συνεδριάσεις εργασίας για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας και η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Θα εξεταστούν όμως και θέματα, όπως: Ο εκσυγχρονισμός των κορυφαίων διεθνών οργανισμών αλλά και την εξέλιξη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος , ιδίως των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών.

Διαφωνίες για την κοινή διακήρυξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαφωνίες πάντως για την κοινή διακήρυξη, σε τρία θέματα: ποιος πρέπει να αναλάβει το κόστος των μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για τη φορολόγηση των υπερπλούσιων και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η διαμάχη για το κλιματικό κόστος ακολουθεί το γνωστό μοτίβο των πλούσιων χωρών που απαιτούν να συμμετάσχουν και ορισμένες από τις πιο εύπορες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο φόρος στους υπερπλούσιους είναι μια ιδιαίτερη ανησυχία του οικοδεσπότη, προέδρου της Βραζιλίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί επίσης πρόβλημα για την ομάδα G20, από τη ρωσική εισβολή το 2022. Σύμφωνα με διπλωμάτες, θα υπάρχει τώρα μια γενική παράγραφος για τις αρχές του ΟΗΕ και την ειρήνη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ άσκησε πάντως πίεση στα συμμετέχοντα κράτη σχετικά με τη διακήρυξη. Ο Ισραηλινός νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιδεόν Σάαρ είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς υπουργούς Εξωτερικών από χώρες της G20 το Σαββατοκύριακο και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το προσχέδιο της προγραμματισμένης τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής.

«Κοινωνική σύνοδος»

Δεν είναι πάντως μόνο οι πολιτικοί που θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Βραζιλία. Για πρώτη φορά γίνεται και μια κοινωνική σύνοδος κορυφή για να ακουστεί και η φωνή των απλών ανθρώπων.

Περισσότερα από 200 φόρουμ συζητήσεων με τη συμμετοχή επιστημόνων και ακτιβιστών θα πραγματοποιηθούν  στις ειδικά διασκευασμένες αποθήκες, στο νέο λιμάνι του Ρίο: Για το κλίμα, την ανισότητα και τον ρόλο των αυτόχθονων πληθυσμών, οικονομικά προσιτή στέγαση στις πόλεις.

Με αυτή την κοινωνική σύνοδο,ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα θέλει να στείλει ένα μήνυμα: Οι G20 στο Ρίο δεν απομονώνονται, ο  πληθυσμός πρέπει να συμμετάσχει στη συζήτηση.

Ο διάσημος Βραζιλιάνος μουσικός και ηθοποιός Σέου Ζόρζε λέει πώς θέλει να τονίσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τι περιμένει ο κόσμος από αυτούς. «Αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι έχουν έναν μεγάλο αγώνα , στον οποίο πρέπει να ηγηθούν», λέει ο Jorge. «Ενας αγώνας ενάντια στην πείνα, τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό καθήκον τους».

Και μετά τραγουδά το «Zê do Caroço». Ένα τραγούδι για έναν μαύρο εργάτη από τις φαβέλες του Ρίο που – με τη βοήθεια ενός τεράστιου μεγαφώνου – παλεύει για να ακουστούν τα προβλήματα και οι απαιτήσεις των κατοίκων.

Η εκλογή Τραμπ ρίχνει τη σκιά της στη σύνοδο κορυφής

Ελάχιστοι  άνθρωποι στο Κοινωνικό Φόρουμ πιστεύουν πάντως ότι κάτι πρωτοποριακό θα αποφασιστεί στην επίσημη σύνοδο κορυφής. Οι εντάσεις αυξάνονται παγκοσμίως. Συχνά υπάρχουν νέες συγκρούσεις αντί για διάλογο.

«Η εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κρέμεται σαν σκιά πάνω από τη σύνοδο κορυφής», λέει η Αρεθούρα Ντόρια, η οποία προέρχεται από μια αφρο-βραζιλιάνικη αγροτική κοινότητα. «Αντανακλά επίσης τις αποτυχίες μας. Η κλιματική αλλαγή που αρνείται, η επισιτιστική ασφάλεια, η φτώχεια – δεν είναι ιδεολογία ή εθνική πολιτική, μας επηρεάζει όλους.»

«Πρέπει να γίνουμε πιο δραστήριοι, να βγούμε έξω, να μην μένουμε άπραγοι και να ελπίζουμε απλά σε καλύτερες στιγμές», απαιτεί η Αρεθούρα Ντόρια. «Οι καλές στιγμές δεν έρχονται εύκολα».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR