Weapon systems
Updated at:

Ισραηλινή εφημερίδα: Η Ελλάδα είναι σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη του ελληνικού «Iron Dome» αξίας 2 δις ευρώ

Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και την ιστορική αντίπαλό της Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά τη βελτίωση των σχέσεών της, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Όπως αναφέραμε στο πρωινό μας άρθρο ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε τις αλλαγές και τα δεδομένα που προωθούνται στο στράτευμα στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως είπε «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόι. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».

"Η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός θόλου αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της καθώς ανακάμπτει από μια παρατεταμένη κρίση χρέους.

Ο ελληνικός “σιδερένιος θόλος”, πιθανότατα θα μιμηθεί το Iron Dome του Ισραήλ και άλλα συστήματα που αναχαιτίζουν πυραύλους μικρού και μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια χτυπημάτων από τους γείτονές του, εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη Γάζα και τον Λίβανο", συνεχίζει το άρθρο.

CONTINUE READING

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της για να συμβαδίσει με την ιστορική αντίπαλό της Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεράμυνα, παρά τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αντιαεροπορικό και αντι-drone σύστημα», δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια.

«Είμαστε σε συζητήσεις με το Ισραήλ», είπε η πηγή.

Ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε το μέγεθος της πιθανής συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανήσει 12,8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2035 για να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η αεράμυνα αποτελεί μέρος του δεκαετούς σχεδίου στρατιωτικών εξοπλισμών της Ελλάδος, και περιλαμβάνει την απόκτηση έως και 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ και τεσσάρων φρεγατών Belharra, αλλά και αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

«Η προσπάθειά μας είναι για μια ταχεία μετάβαση των ενόπλων μας δυνάμεων στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Δένδιας πριν από την ενημέρωση της Πέμπτης.

"Η Ελλάδα χρησιμοποιεί επί του παρόντος αμερικανικά συστήματα Patriot και παλιά ρωσικά συστήματα S-300 για την προστασία του εναέριου χώρου της.

Παρά την κάπως τήξη των μακροχρόνιων προβληματικών σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, οι δύο χώρες παραμένουν σε αντίθεση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα θαλάσσια σύνορα, οι ενεργειακοί πόροι και ο εναέριος χώρος στην ανατολική Μεσόγειο", καταλήγει η ισραηλινή εφημερίδα.

Ο αποκαλούμενος ελληνικός “σιδερένιος θόλος” που θα αποτελέσει σύντομα νέο πρόγραμμα με εκτιμώμενο κόστος 2,5 με 3 δισ. ευρώ, ( το οποίο είναι σίγουρο ότι θα εκτοξευτεί το κατά την διάρκεια του) αποτελεί την κορυφή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την χώρα μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΕΕΘΑ, για την εκτέλεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων απαιτούνται κάθε χρόνο 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στην νέα δομή θα έχουμε 30% λιγότερες στρατιωτικές μονάδες και το κλείσιμο 150 στρατοπέδων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR