Cyprus
Updated at:

Ενώ εμείς αγκαλιάζουμε τον Φιντάν-Πηγές στο τουρκικό Επιτελείο: Θα λάβουμε στρατιωτικά μέτρα με κάθε κόστος αν η Λευκωσία αγοράσει γαλλικά όπλα

Με νέο πιθανό σενάριο S-300 απειλούν οι Τούρκοι σε περίπτωση που η Κύπρος αγοράσει μεταχειρισμένα γαλλικά άρματα μάχης Leclerc και πυραύλους Mistral, αποδεικνύοντας ότι διαχρονικά το πνεύμα του Αττίλα του Ούννου διακατέχει την τουρκική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με Τούρκο ειδικό αμυντικό αναλυτή.

Το αν όλο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν αποτελεί απλά προπαγάνδα και τουρκικό ψυχολογικό πόλεμο θα το δούμε στην πράξη το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο στο pentapostagma,gr, είχαμε αποκαλύψει πρώτοι την αναβάθμιση του τουρκικού κατοχικού στρατού, με άρματα μάχης τύπου Leopard, τώρα οι νεο-Οθωμανοί ζητάνε τα ρέστα από την Λευκωσία αν αγοράσει εξελιγμένα γαλλικά άρματα μάχης μέσω διαρροών στο τουρκικό ΥΠΑΜ.

Τα τουρκικά Leopard-2A4 για την ώρα, έχουν μεταφερθεί στην περιοχή της κατεχόμενης Κυθρέας, εκεί όπου βρίσκεται το Σύνταγμα Τεθωρακισμένων του Αττίλα.

Προχθές αναφέραμε ότι ανταγωνιζόμενο άμεσα το Βερολίνο, το Παρίσι προωθεί πολλά προηγμένα οπλικά συστήματα για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leclerc και των πυραύλων Mistral.

Η Γαλλία προτρέπει επίσης την Κύπρο να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης αρμάτων μάχης Leclerc, ανταγωνιζόμενη άμεσα τη στρατιωτική βιομηχανία της Γερμανίας για ένα πιθανό συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ του γαλλικού εξοπλισμού που έχει ήδη παραδοθεί στην Κύπρο είναι και επιθετικά ελικόπτερα, που σηματοδοτούν ένα πρώτο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Γαλλία στοχεύει πλέον και στην πώληση αρμάτων μάχης στην Κύπρο, που θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικής προέλευσης άρματα μάχης T-80U που διαθέτει.

Τι απαντούν τουρκικοί κύκλοι στο ΥΠΑΜ μέσω του Τούρκου ειδικού Τουράν Ογκούζ:  

“Για τους ισχυρισμούς ότι η Γαλλία θα δώσει άρματα μάχης Leclerc και πυραύλους Mistral στην ελληνοκυπριακή πλευρά της  Κύπρου μου ανέφεραν τα εξής από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας (MSB): 

"Παρακολουθούμε στενά οποιεσδήποτε εξελίξεις μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία στο νησί της Κύπρου και να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Τέτοιες υποσχέσεις βοήθειας είχαν δοθεί στην ελληνοκυπριακή διοίκηση στο παρελθόν.

Όπως και στο παρελθόν, η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει οι Τουρκοκύπριοι στο πλαίσιο συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας σήμερα και αύριο.» «Θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία της ΤΔΒΚ και να λαμβάνει τα απαραίτητα στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα με κάθε κόστος για την προστασία των δικαιωμάτων και τα συμφέροντα της ΤΔΒΚ».

Υπενθυμίζουμε ότι πριν 5 ημέρες είχαμε μια εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Κύπρου και Γαλλίας, καθώς και μια εκτενή συζήτηση για τις εξελίξεις και την κατάσταση ασφάλειας σε Ευρώπη, Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, κατά την επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα με τον Γάλλο Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Sébastien Lecornu, η οποία τρέλανε τους Τούρκους, για αυτά που δεν ανακοινώθηκαν αλλά συζητήθηκαν .

Η Άγκυρα έχει ύποπτο σχέδιο κατά του κυπριακού ελληνισμού

Πρόκειται σαφώς για συγκεκαλυμμένη απειλή κατά της Λευκωσίας, είτε με την μεταφορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, UCAV κά, είτε με εκβιασμό της Κύπρου, τύπου εποχής κρίσης των ρωσικών πυραύλων S-300.  

Η κυπριακή κρίση των S-300 ) ήταν μια τεταμένη και ταχέως κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας μεταξύ των αρχών του 1997 και των τελών του 1998.

Η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να εγκαταστήσει δύο ρωσικής κατασκευής συστοιχίες πυραύλων αεράμυνας S-300 στο έδαφός της, προκαλώντας την Τουρκία να απειλήσει με επίθεση ή ακόμη και με ολοκληρωτικό πόλεμο εάν οι πύραυλοι δεν επέστρεφαν στη Ρωσία.

Η συμφωνία για την αγορά πυραύλων από τη Ρωσία αντιπροσώπευε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα αεράμυνας μετά από πολλά χρόνια τουρκικής υπεροχής στον εναέριο χώρο της Κύπρου.

 Η κρίση ουσιαστικά έληξε τον Δεκέμβριο του 1998 με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μεταβιβάσει τους S-300 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας με αντάλλαγμα εναλλακτικό οπλισμό από την Ελλάδα.

Νομίζουμε ότι η Αθήνα οφείλει να πάρει θέση εφόσον υλοποιηθεί επίσημα και ξεκάθαρα οποιαδήποτε τουρκική απειλή, ενάντια σε μια ανεξάρτητη χώρα μέλος της ΕΕ

Ο τουρκικός εκβιασμός σε Αιγαίο και Κύπρο σταματά απότομα, μόνο με την αγορά στρατηγικών σύγχρονων οπλικών συστημάτων, και με την ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος, σε συνδυασμό με το πλέγμα συμμαχιών με χώρες της Μεσογείου.

Το κυριότερο, ο τουρκικός τσαμπουκάς “ κόβεται μαχαίρι” με ξεκάθαρες υπολογισμένες δηλώσεις Αθήνας-Λευκωσίας περί κόκκινων γραμμών, στα πρότυπα της αστείας ‘Γαλάζιας Πατρίδας”, και στα περί τουρκικών συμφερόντων γενικά και αόριστα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR