Greek-Turkish Relations

Daily Sabah: Οι πολιτιστικοί δεσμοί Τουρκίας-Ελλάδας που κάποτε κυβερνούσαν οι Οθωμανοί βοηθάει σε πολλά επίπεδα

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν στην Αθήνα, γνωστή τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει την πάσα αλήθεια αλλά και  τις ιταμές απαιτήσεις των Νεο-Οθωμανών  προς την χώρας μας.

Προσεκτικά μέσα στο τουρκικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

"Ενώ οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά μαχητικά συχνά υλοποιούν αερομαχίες μέχρι πολύ πρόσφατα.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Άγκυρα και η Αθήνα κατέληξαν σε αντίστοιχες συμφωνίες με την Ουάσιγκτον για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, προκαλώντας ανησυχίες για νέες αψιμαχίες στην περιοχή.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την γείτονά της ( Ελλάδα) να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.

Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ, και η αύξηση του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού, έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας τους από την Άγκυρα.

Άγκυρα και Αθήνα πλησιάζουν με μια νέα συνάντηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την επίσκεψη της Παρασκευής του Υπουργού Εξωτερικών Φιντάν στην Ελλάδα, καθώς οι δύο πρώην εχθροί επιδιώκουν περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων τους.

Αντιπροσωπείες από τα υπουργεία Άμυνας της Τουρκίας και της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη για μια συνάντηση με τίτλο «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Σχέδιο Εφαρμογής 2024».

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, και θα συνεχιστεί μέχρι την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.

Οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας, που κάποτε κυβερνούσαν οι Οθωμανοί, και της Τουρκίας έπαιξαν επίσης ρόλο στην τόνωση του τουρισμού.

Τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις τουρκικές ακτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Τούρκους τουρίστες.

Η Τουρκία υπενθυμίζει σταθερά στην Ελλάδα ότι τα θέματα του Αιγαίου, ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών, είναι αλληλένδετα και πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Η Άγκυρα εκφράζει επίσης την ετοιμότητά της για συζητήσεις σε αυτή τη βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία, συνεχίζει να έχει προσδοκία από την Ελλάδα για αποφυγή προκλήσεων σε ρητορική και ενέργειες, σύμφωνα με το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών”, αναφέρει το ίδιο μεταξύ άλλων.

Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μια ημέρα πριν την άφιξη του Χακάν Φιντάν, αναέφερε ότι «μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)» προσθέτοντας ότι «η οριστική λύση του ζητήματος θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την αποτροπή πιθανών εντάσεων.
Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία».

Τι θα γίνει όταν θα διαπιστωθεί για μία ακόμη φορά αποτυχία στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις

Οι Τούρκοι όλο αυτό το διάστημα απαιτούν από την Ελλάδα λύση πακέτο στο Αιγαίο, μας πιέζουν να διακόψουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, και αμφισβητούν όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορα αλλά και πολλά νησιά μας στο Αιγαίο.

Ο λόγο είναι ότι θέλουν ή καλύτερα ξερογλείφονται, για κάποια μικρά νησιά μας, για να αποκτήσουν έρεισμα στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες ποτέ δεν δίνουν “ τίποτα” σε οποιασδήποτε συναλλαγές τους σύμφωνα και με ξένους ειδικούς, ενώ πάντα παρουσιάζουν μια λίστα με εξωφρενικές απαιτήσεις για να λάβουν ένα μίνιμουμ κερδών σε κάθε διαπραγμάτευση.

Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι συζητά μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, κάτι που οι Τούρκοι δεν αποδέχονται με τίποτα.

Η ουσία σε αυτήν την προσέγγιση είναι ότι ο τουρκικός “λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του”, και ως τέτοιον οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε. Την ίδια περίοδο η τουρκική αμυντική βιομηχανία δουλεύει νυχθημερόν για να παράγει επιθετικά όπλα  για το καθεστώς Ερντογάν.

Η εκλογή Τραμπ και οι σχέσεις του Ερντογάν με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο θα κρίνουν πολλά στο Αιγαίο.

Το μόνο πράγμα όμως, που πληγώνει και προκαλεί άσχημους ιστορικούς συνειρμούς στην τουρκική διπλωματία διαχρονικά, είναι η ισχυροποίηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η απόκτηση ισχυρών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Ο λόγος είναι ότι μια πιθανή διένεξη θα λάβει χώρα στο Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα σε μεγάλο ποσοστό.

     

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR