Navy
Updated at:

Ενώ στην Ελλάδα ψάχνουμε τα νέα πλοία στην Τουρκία το έχουν λύσει το θέμα και ασχολούνται με πιο ειδικά ζητήματα

Σε μια φάση που το ελληνικό πολεμικό ναυτικό αναζητά ακόμα τι θα κάνει με νέα πλοία και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, στην γειτονική Τουρκία έχοντας σε εξέλιξη μια φρενίτιδα ναυπηγήσεων σε δικά τους ναυπηγεία, έχουν την «πολυτέλεια» να ασχολούνται και με επιμέρους συστήματα που μπαίνουν σε αυτά τα νέα πλοία τους, τα οποία μάλιστα είναι και αυτά δικής τους εγχώριας δηλαδή ανάπτυξης και κατασκευής. 

Ένα από αυτα τα συστήματα είναι και ο «Εθνικός Κάθετος Εκτοξευτής» που εξοπλίζει όλα τα νέα πολεμικά πλοία της Τουρκίας.

Ο τουρκικός Τύπος γράφει συγκεκριμένα:«Ο «Εθνικός Κάθετος Εκτοξευτής» (MIDLAS) είναι ένα ηλεκτρομηχανικό σύστημα βολής που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις ROKETSAN και ASELSAN, ικανό να εκτοξεύει κατευθυνόμενους πυραύλους διαφόρων τύπων από πολεμικά πλοία. Το MIDLAS μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικότητα 360° εκτοξεύοντας διαφορετικούς τύπους κατευθυνόμενων βλημάτων κάθετα από πολεμικά πλοία.

https://www.youtube.com/watch?v=b-7mWNoEicM

Το πρόγραμμα MİDLAS ξεκίνησε με στόχο την εθνικοποίησή του ως ισοδύναμο με το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mark-41, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα στις φρεγάτες κλάσης Gabya και Barbaros των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, ως προφύλαξη από τα εμπάργκο τα τελευταία χρόνια. .

Το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το κατάστρωμα πλοίων με κάνιστρα για να λειτουργεί ενσωματωμένα με συστήματα διαχείρισης μάχης και έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει διαφορετικούς τύπους κατευθυνόμενων βλημάτων με μεθόδους εκτόξευσης θερμής ή κρύας. Το MİDLAS, που αποτελείται από μια δομή πολλαπλών κυψελών, μπορεί να εκτοξεύει κατευθυνόμενους πυραύλους επιφανείας-αέρος, επιφάνειας-επιφάνειας, επιφάνειας-εδάφους και τύπου τορπίλης ταυτόχρονα ή μεμονωμένα στους ίδιους ή διαφορετικούς στόχους.

Το MİDLAS, το οποίο διαθέτει ενσωμάτωση κάτω από το κατάστρωμα και αποθήκευση πυρομαχικών, περιέχει 8 ξεχωριστές κυψέλες, κάθε μονάδα MİDLAS μπορεί να περιέχει 1 κάνιστρο. Οι εξέχουσες τεχνικές δυνατότητες της MİDLAS είναι οι εξής:

  • Εμπλοκή 360 μοιρών διαφορετικών ή μεμονωμένων στόχων
  • Δυνατότητα εκτόξευσης από πολεμικά πλοία και υποβρύχια
  • Εύκολη ενσωμάτωση κατευθυνόμενων βλημάτων με τυπικές διεπαφές
  • Δυνατότητα εκτόξευσης κυψελών επιφανείας-αέρα, επιφάνειας-επιφάνειας, επιφάνειας-εδάφους και τορπιλών ανεξάρτητα

Εκτός από αυτά, το MİDLAS έχει επίσης διαφορετικές διατάξεις και έννοιες. Υπάρχουν επίσης εκδόσεις ενός κυττάρου για προσαρμοστική και εύκολη ανάπτυξη και επίγειες εκδόσεις για προστασία βάσης/θύρας/περιοχής.

Η MİDLAS, η οποία περιλαμβάνει επίσης συστήματα για την ασφάλεια του πολεμικού πλοίου και του προσωπικού του, μπορεί να λάβει προληπτικά και απομονωτικά μέτρα ασφαλείας όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, σε αυτό το σύστημα περιλαμβάνονται επίσης συστήματα πλημμύρας κάνιστρων και διαμερισμάτων, τα οποία λειτουργούν ενεργά 24/7 για την ασφάλεια πλοίων και συστημάτων.

Στην πρώτη δοκιμή βολής από ξηρά τον Δεκέμβριο του 2022, δοκιμάστηκαν τόσο το Εθνικό σύστημα κάθετης εκτόξευσης όσο και ο πύραυλος αεράμυνας HİSAR-RF που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή και και τα δύο συστήματα ολοκλήρωσαν τη δοκιμή με επιτυχία. Μετά από αυτή τη δοκιμή, ενσωματώθηκε στην νέα φρεγάτα TCG İSTANBUL (F515), την πρώτη φρεγάτα κλάσης İSTİF, μπήκε στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με την παράδοση του πλοίου το 2024.

Η διαδικασία ενσωμάτωσης διαφορετικών κατευθυνόμενων πυραύλων στο MIDLAS είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ενώ ολοκληρώθηκε η ενσωμάτωση του πυραύλου HİSAR-D, της ναυτικής έκδοσης του πυραύλου αεράμυνας HİSAR-O RF, που συμμετείχε στην πρώτη δοκιμή βολής, οι μελέτες ολοκλήρωσης του πυραύλου SİPER1-D, του αντιπυραυλικού SAPAN και το αντιπλοϊκού ATMACA συνεχίζονται ακόμη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) Ο Δρ Haluk GÖRGÜN δήλωσε ότι η ενσωμάτωση διαφορετικών τύπων πυραύλων στο MİDLAS θα συνεχιστεί και ότι η «Ομπρέλα Εθνικής Αεράμυνας» έχει εισαχθεί στο ναυτικό μας.

Ο «Εθνικός Κάθετος Εκτοξευτής» έχει ως στόχο να αποτελέσει τη δύναμη κρούσης του Τουρκικού Ναυτικού με το να περιλαμβάνεται στο αντιτορπιλικό TF-2000 που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου MİLGEM, καθώς και στις φρεγάτες κλάσης İSTİF»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR