σεληνιακό πυρηνικό εργοστάσιο
World

Διεθνές ενδιαφέρον για το εντυπωσιακό ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο στο φεγγάρι-Ινδία και Κίνα θέλουν να βοηθήσουν

Σύμφωνα με ξένες αναφορές, η Ινδία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας που αποσκοπεί στην δημιουργία ενός σεληνιακού πυρηνικού εργοστασίου. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος μίας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας, η οποία στόχο έχει την κατασκευή μίας σεληνιακής βάσης σε συνεργασία με την Κίνα.

Ινδία και Κίνα θα Συνεργαστούν Μαζί με την Ρωσία;

Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο ηγείται η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, έχει απώτερο στόχο την κατασκευή ενός μικρού πυρηνικού εργοστασίου, ικανού να παράγει ενέργεια μισού μεγαβάτ για να ικανοποιούνται οι ενεργειακές ανάγκες της ρωσο-κινεζικής βάσης στο φεγγάρι.

Βάσει μίας νέας δημοσίευσης της ρωσικής κρατικής σελίδας ενημέρωσης  TASS, ο επικεφαλής της Rosatom δήλωσε πως τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην δημιουργία αυτής της καινοτόμας ενεργειακής υποδομής.

Μιλώντας κατά την διάρκεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ, ο Ρώσος είπε πως αυτή η νέα λύση θα αφορά την δημιουργία ενός σεληνιακού πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος θα επιδεικνύει την δυνατότητα να παράγει έως μισό μεγαβάτ ενέργειας.

«Εντωμεταξύ πρέπει να σημειωθεί πως οι Κινέζοι και Ινδοί εταίροι μας ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα. Προσπαθούμε να χτίσουμε τις βάσεις για αρκετά διεθνή διαστημικά προγράμματα» είπε ο Ρώσος.

Η Roscosmos, η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, είχε ανακοινώσει τον Μάιο του τρέχοντος έτους πως ξεκίνησε εργασίες για το πρόγραμμα κατασκευής του σεληνιακού πυρηνικού εργοστασίου. Στόχος της εταιρείας και της Μόσχας είναι ο σταθμός να αναπτυχθεί στο φεγγάρι το έτος 2036.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας του εργοστασίου σκοπεύεται να παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες μίας σεληνιακής βάσης, πάνω στην οποία εργάζονται τώρα Ρώσοι και Κινέζοι. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως στο παρελθόν η Ινδία είχε δηλώσει πως επιθυμούσε και αυτή να αποκτήσει μία βάση στον μοναδικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

Όπως καταλαβαίνετε και εσείς όμως, η κατασκευή αυτής της υποδομής θα είναι ένα περίπλοκο έργο. Η Ρωσία αποκάλυψε πρόσφατα πως οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν αυτόνομα, χωρίς την άμεση εμπλοκή ανθρώπων. Αυτήν την στιγμή στην Ρωσία και στην Κίνα αναπτύσσονται τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα χαρίσουν στα δύο κράτη την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν με επιτυχία το φιλόδοξο και πολύ δύσκολο όραμά τους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR