Armed Conflicts

Οργή στο Τελ Αβίβ για το Βρετανικό μποϊκοτάζ πώλησης όπλων: "Να μην εκπλήσσονται όταν οι τρομοκράτες χτυπούν τις πόρτες τους"

Έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε στο Ισραήλ η αναπάντεχη απόφαση της Βρετανίας να παγώσει 30 άδειες εξαγωγής όπλων προς το εβραϊκό κράτος από τις συνολικά 350 που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. 

Συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά στην αναστολή ορισμένων πωλήσεων όπλων προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Λάμι.

Ο Λάμι τόνισε πως η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από επανεξέταση των αδειών εξαγωγής βρετανικών όπλων, η οποία διαπίστωσε πως υπήρχε «σαφής κίνδυνος» να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που θα μπορούσε να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Περίπου 30 από τις 350 άδειες θα ανασταλούν, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση έλαβε μια "επαίσχυντη απόφαση" αναστέλλοντας κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ.

Η απόφαση, η οποία ήρθε μια ημέρα αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις ανέσυραν τα πτώματα έξι ομήρων από μια σήραγγα στη Γάζα, καταγγέλθηκε γρήγορα από αρκετούς Ισραηλινούς υπουργούς.

"Αυτή η επαίσχυντη απόφαση δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς, μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση που δολοφόνησε με κτηνώδη τρόπο 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 14 Βρετανών υπηκόων", δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά πάνω από 100 ομήρους, μεταξύ των οποίων 5 Βρετανούς πολίτες. Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, μιας συμμαχικής δημοκρατικής χώρας που υπερασπίζεται τον εαυτό της ενάντια στη βαρβαρότητα, η λανθασμένη απόφαση της Βρετανίας θα ενθαρρύνει μόνο τη Χαμάς", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

"Με ή χωρίς βρετανικά όπλα, το Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει το κοινό μας μέλλον", κατέληξε.

«Είναι νομικό καθήκον αυτής της κυβέρνησης να επανεξετάσει τις άδειες εξαγωγής της Βρετανίας. Δεν πρόκειται για μια γενική απαγόρευση, δεν πρόκειται για εμπάργκο όπλων» πρόσθεσε.

Κοέν: «Δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν οι τρομοκράτες χτυπούν τις πόρτες τους»

«Η Βρετανία έστειλε ένα πολύ προβληματικό μήνυμα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και στους χορηγούς της στο Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Ελί Κοέν είπε ότι με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση του Λονδίνου «ενθαρρύνει όσους σκοτώνουν μωρά, απάγουν ηλικιωμένους και βιάζουν γυναίκες».

Όσοι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις «δεν πρέπει να εκπλήσσονται όταν οι τρομοκράτες χτυπούν τις πόρτες τους», είπε ο Κοέν.

Καθησυχαστικές δηλώσεις

Από την βρετανική πλευρά είναι εμφανής η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το όλο γεγονός. Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos» στο Τελ Αβίβ μεταδίδει ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθενται εν αμφιβόλω οι παραδόσεις των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 νέας γενιάς και μεγάλης ακτίνας δράσης, που επιτρέπουν την εκτέλεση αποστολών εναντίον στόχων στο Ιράν ή εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

«Οι εξαγωγές βρετανικών όπλων είναι εξάλλου περιορισμένες. Σύμφωνα με τις στατιστικές των Ισραηλινών η αξία τους δεν ξεπέρασε τα 53 εκατ. δολάρια το 2022. Αντίθετα, οι ΗΠΑ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας πολεμικού υλικού που εισάγει το Ισραήλ», σημειώνει ο Πασκάλ Μπρινέλ της «Les Echos».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας προσθέτει μια «σημαντική λεπτομέρεια»: οι αγορές πολεμικού υλικού από το Ισραήλ χρηματοδοτούνται σχεδόν στο σύνολό τους από την ετήσια τακτική αμερικανική στρατιωτική βοήθεια των 3,8 δισ. δολαρίων και επιπλέον από την έκτακτη βοήθεια αξίας 14 δισ. δολαρίων που ενέκρινε την άνοιξη το Κογκρέσο, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ένα κονδύλι 500 εκατ. δολαρίων που χορηγούν οι ΗΠΑ για τη συντήρηση και λειτουργία των διαφόρων συστημάτων αεράμυνας που έχει αναπτύξει το Ισραήλ.

Προηγήθηκαν οι Αμερικανοί

«Η έντονη αντίδρασή μας στην απόφαση της Βρετανίας να παγώσει ένα μέρος των εξαγωγών όπλων εξηγείται κυρίως από τον φόβο ότι άλλες χώρες θα επιβάλουν με τη σειρά τους κυρώσεις με αποτέλεσμα να μας απομονώσουν περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο», εξήγησε στη γαλλική εφημερίδα ένας Ισραηλινός διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις όπλων θα μπορούσαν επίσης να εξελιχθούν σε ένα μέσο πίεσης για την απόσπαση παραχωρήσεων από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Δεν είναι πρώτοι οι Βρετανοί που παγώνουν συμφωνία παράδοσης όπλων στο Ισραήλ. Είχαν προηγηθεί οι ύπατοι σύμμαχοι, οι Αμερικανοί, οι οποίοι τον περασμένο Μάιο είχαν παγώσει την παράδοση 3.500 βομβών υψηλής ισχύος υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα τις χρησιμοποιούσε στις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Έπειτα από δημόσια καταγγελία της απόφασης αυτής από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, η Ουάσιγκτον ήρε εν μέρει την απαγόρευση και προχώρησε σε κάποιες παραδόσεις βομβών υψηλής ισχύος.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR