ευνομία 2020
Greek-Turkish Relations

Τουρκία και άσκηση «Ευνομία» στα ανατολικά της Κάσου, η Άγκυρα αμφισβήτησε την δικαιοδοσία της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές εκεί

Η Τουρκία συνεχίζοντας την αναθεωρητική της πρακτική προχώρησε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σε δύο παράνομες NAVTEX για ισάριθμες Ελληνικές με βάση τις οποίες δεσμεύτηκαν δύο περιοχές στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, για την άσκηση «Ευνομία», που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Γαλλία και την Ιταλία.

Η Άγκυρα στις παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους που εξέδωσε ισχυρίζεται πως ο χώρος στον οποίο η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου δέσμευσε δύο περιοχές είναι τουρκικής δικαιοδοσίας…

Να θυμίσουμε πως πριν λίγες εβδομάδες είχε σημειωθεί ένταση στα ανοιχτά της Κάσου όταν ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία πραγματοποιώντας μετρήσεις επ’ωφελεία Ελλάδας και Κύπρου είχε σταθεί αφορμή για την Τουρκία να στείλει πολεμικά της πλοία ισχυριζόμενη πως η περιοχή που είχε δεσμευτεί πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια της Κάσου είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Να θυμίσουμε πως η Άγκυρα προχώρησε και στην έκδοση παράνομης ΝΟΤΑΜ, με την οποία δέσμευσε πέντε(!) περιοχές από βορρά προς νότο.

Σκοπός της δέσμευσης αυτών των περιοχών είναι η διενέργεια ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος όπως αναφέρει η τουρκική οδηγία προς ιπταμένους για το χρονικό διάστημα 16 Αυγούστου με 17 Σεπτεμβρίου 2024.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δεσμεύει αυτές τις περιοχές για τον συγκεκριμένο σκοπό, αλλά αν μη τι άλλο η κίνηση αυτή μέσα στην καρδιά του Αυγούστου με έναρξη μία ημέρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, δείχνει ξεκάθαρα την προκλητική νοοτροπία της γειτονικής χώρας που πέρα από όλα τ’ άλλα παραβιάζει και το σχετικό μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, που προβλέπει την μη τέλεση ασκήσεων κατά την διάρκεια θρησκευτικών, εθνικών εορτών και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Αν δε παρατηρήσει κανείς τις συντεταγμένες των περιοχών που δεσμεύει η Τουρκία με την παράνομη ΝΟΤΑΜ, υπενθυμίζει και πάλι τον στόχο της Άγκυρας για διχοτόμηση του Αιγαίου μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, καθώς αυτά είναι και τα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Με τις περιοχές αυτές η Τουρκία επιχειρεί και μια αποκοπή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως αναφέρει και το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του, καθίσταται σαφές ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η δε νεότερη (Οκτώβριος 2020) επέκταση τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε αυτή να ταυτίζεται με τα όρια του νέου επεκτατικού τουρκικού αφηγήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καταδεικνύει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την έρευνα και διάσωση ως άλλο ένα όχημα για την προώθηση των αναθεωρητικών και επεκτατικών της βλέψεων σε θαλάσσιες ζώνες πέραν κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου.

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο η Αθήνα αντέδρασε εκδίδοντας σχετική αντιΝΟΤΑΜ στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι μόνο η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ σε αυτές τις περιοχές που είναι εντός του FIR Αθηνών. Επιπλέον αυτού, τονίζει πως η Τουρκία αγνοώντας τον συντονισμό της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκαλεί κίνδυνο για τις πτήσεις και δυσχέρεια στην πολιτική αεροπορία δεσμεύοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα περιοχές σε οικονομικά επίπεδα πτήσης. 

Όλα αυτά συμβαίνουν και ενώ έχει γίνει γνωστό πως η Τουρκία αναβαθμίζει σε Κύρια την προκεχωρημένη βάση στο Ντάλαμαν απέναντι από την Ρόδο και αυξάνει τις ταξιαρχίες πεζοναυτών της Στρατιάς Αιγαίου από 1 σε 3 και βέβαια ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR