World

Ανάλυση BBC για Πούτιν: Γιατί νομίζει ότι είναι ο νικητής μετά την ανταλλαγή κρατουμένων

Σε μία κίνηση που κάνει σπάνια προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: να πάει στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί ανθρώπους. Προσωπικά. Αλλά το βράδυ της Πέμπτης ήταν εκεί. 

Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας για να συναντήσει και να χαιρετίσει τους Ρώσους, των οποίων εξασφάλισε την απελευθέρωση από ξένες φυλακές. Ήταν η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατούμενωνμεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και το BBC επιχειρεί να διαβάσει πίσω από τα γεγονότα και πώς αυτά επηρεάζουν το πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει την θέση του μετά από αυτή την διπλωματική συνδιαλλαγή με τις ΗΠΑ.

Βγήκαν από το αεροπλάνο 10 άτομα, μεταξύ των οποίων κατάσκοποι, πράκτορες και ένας καταδικασμένος δολοφόνος. «Συγχαρητήρια για την επιστροφή σας στην πατρίδα!», τους είπε. Το BBC επισημαίνει ότι φαινόταν σαν το Κρεμλίνο να είχε κάτι να γιορτάσει. Για τους Ρώσους που επέστρεφαν υπήρχε υποδοχή με κόκκινο χαλί και τιμητική φρουρά. Υπήρχαν ανθοδέσμες και -για κάποιους- αγκαλιές από τον πρόεδρο.

Ο Πούτιν αγκάλιασε τον Βαντίμ Κράσικοφ, τον εκτελεστή της FSB που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός γεωργιανής καταγωγής Τσετσένου αντιφρονούντα. Ο πρόεδρος Πούτιν τους υποσχέθηκε σε όλους κρατικά βραβεία. «Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική θητεία», συνέχισε. «Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο σας και το καθήκον σας προς την πατρίδα σας, η οποία δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή».

CONTINUE READING

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την ανταλλαγή κρατουμένων ως νίκη, τονίζει το BBC. Πήρε αυτό που ήθελε… πήρε πίσω τους πράκτορές του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν το νούμερο 1 στη λίστα των επιθυμιών του, τον Κρασίκοφ. Οι γερμανικές Αρχές δεν ήταν αρχικά πρόθυμες να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο δολοφόνο, για τον οποίο ένα γερμανικό δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ενεργήσει για λογαριασμό των ρωσικών Αρχών. Αυτή η απροθυμία αμβλύνθηκε καθώς διαμορφωνόταν μια ευρύτερη συμφωνία.

Αλλά γιατί ήταν τόσο σημαντικό για το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Κράσικοφ και να τον φέρει στην πατρίδα του; Οι σημερινές ρωσικές εφημερίδες παρέχουν μια ένδειξη. «Επιστρέφουμε τους δικούς μας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta, «Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!» τονίζει η Komsomolskaya Pravda. Σύμφωνα με το BBC, το μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του είναι ότι: αν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε πίσω.

Τραμπ: Η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν νίκη για τον Πούτιν

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δριμύτατα σήμερα την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και Δυτικών χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για τον Πούτιν», σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί.

«Οι Ρώσοι πέτυχαν μια καλή δοσοληψία», είπε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία. Μεταξύ άλλων ήταν και ο Αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς. «Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο που γύρισε ο Έβαν. Αλλά αυτές οι συμφωνίες είναι φρικτές, θα οδηγήσουν σε σημαντικό αριθμό απαγωγών», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Business. Εκτός από τον Γκέρσκοβιτς, απελευθερώθηκε και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, που ήταν κρατούμενος στη Ρωσία από τα τέλη του 2018, κατηγορούμενος για κατασκοπεία.

«Δεν θα κριτικάρω» τη συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τραμπ τονίζοντας ότι «είναι καλό που γύρισαν». Αλλά οι Ρώσοι «έκαναν μια καταπληκτική δοσοληψία και αυτό δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο. Είναι μια νίκη για τον Πούτιν», συνέχισε.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η νέα αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές, «δεν χαίρουν σεβασμού» στη διεθνή σκηνή. Όταν του ζητήθηκε την Πέμπτη να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ που εδώ και μήνες λέει ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να επιτύχει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των Αμερικανών κρατουμένων, ο Μπάιντεν απάντησε με ερώτηση: «Γιατί δεν το έκανε όταν ήταν πρόεδρος;».

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR