World
Updated at:

Άρχισαν οι απομακρύνσεις πολιτών από το Λίβανο: Η Κύπρος θα λειτουργήσει ως γέφυρα ασφαλείας - Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εστία»

Με την κατάσταση στο Λίβανο να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, έχουν ξεκινήσει απομακρύνσεις πολιτών από τη γειτονική χώρα.

Εφτά χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από το Λίβανο. Οι χώρες που κάλεσα τους υπηκόους να φύγουν από το Λίβανο είναι: Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Νορβηγία, Σουηδία και Βέλγιο.

Στην Κύπρο είναι έτοιμο το «Εστία» καθώς αναμένεται ότι θα αποτελέσει και πάλι γέφυρα ασφαλείας από εμπόλεμη ζώνη.

"Η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή εκκένωση των πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή" δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν και τους σχεδιασμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ararat Mirzoyan, και σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η Γαλλία και το Βέλγιο είναι έτοιμες να απομακρύνουν τους πολίτες τους από τον Λίβανο και για το εάν είναι έτοιμη η Κύπρος να εφαρμόσει το σχέδιο «Εστία», ο κ. Κόμπος απάντησε ότι το σχέδιο «Εστία» έχει ενεργοποιηθεί εδώ και εβδομάδες και ότι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και σε πλήρη προετοιμασία.

«Είχαμε όλες τις σχετικές διυπηρεσιακές συναντήσεις και έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί το σχέδιο σε περίπτωση που αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε.

Ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι όπως έγινε τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το Σουδάν και σε σχέση με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ, γίνεται η σχετική προετοιμασία. «Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφάλειας για να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με τη βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα, τι συμβαίνει εκεί και ποια είναι τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος προϋπήρχε της πλωτής πλατφόρμας συμπληρώνοντας ότι βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο που ολοκληρώνεται η διαδικασία του JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore system) και ότι «υπήρχε πάντα σχεδιασμός σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη επιλογή, η οποία είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί. Όλα τα υλικοτεχνικά και διάφορα στοιχεία έχουν τεθεί σε εφαρμογή».

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι έγιναν πολύ λεπτομερείς και ολοκληρωμένες συζητήσεις με τα κράτη-εταίρους σχετικά με το επόμενο στάδιο και ότι συζητούνται διαφορετικοί τρόποι μεθοδολογίας για, και πάλι, άμεση πρόσβαση.

«Όλα αυτά, βέβαια, υπόκεινται σε εξελίξεις, διότι, όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση στην περιοχή τις τελευταίες ώρες παίρνει μια πολύ διαφορετική τροπή, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί παρά να επηρεάσει κάθε είδους σχεδιασμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπιστική βοήθεια πηγαίνει στη Γάζα», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι όλες οι διάφορες μέθοδοι αποστολής βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και αυτό, όπως σημείωσε «δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε κάτι που πιστεύουμε ότι είναι πολύ αναγκαίο».

Ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ και αναφερόμενος στην κατάσταση στην περιοχή τόνισε πως «η Κύπρος μπορεί να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της». 

Επιβεβαίωσε και πληροφορίες ότι η Εθνική Φρουρά λαμβάνει προληπτικά μέτρα στο απομακρυσμένο, όπως το χαρακτήρισε, ενδεχόμενο, να επηρεαστεί και η Κύπρος από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR