Armed Conflicts

Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ παρουσιάζει τον πύραυλο που προκάλεσε τη σφαγή στον Μαϊντάλ Σαμς: "Είναι της Χεζμπολάχ ιρανικής κατασκευής" (Εικόνες)

Η Χεσμπολάχ αρνείται την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κατά γηπέδου στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν προκαλώντας το θάνατο 12 παιδιών και νέων ηλικίας 10 ως 16 ετών και ο Ισραηλινός Στρατός παρουσίασε "αποδείξεις", ότι το βλήμα ήταν ένας πύραυλος κατασκευής Ιράν και μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ.

Mάλιστα, λίγο αργότερα, ανέλαβε την ευθύνη για 12 ξεχωριστές επιθέσεις εκείνη την ημέρα, εκτοξεύοντας δεκάδες ρουκέτες σε ορισμένες από τις επιθέσεις.  

CONTINUE READING

"Γνωρίζουμε ακριβώς από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος από σήμερα... Αυτός είναι ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ, και όποιος εκτοξεύει έναν τέτοιο πύραυλο σε μια κατοικημένη περιοχή θέλει να σκοτώσει αμάχους, θέλει να σκοτώσει παιδιά» δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Χέρτζι Χαλεβί που επισκέφθηκε την περιοχή.

«Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.

Χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ. Μάλιστα ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες των θραυσμάτων που ανακτήθηκαν από το σημείο της πρόσκρουσης που ταίριαζαν με παλιές φωτογραφίες του πυραύλου Falaq-1.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">This is the Iranian-made rocket that Hezbollah shot toward Majdal Shams yesterday.<br><br>Iran spends their money enabling their proxies to commit acts of terrorism against innocent civilians. <a href="https://t.co/CrzPSjj8m7">pic.twitter.com/CrzPSjj8m7</a></p>&mdash; Israel Defense Forces (@IDF) <a href="https://twitter.com/IDF/status/1817610808844816517?ref_src=twsrc%5Etfw">July 28, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ο πύραυλος Falaq-1, που αναπτύχθηκε από το Ιράν, είναι ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους γνωστός για το σημαντικό βεληνεκές και την καταστροφική του ισχύ. Έχει αυτονομία έως και 10 χιλιόμετρα (περίπου 6,2 μίλια) και είναι ικανό να μεταφέρει σημαντικό εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο.

Τον Ιανουάριο του 2024, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι χρησιμοποίησε το Falaq-1 σε επίθεση κατά του Ισραηλινού Στρατού.

Το Falaq-1 είναι μέρος μιας σειράς πυραύλων που χρησιμοποιούνται από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ.

 

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα ανταποδώσει «σκληρά» τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο υψίπεδο του Γκολάν

Η Χεζμπολά θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ.

Χθες βράδυ το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα αφού μεταδόθηκε η είδηση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο. 

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.

Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη. Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο».

Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά.

«Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα», εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA).

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει στην πράξη καθημερινά πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα των δυο κρατών.

Χθες Κυριακή, το κίνημα απομάκρυνε εσπευσμένα μέλη του από θέσεις στον νότιο Λίβανο μετά τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολά.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR