Society

Πάμε κατευθείαν στο γκρεμό-Γιατί η Ελλάδα έβαλε το 100% της ηλεκτρικής παραγωγής της στο χρηματιστήριο ενέργειας;

Μετά τις γνωστές αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, βλέπουμε έναν συνεχή αγώνα δρόμου από το κράτος πίσω από τις γνωστές πολιτικές των ιδιωτών. που με υποψία ανόδου θα αυξάνουν τα τιμολόγια του ρεύματος συνέχεια, αφού δεν έχει τεθεί πλαφόν από το αρμόδιο υπουργείο.

Η σοβαρότατη κρίση ενέργειας σε μια χώρα που την λούζει ο ήλιος και η οποία πριν μερικά χρόνια έκανε εξαγωγή ρεύματος σε άλλες χώρες έχει όνομα και λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας.

Όπου εισήλθε η ιδιωτικοποίηση με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στα αποκαλούμενα δημόσια αγαθά ( ρεύμα-νερό-κα), επήλθε αύξηση των τιμολογίων, κρίση και αγανάκτηση χιλιάδων καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη, και τώρα και στην χώρα μας.    

Η αιτία του κακού, που πρέπει να κτυπηθεί στην ρίζα του, είναι το ότι είμαστε σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έβαλε το 100% της ηλεκτρικής της παραγωγής στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Άλλες χώρες εισήγαγαν ένα ποσοστό για να αποφύγουν την μεγάλη κερδοσκοπία ( πρόκειται για αυτό ακριβώς που ζούμε στην χώρα μας) των παραγωγών ενέργειας, έχοντας στόχο τους κυρίως, να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους και τα εκατομμύρια των καταναλωτών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, έβαλαν πλαφόν κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας, σε αντίθεση με την Ελλάδα που τους άφησε να αυξάνουν τις τιμές όσο επιθυμούν.

Η κατάσταση αυτή δυστυχώς δημιουργεί ένα ιδιότυπο ολιγοπώλιο και νέους ολιγάρχες, οι οποίοι βρήκαν το έδαφος να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της ισχνής πλέον ελληνικής βιομηχανίας και των ταλαιπωρημένων Ελλήνων καταναλωτών.

Αυτό το σκηνικό συμψηφιζόμενο με την ακρίβεια-ασυδοσία των μεγάλων εταιρειών τροφίμων στην χώρα μας προκαλεί ένα άκρως επικίνδυνοι μίγμα, κατά των πολιτών, των οποίων οι μισθοί ευρίσκονται σε επίπεδο 2008.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για τις αυξημένες τιμές ρεύματος από το αρμόδιο υπουργείο αφορούν προσωρινά τον μήνα Αύγουστο, ενώ σαφώς δεν λύνουν το πρόβλημα το οποίο μετατίθεται για αργότερα.   

Ποια είναι τα λάθη στην πολιτική αυτή

Η κυβέρνηση αντί να βάλει πλαφόν κέρδους στους πάροχους του ρεύματος, βάζει έκτακτες φορολογήσεις στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, κάτι που αυξάνει τα ταμεία του κράτους, ενώ φυσικά δε μειώνει το κόστος της ενέργειας για τους πολίτες που αγκομαχούν να φέρουν βόλτα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τα λίγα χρήματα που δίνονται μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στους καταναλωτές, είναι ουσιαστικά ασπιρίνες στην “αρρώστια” που ονομάζεται κερδοσκοπία.

Κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η πολιτική λαμβάνει χώρα για λόγους επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, κομματικής εξάρτησης,χωρίς να θίγονται ουσιαστικά τα συμφέροντα των ολιγαρχών της ενεργείας.

Το πρόβλημα είναι η δημιουργία καρτέλ στην ενέργεια

Το καρτέλ της ενέργειας συνδέεται με το καρτέλ στην εφοδιαστική αλυσίδα αγαθών πρώτης ανάγκης, με το καρτέλ τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με το καρτέλ εκμετάλλευσης αιγιαλών, με το τουριστικό καρτέλ, με το καρτέλ στους αμυντικούς εξοπλισμούς, με το καρτέλ στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με το καρτέλ στην ενημέρωση, με τα καρτέλ στους ΟΤΑ, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Αυτό το είδος οικονομικής πολιτικής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια και στην καταστροφή τους Έλληνες πολίτες, και αν δεν αλλάξει άμεσα θα δούμε άσχημες καταστάσεις, όπως ήδη λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, με αγρότες κά.

Ο έλεγχος ορισμένων κομβικών τομέων μιας χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανήκουν σε ιδιώτες που έχουν ως μόνο στόχος τους το συνεχές κέρδος, σε καμία περίπτωση.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR