Army
Updated at:

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η αρχική δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για τα “κενά στις αμυντικές μας ικανότητες εξαιτίας βοήθειας στην Ουκρανία”, την οποία διευκρίνισε ο ίδιος εκ νέου από τις ΗΠΑ στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ( κόμματα της Βουλής)  από τις αναφορές του για τα κενά στην άμυνα λόγω της ενίσχυσης στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν είπε ότι υπάρχουν αμυντικές απώλειες της χώρας:

«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο. Και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσω σε όλους αυτούς οι οποίοι διακινούν τέτοιου είδους παραπληροφόρηση, δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει πλεονασματικό υλικό για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι κινήσεις τις οποίες κάνουμε, δε θέτουν σε αμφισβήτηση την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Αλλά επ’ αυτού δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα παρερμηνείας των δηλώσεών μου. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ένα μέρος του υλικού το οποίο διαθέτουμε είναι υλικό το οποίο μπορεί να λήγει και σύντομα ως προς τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, θα καταλήγαμε στο τέλος να πληρώναμε και χρήματα, επιπρόσθετα χρήματα αρκετά για να καταστρέψουμε το σχετικό υλικό. Αυτά γι’ αυτούς οι οποίοι διακινούν αυτές τις φήμες.

Εξάλλου είναι γνωστοί αυτοί οι οποίοι επιμένουν να διακινούν τέτοια σενάρια».

Συνέχισε, τονίζοντας: «Δεύτερη ευρύτερη παρατήρησή μου είναι η εξής. Ας αξιολογήσουμε επιτέλους αντικειμενικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων το 2024 και ας τις συγκρίνουμε με τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2019.

Η χώρα έχει επενδύσει συστηματικά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετή κρίση.

Είμαστε μια από τις χώρες που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Και αξίζει να δει κανείς τα Rafale να πετάνε στους ελληνικούς ουρανούς τα Romeo ελικόπτερα, τα οποία ήδη επιχειρούν, τη γρήγορη αναβάθμιση των F-16, τις φρεγάτες Belharra οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του ’25 και το 2026 και να διαπιστώσει κανείς πραγματικά αν σήμερα η χώρα είναι πραγματικά πιο ισχυρή και πιο ασφαλής απ’ ότι ήταν όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά το 2019 τη διακυβέρνηση του τόπου».

Ο απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας καταγγέλλει την έλλειψη πυρομαχικών 155 και άλλων όπλων από τον ελληνικό Στρατό

Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτηση του : “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες αγώνα(πολέμου) διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα 155 χιλ, stinger κ φορητά αντιαρματικά, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε αφειδώς στην Ουκρανία χωρίς καν να ενημερωθούν οι επιχειρησιακοί διοικητές(!), κάποιοι από εσάς ίσως δεν κοιμόταν τα βράδια”.

Δεν υιοθετούμε ως; ιστοσελίδα καμία άποψη κανενός, απλά λόγω του ντόρου που έχει δημιουργηθεί και τώρα και παλαιότερα, το θέμα είναι άκρως σοβαρό, αφού άπτεται της εθνικής μας άμυνας.

Ο κ. Δένδιας πρόσφατα είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη του ότι ¨Και από την άλλη, και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πυρομαχικά τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR