World

«Κήπος των χταποδιών»: Λύθηκε το μακροχρόνιο μυστήριο - Για ποιο λόγο συγκεντρώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό (βίντεο)

Η ανακάλυψη όχι μόνο λύνει ένα μακροχρόνιο μυστήριο, αλλά ρίχνει φως στη σημασία των θερμικών πηγών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, σύμφωνα με το gazzetta.gr

Δείτε βίντεο του MBARI:

 

Για πολλά χρόνια, η μεγαλύτερη γνωστή συγκέντρωση χταποδιών στη Γη προβλημάτιζε τους επιστήμονες. Τώρα, οι ερευνητές αποκάλυψαν επιτέλους τον λόγο πίσω από αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο. Περίπου 20.000 χταπόδια συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δύο χιλιόμετρα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, για να ζευγαρώσουν, να μεγαλώσουν τα μικρά τους και τελικά να πεθάνουν.

CONTINUE READING

Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Μοντερέι της Καλιφόρνια, γνωστή ως «Κήπος των Χταποδιών», αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο ίντριγκας. Το μυστήριο του γιατί τα χταπόδια ταξιδεύουν σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία έχει προβληματίσει τους επιστήμονεμές, μέχρι τώρα.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Jim Barry, ανώτερο επιστήμονα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI), αποκάλυψε ότι η περιοχή περιέχει ζεστό νερό που επιταχύνει την ανάπτυξη των εμβρύων των χταποδιών. Αυτό το ζεστό νερό παρέχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του είδους διευκολύνοντας μια ταχύτερη περίοδο ανάπτυξης για τους απογόνους τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα θηλυκά χταπόδια χρειάζονται περίπου 1,8 χρόνια για να αναπαραγάγουν τα μικρά τους στη συγκεκριμένη τοποθεσία, γεγονός που είναι σημαντικά ταχύτερο από ό,τι σε άλλες περιοχές όπου διαμένουν χταπόδια. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances, εξηγεί ότι οι εντοπισμένες πηγές θερμότητας σε μεγάλα βάθη της θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας για τα χταπόδια και άλλα είδη που αντέχουν στη ζέστη, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλά από αυτά τα μοναδικά ενδιαιτήματα παραμένουν ανεξερεύνητα και ανεξερεύνητα.

Τα θερμά νερά στον «Κήπο των Χταποδιών» παρέχουν μια μεταβολική ώθηση που συντομεύει την περίοδο αναπαραγωγής για τα χταπόδια μαργαριταριών. Αυτή η επιταχυνόμενη ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των νεαρών τους στο σκληρό περιβάλλον των βαθιών θαλασσών.

Η ανακάλυψη όχι μόνο λύνει ένα μακροχρόνιο μυστήριο, αλλά ρίχνει επίσης φως στη σημασία των θερμικών πηγών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση και μελέτη των ωκεανών για την αποκάλυψη άλλων δυνητικά κρίσιμων ενδιαιτημάτων που υποστηρίζουν τη θαλάσσια ζωή.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR