Zorawar
World
Updated at:

Σοκ και δέος σε Πακιστάν και Κίνα -Οι Ινδοί αποκάλυψαν νέο ελαφρύ άρμα μάχης ικανό να «ανεβαίνει» οροσειρές

Σε μία σημαντική εξέλιξη για τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις, το Νέο Δελχί αποκάλυψε ένα νέο ελαφρύ άρμα μάχης ονόματι Zorawar, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για παράταξη στα σύνορα μεταξύ Κίνας και Ινδίας. 

CONTINUE READING

Ποιο Είναι το «Ορεινό» Άρμα Zorawar;

Όπως αναφέρουν ξένα αμυντικά μέσα, το άρμα μάχης Zorawar έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση δοκιμών στο εργοστάσιο παραγωγής του. Το άρμα σχεδιάστηκε ειδικά για να μπορεί να επιχειρεί σε δύσκολα εδάφη, όπως αυτά της ορεινής περιοχής Λαντάχ στα σύνορα της Ινδίας με την Κίνα. Σε αυτήν την συγκεκριμένα περιοχή υπάρχει συνεχής ένταση μεταξύ των στρατών των δύο χωρών, για αυτό και το Νέο Δελχί ήθελε να εξοπλίσει τις δυνάμεις του με ένα ισχυρό αλλά πολύ ευκίνητο άρμα μάχης.

Το Zorawar λέγεται πως μπορεί να κινηθεί σε ανηφορικά εδάφη μέγιστης κλίσης 30 μοιρών. Στην επόμενη φάση του προγράμματος το άρμα θα μετακινηθεί σε ερημικά σημεία για να γίνουν ρεαλιστικότερες δοκιμές με την βοήθεια του ινδικού στρατού. Τελικώς, θα πραγματοποιηθούν δοκιμές σε ορεινές περιοχές της Λαντάχ για να αξιολογηθεί η απόδοσή του, ακόμη και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου για τους Ινδούς το Zorawar θα μπορούσε να τεθεί και επίσημα σε λειτουργία στον στρατό του ασιατικού κράτους από το 2027. Αρχικά ο ινδικός στρατός αναμένεται να παραλάβει 59 μονάδες, ωστόσο η συνολική παραγγελία περιλαμβάνει ακόμη 295 άρματα μάχης Zorawar. 

Για να μπορεί να είναι ευκίνητο, το ελαφρύ άρμα του Νέου Δελχί ζυγίζει μόλις 25 τόνους, δηλαδή έχει βάρος δύο φορές μικρότερο από το ρωσικής παραγωγής κύριο άρμα μάχης T-90 που επιχειρούν οι Ινδοί. Το όχημα σχεδιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ στην Ινδία, συγκεκριμένα μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια.

CONTINUE READING

Οι Ινδοί προωθούν τις δυνατότητές του νέου τους άρματος ως προηγμένες, ενώ αναφέρουν πως επηρεάστηκαν από τα διδάγματα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Το Zorawar είναι εξοπλισμένο με ένα όπλο 105 χιλιοστών, το οποίο συνδέεται με διάφορους αισθητήρες. Υπάρχει βέβαια και μία βάση όπλων απομακρυσμένου ελέγχου (RWS), όπως και δύο εκτοξευτές αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων. 

Οι Ινδοί έχουν επίσης την δυνατότητα να τοποθετήσουν στο Zorawar περιπλανώμενα πυρομαχικά (drones καμικάζι), επιπρόσθετες κάμερες για αυξημένη περιφερειακή επίγνωση, ενεργό σύστημα προστασίας και επιπρόσθετα αρθρωτά τμήματα θωράκισης (μπλοκς) πάνω στο κύτος του άρματος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR