Weapon systems
Updated at:

Υπάρχει κίνδυνος στο Αιγαίο; Ο Κινεζικός στρατός έχει την δυνατότητα να αποκλείσει ένα νησί μόνο με drones

Για μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων μας προειδοποιεί ο κινεζικός στρατός και μελέτη του για την μαζική αποκλειστική χρήση drones κατά τον αποκλεισμό νήσου, κάτι που προσομοιάζει και με τα τουρκικά σχέδια στο Αιγαίο.   

Ο κινεζικός στρατός (PLA) δημοσίευσε μια νέα μελέτη που υποδηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και να διατηρήσει αποκλεισμό σε ένα νησί χρησιμοποιώντας μόνο drones.

Αυτή η έρευνα, με επικεφαλής τον μηχανικό Chen Huijie από τη μονάδα PLA 92116, δημοσιεύτηκε στο κινεζικό ακαδημαϊκό περιοδικό Command Control & Simulation στις 5 Ιουνίου 2024.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των σμηνών drone σε επιχειρήσεις αποκλεισμού και ελέγχου περιοχής, σηματοδοτώντας μια πιθανή αλλαγή στην προσέγγιση της Κίνας σε στρατιωτικά σενάρια που αφορούν την Ταϊβάν.
Εν τω μεταξύ, πέρα ​​από τον Ειρηνικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εισαγάγει τη δική τους στρατηγική με επίκεντρο τα drone που ονομάζεται "Hellscape".

 Αυτό το σχέδιο, που περιγράφεται ως η τελευταία προσέγγιση της Αμερικής για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Ταϊβάν, βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα.

Τα τουρκικά σχέδια κατά Ελλάδος και Κύπρου

Λιβύη-Κόσσοβο-Κατεχόμενα στην Κύπρο-Βόρεια Συρία, είναι περιοχές που οι Τούρκοι έχουν βάσεις drones, με σκοπό τον έλεγχο της ΝΑ Μεσογείου και την υλοποίηση μέσω και άλλων φίλα προσκείμενων κρατών, όπως η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη στα Βαλκάνια, της Στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας.

Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των drones, οφείλει πάρα πολλά στον  Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ερντογάν, ο οποίος σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε με την ομώνυμη εταιρεία του να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών χωρών, κατασκευάζοντας πληθώρα εναέριων μη επανδρωμένων οχημάτων- αεροσκαφών.

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία  Baykar έχει γίνει βασικό μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να οικοδομήσει μια αυτάρκη αμυντική βιομηχανία με προϊόντα που κυμαίνονται από οπλισμένα drones μέχρι μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Όλα αυτά προορίζονται να στηρίξουν την ολοένα και πιο διεκδικητική εξωτερική πολιτική του σε μια περιοχή βυθισμένη σε συγκρούσεις.

Η Baykar θα ξεκινήσει σύντομα τη μαζική παραγωγή τουλάχιστον ενός από τα δύο προηγμένα drones που θα απογειωθούν από το νεότευκτο μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, το TCG Anadolu.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να επεκτείνει το μερίδιό της σε αγορές από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία με τα υπάρχοντα μη επανδρωμένα οχήματα μάχης TB2 και Akinci καθώς και με τα πρόσφατα αναπτυγμένα TB3 και Kizilelma.

"Τα νέα drones θα προκαλέσουν «επανάσταση» στη στρατιωτική επιρροή της Τουρκίας από τη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής", έχει δηλώσει παλαιότερα  ο Bayraktar, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του επικεφαλής τεχνολογίας στην εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον πατέρα του και ελέγχεται από την οικογένειά του.

Θα «επιτρέψουν στην Τουρκία να πραγματοποιεί επιτήρηση και να εκτελεί επιθέσεις πάνω από ηπείρους χάρη στην αύξηση του χρόνου πτήσης και της ακτίνας λειτουργίας της», είπε ο ίδιος.

Είναι εφικτός ο αποκλεισμός ελληνικού νησιού με την χρήση drone;

Η χρήση μαζικά εναέριων drone, είναι ένα σενάριο το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες παρεμπιπτόντως τοποθετούν ήδη στα νησιά μας αντι-drone συστήματα κατά αυτής της τουρκικής απειλής.

Παράλληλα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν εφοδιαστεί με αντι-drone όπλα κατά επιθέσεων drone τύπου FPV, που αποτελούν μεγάλη απειλή για στρατιωτικό προσωπικό και υποδομές.

Τέλος, η ελληνικής Πολεμική Αεροπορία, κρατά το προβάδισμα στο Αιγαίο, και το κρατά γερά ειδικά με την απόκτηση F-16V Rafale, απαγορεύοντας στην τουρκική Αεροπορία να σκεφτεί οτιδήποτε κατά ελληνικής νήσου κατοικημένης ή ακατοίκητης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR