Armed Conflicts

Βομβαρδιστικό B-52 της USAF κοντά στην Κύπρο-ΓΓ του ΝΑΤΟ: Ευρωπαίοι σύμμαχοι «έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης»

Αμερικανικό βομβαρδιστικό της USAF, τύπου B-52 πέταξε στην Ανατολική Μεσόγειο έως κοντά στην Κύπρο και επέστρεψε στην αεροπορική βάση της RAF στο Fairford της Βρετανίας.

Οι πληροφορίες ομιλούν για “24ωρες εκπαιδευτικές αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο και μία ακόμη στη Βαλτική”.

CONTINUE READING

Πρόκειται σαφώς για πτήσεις επίδειξης δύναμης και αεροπορικής κυριαρχίας, ειδικά στην περιοχή μας, αφού ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια βρίσκονται ελλιμενισμένα στην Ταρτούς της Συρίας.

Επίσης αεροσκάφη USAF B-1B Lancers ενώθηκαν  με τον πολυεθνικό ναυτικό στόλο στον Ειρηνικό.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ συμμετείχαν σε μεγάλη άσκηση στον Ειρηνικό.

ΓΓ του ΝΑΤΟ: Ευρωπαίοι σύμμαχοι «έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης»

Εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ στο πεδίο των μαχών της Ουκρανίας, ανέφερε ουσιαστικά ο Γιεν Στόλτεμπεργκ, σε μια κίνηση που έχει ξαφνιάσει πολλούς, ενώ η συγκέντρωση υπουργών Άμυνας προμηνύει πιθανή έμμεση εμπλοκή στον ουκρανικό πόλεμο, κάτι που αφορά φυσικά και την Ελλάδα.    

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Θα αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες για περισσότερες προμήθειες, όπλα αεράμυνας, πυρομαχικά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο κατώφλι της διήμερης συνόδου κορυφής.

"Περιμένω ότι οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν ένα σχέδιο για βοήθεια και εκπαίδευση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Και θα συζητήσουμε επίσης μια μακροπρόθεσμη οικονομική υπόσχεση που αναμένω ότι οι συμμαχικοί ηγέτες θα συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο", είπε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την παράδοση του συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι συμμαχικές χώρες «εργάζονται σκληρά» για το θέμα.

«Περιμένω από τους συμμάχους να ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ουγγαρίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της συμμαχίας είπε ότι η χώρα «δεν θα είναι μέρος της οικονομικής υπόσχεσης», αλλά δεν θα εμποδίσει τους συμμάχους να προχωρήσουν με το σχέδιο.

Υπενθύμισε ότι νωρίτερα φέτος, οι καθυστερήσεις στη στρατιωτική υποστήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από αρκετούς Ευρωπαίους συμμάχους «έκαναν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», και επέτρεψαν στη Ρωσία να πιέσει και «να καταλάβει στην πραγματικότητα περισσότερο έδαφος στην Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ, σε ερώτηση για την τρέχουσα εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, είπε ότι αναμένει το Παρίσι «να παραμείνει σταθερός και σημαντικός σύμμαχος και στο μέλλον».

Γάλλος συνταγματάρχης: στόχος των Ρώσων δεν ήταν η κατάληψη του Χαρκόβου αλλά η φθορά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Ο Συνταγματάρχης ε.α. Μπερντάντ Νταρά, ανέφερε ότι οι Ρώσοι πέτυχαν τον στόχο τους μέχρι τώρα.

“Αν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του πιστεύουν πραγματικά ότι η Ρωσία αποφάσισε να βαδίσει στο Χάρκοβο με 30 χιλιάδες στρατιώτες, θέλοντας να καταλάβει ολόκληρη την πόλη, τότε κάνουν μεγάλο λάθος”, τόνισε ο Συνταγματάρχης.

Όπως είπε ο Γάλλος απόστρατος στο κανάλι LCI, “προφανώς δεν ήταν αυτός ο στόχος της Μόσχας.
Τα στρατεύματά της πέτυχαν πολλά πολύ πιο σημαντικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας δυσκολιών για την ουκρανική επιμελητεία, την αποδυνάμωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και την αναγκαστική τους διασπορά, ενώ οι ίδιοι προχώρησαν στα ανατολικά”.

Γάλλος συνταγματάρχης: “Πιστεύω ότι οι Ρώσοι πέτυχαν πολλά στο Χάρκοβο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό με το οποίο πήγαν στη μάχη στην αρχή, ο στόχος τους δεν ήταν ποτέ να καταλάβουν το Χάρκοβο. Δεν θα πάρουν το Χάρκοβο με 30 χιλιάδες άτομα.

Αντίθετα, η αποστολή τους ήταν να πλησιάσουν το Χάρκοβο,  έτσι ώστε να είναι εντός εμβέλειας των ρωσικών πυροβόλων.

Τώρα βρίσκονται περίπου είκοσι χιλιόμετρα μακριά, ακριβώς σε απόσταση, θα λέγαμε, σε κανονική απόσταση.
Επιπλέον, είχαν την ιδέα της αναγκαστικής μεταφοράς πληθυσμού, που θα εμπόδιζε τις ροές εφοδιαστικής της Ουκρανίας.

Στο τέλος, μέρος του ουκρανικού πληθυσμού εγκατέλειψε το Χάρκοβο και αυτό δημιούργησε δυσκολίες στις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης.

Και δημιουργώντας δυσκολίες στις ροές εφοδιαστικής, ανάγκασαν τους Ουκρανούς να διασκορπιστούν.

Πολλές ουκρανικές μονάδες αποσύρθηκαν από άλλα μέρη του ανατολικού μετώπου για να πάνε στο Χάρκοβο, ενώ οι Ρώσοι συνέχισαν να προελαύνουν στην περιοχή του Ντονιέτσκ. Επιπλέον, στη συνέντευξή του στο κανάλι LCI, ο συνταγματάρχης είπε ότι η Δύση αποφάσισε να αποδυναμώσει τη δική της ασφάλεια προκειμένου να προμηθεύσει όπλα στον στρατό του καθεστώτος του Κιέβου".

Ο Γάλλος ιδικός πρόσθεσε ότι οι αρχές στην ευρωπαϊκή περιοχή και την Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς τους, επομένως τώρα «αναζητούν ψύλλους στα άχυρα».

Ο Μπερντάντ Νταρά πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες εξαντλούν τα αποθέματα της ΕΕ και των ΗΠΑ

“Οι ηγέτες μας προφανώς πιστεύουν ότι μπορούμε να αποδυναμώσουμε προσωρινά τις δυνάμεις μας και το έχουμε ήδη δει αυτό. Όλοι αυτό έκαναν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα αποθέματα πυρομαχικών μειώθηκαν σημαντικά επειδή τα έπαιρναν από τα αποθέματα του στρατού και τα έστελναν στην Ουκρανία”, συνέχισε ο Γάλλος Συνταγματάρχης.

Ο Νταρά είπε επίσης ότι "στο Παρίσι έχουν απομείνει μόνο 26 μαχητικά αεροσκάφη Mirage, τα οποία σχεδίαζαν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία, επομένως η μεταφορά ορισμένων από αυτά τα αεροπορικά μέσα σε εταίρους θα αποδυναμώσει τη χώρα.

Είμαστε σίγουροι ότι η γαλλική ηγεσία θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει και αυτή τη θυσία αλλά αυτό θα ήταν ηλίθιο”, κατέληξε ο ίδιος για έναν πόλεμο που έχει ταρακουνήσει την Ευρώπη ολόκληρη.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR