World

10 άνθρωποι που δεν έχετε ακούσει σχεδόν ποτέ που όμως άλλαξαν τον ρου της ιστορίας

Πίσω από τη δόξα και την «αποθέωση», ωστόσο, υπάρχει καλά κρυμμένη πολλές φορές η προσπάθεια, μια συγκλονιστική ανακάλυψη, ένα ατύχημα, μια κακόβουλη σκέψη, ή η μια συγκυρία με πρωταγωνιστές ταπεινούς ανθρώπους που πεθαίνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες και αναγνώριση.

Ποιοι είναι οι 10 άνθρωποι που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, αλλά σπάνια μνημονεύονται τα ονόματά τους;

Το listverse.com παρουσίασε τη σχετική λίστα και οι ιστορίες των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι συναρπαστικές.

1. Ο πατέρας της ζώνης ασφαλείας

Ο Νιλς Μπόλιν εργαζόταν για τη Volvo το 1958 όταν σκέφτηκε μια επαναστατική για την εποχή πατέντα που έμελλε να σώσει εκατομμύρια ζωές: Τη ζώνη ασφαλείας.

Οι απλές ζώνες ασφαλείας υπήρχαν ήδη, αλλά η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων ήταν μια σημαντική τεχνολογική πρόοδος με απλό σχεδιασμό.

Ο Μπόλιν έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σχέδιο τον επόμενο χρόνο. Ακολούθησαν οι αντιδράσεις των οδηγών, που δυσανασχετούσαν όταν τους είπαν τι έπρεπε κάνουν, ακόμη και για το καλό τους, ωστόσο η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων καθιερώθηκε.

2. Ο πραγματικός μπαμπάς της τηλεόρασης

Το 1927, ο Φίλο Φάρνσγουρθ κατάφερε να μεταδώσει μια εικόνα μιας ευθείας γραμμής στον αέρα.

Μέχρι το 1929, είχε βελτιώσει την ανακάλυψή του και κατάφερε να μεταδώσει μια εικόνα της γυναίκας του. Ο Φίλο, στην πραγματικότητα, μόλις είχε εφεύρει την τηλεόραση.

Γιατί όμως ο Τζον Λόγκι Μπερντ πήρε τα εύσημα; Ο τελευταίος ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της τηλεόρασης και επίσης πολύ πιο επιχειρηματικό μυαλό.

Παρουσίασε την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση το 1928. Ο Φίλο απέρριψε προσφορές για να πουλήσει τις πατέντες του και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, αλλά δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Ο Φίλο παρέμεινε εφευρέτης μέχρι το τέλος της ζωής του το 1971, αλλά ποτέ ξανά δεν εφηύρε κάτι τόσο συναρπαστικό όσο η τηλεόραση.

3. Ο άγνωστος Tank Man στην Κίνα

Το 1989, ένα δημοκρατικό κίνημα, αποτελούμενο κυρίως από φοιτητές, κατέλαβε την πλατεία Τιενενμέν του Πεκίνου για να διαδηλώσει με αίτημα πολιτική αλλαγή.

Στις 4 Ιουνίου, ο στρατός της Κίνας ανέλαβε δράση. Η κυβέρνηση διέταξε τη «σφαγή» των φοιτητών και υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 διαδηλωτές σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα.

Η εκστρατεία για τη δημοκρατία είχε τελειώσει. Το ανθρώπινο πνεύμα είναι, ωστόσο, αδάμαστο. Στις 5 Ιουνίου, τανκς έκαναν παρέλαση για άλλη μια φορά στην πλατεία Τιενενμέν.

Αίφνης, ένας μοναχικός διαδηλωτής, που δεν κρατούσε τίποτα άλλο παρά μια τσάντα με ψώνια, περπάτησε μπροστά από ένα τανκ για να του φράξει το δρόμο.

Το τανκ προσπάθησε να τον παρακάμψει. Ο άνδρας του έκλεισε ξανά το δρόμο.

Τελικά, τα τανκς έσβησαν τις μηχανές τους και ο διαδηλωτής ανέβηκε σε ένα από αυτά για να μιλήσει με τους στρατιώτες. Η αντιπαράθεση έληξε μόνο όταν ο άνδρας απομακρύνθηκε από το τανκ και εξαφανίστηκε μέσα στο πλήθος.

Ο άνδρας δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει αν τα χέρια που τον τράβηξαν ήταν Κινέζοι αστυνομικοί ή φίλοι που ανησυχούσαν για την ασφάλειά του.

Η κάλυψη του περιστατικού στην Κίνα λογοκρίθηκε έντονα και δεν το θυμούνται πολλοί άνθρωποι εκεί σήμερα.

Σήμερα, η εικόνα του Tank Man έχει γίνει σύμβολο αντίστασης σε όλο τον κόσμο και εμπνέει κατά καιρούς διαδηλωτές και ανθρώπους που μάχονται για την ελευθερία.

4. Πάνω από 40 εμβόλια

Ο Μορίς Χίλεμαν ανέπτυξε το εμβόλιο για την παρωτίτιδα, όταν η κόρη του κόλλησε την ασθένεια το 1963, αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Συνολικά, ανέπτυξε μόνος του περισσότερα από 40 διαφορετικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων οκτώ που χορηγούνται συνήθως σε παιδιά για την πρόληψη της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ηπατίτιδας Α και Β, της ανεμοβλογιάς, της μηνιγγίτιδας, της πνευμονίας και του αιμόφιλου της γρίπης.

Το επιστημονικό του έργο έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και έχει αποτρέψει σοβαρές επιπλοκές ως αποτέλεσμα των παραπάνω ασθενειών. Μόνο το εμβόλιο MMR για την παρωτίτιδα έχει χορηγηθεί σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο.

CONTINUE READING

5. Κατάσκοπος στο Άουσβιτς

Ο Βίτολντ Πιλέτσκι προσφέρθηκε εθελοντικά να αιχμαλωτιστεί στο Άουσβιτς, ώστε να δώσει πληροφορίες στους Συμμάχους για το τι συνέβαινε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί.

Ενώ βρισκόταν εκεί, χρησιμοποίησε έναν ραδιοπομπό φτιαγμένο από λαθραία εξαρτήματα και ανέφερε στην Πολωνική Αντίσταση το τι πραγματικά συνέβαινε με τους φυλακισμένους.

Με αυτόν τον τρόπο άρχισε δειλά-δειλά να μαθαίνει η ανθρωπότητα τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί.

Μάλιστα, ο ατρόμητος Πιλέτσκι κατάφερε να αποδράσει από το Άουσβιτς και συνέχισε να πολεμά με την Πολωνική Αντίσταση.

Ήταν, δε, ένας από τους ήρωες της εξέγερσης της Βαρσοβίας το 1944, που προσπάθησε να απελευθερώσει την Πολωνία από τη γερμανική κατοχή. Μετά τη συντριβή της εξέγερσης, ο ίδιος φυλακίστηκε και πάλι, αυτή τη φορά σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου.

Στη συνέχει ο Πιλέτσκι ανέλαβε μια ακόμα αποστολή, αυτή τη φορά να επιστρέψει στην Πολωνία για να δίνει αναφορές σχετικά με τη σοβιετική κατοχή.

Συνελήφθη από τη μυστική αστυνομία το 1947 και καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Εκτελέστηκε το 1948.

6. Ο πρώτος ανθεκτικός λαμπτήρας

Ο αφροαμερικανός Λιούις Λάτιμερ, ο γιος σκλάβων που είχα δραπετεύσει, ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον Γρέιχαμ Μπελ να γράψει και να καταθέσει το απαραίτητο και συνάμα ιστορικό έγγραφο το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του για το τηλέφωνο.

Ο Λάτιμερ κατοχύρωσε επίσης για τον λαμπτήρα πυρακτώσεως, με νήμα άνθρακα, το 1881.

Αν και ο Τόμας Έντισον θεωρείται ο εφευρέτης του λαμπτήρα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, μπορούσε να κάνει τους λαμπτήρες να ανάβουν μόνο για λίγα λεπτά χρόνος.

Ο Λάτιμερ κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη μέθοδό του για την κατασκευή νημάτων άνθρακα, που επέτρεπε στους λαμπτήρες να φωτίζουν για ώρες.

Τα επόμενα χρόνια της ζωής του συνέχισε να εφεύρει μια σειρά από χρήσιμα gadget, συμπεριλαμβανομένης μιας τουαλέτας τρένου και μιας συσκευής που δρόσιζε και απολύμανε τα δωμάτια των ασθενών στα νοσοκομεία.

 

7. Έσωσε 2,4 εκατομμύρια μωρά

Ο Τζέιμς Χάρισον έχει σώσει τις ζωές δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς το αίμα του παράγει ένα σπάνιο αντίσωμα που θεραπεύει την κατά τα άλλα θανατηφόρα ασθένεια Rhesus σε αγέννητα παιδιά.

Ο Τζέιμς έχει δώσει αίμα 1.173 φορές, που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες. Υπολογίζεται ότι οι δωρεές αίματος του Τζέιμς έχουν σώσει τη ζωή σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων μωρών.

Ο Τζέιμς αναγκάστηκε να «συνταξιοδοτηθεί» όταν έφτασε τα 77 του χρόνια, τη μέγιστη ηλικία αιμοδότη στην Αυστραλία, όπου ζει.

Το αίμα του έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου, γνωστού ως anti-D, το οποίο, στοχεύει να διώξει για πάντα τη νόσο Rhesus στα παιδιά.

8. Η δολοφονία που άλλαξε τον κόσμο

Ο Γκαβρίλο Πρίνσιπ άλλαξε τον ρου της ιστορίας όταν δολοφόνησε τον Αρχιδούκα Φραντς Φερδινάνδο της Αυστρίας, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις 28 Ιουνίου 1914, ο Πρίνσιπ πυροβόλησε δύο φορές και σκότωσε τόσο τον αρχιδούκα όσο και τη σύζυγό του στο Σεράγεβο.

Αυτό το γεγονός οδήγησε στην εισβολή της Αυστροουγγαρίας στη Σερβία, ενώ ακολούθησαν οι γερμανικές εισβολές στο Βέλγιο και τη Γαλλία και η κήρυξη του παγκόσμιου πολέμου από τους Συμμάχους μόλις ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουλίου.

Περίπου 18 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν στον πόλεμο, ενώ 23 εκατομμύρια ήταν οι τραυματίες.

Πολύ νέος για θανατική ποινή, ο Πρίνσιπ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση αλλά πέθανε από φυματίωση το 1918, λίγο πριν τελειώσει ο πόλεμος.

 

9. Τα αθάνατα κύτταρα

Η Ενριέτα Λακς ήταν μια φτωχή εργάτρια σε καπνοκαλλιέργεια της Βιρτζίνια.

Ο θάνατός της δεν απασχόλησε κανένα, εκτός από τα παιδιά της, την οικογένειά της και τους φίλους της.

Ωστόσο, η Ενριέτα Λακς είναι η πηγή της κυτταρικής σειράς HeLa, καθώς το αίμα της περιείχε τα μοναδικά αθάνατα κύτταρα που μπορούν να ζουν έξω από το σώμα της επ' αόριστον.

Μετά τη γέννηση του πέμπτου παιδιού της το 1951, η Ενριέτα εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Johns Hopkins παραπονούμενη για πόνους στη μήτρα της και οι γιατροί πήραν δείγμα ιστού.

Σύντομα παρατηρήθηκε ότι, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα, τα κύτταρα της Ενριέτα δεν πέθαναν μετά από λίγες ημέρες, αλλά συνέχισαν να αναπτύσσονται, καθώς διπλασιάζονταν κάθε 20 - 24 ώρες.

Τα κύτταρά της μπορούν να βρεθούν σήμερα σε τρισεκατομμύρια σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Έχουν χρησιμοποιηθεί από ιατρικούς ερευνητές που μελετούν όχι μόνο τον καρκίνο αλλά και την αιμορροφιλία, τη γρίπη, τη λευχαιμία και τη νόσο του Πάρκινσον.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, του αντικαρκινικού φαρμάκου ταμοξιφαίνη, της χημειοθεραπείας και της χαρτογράφησης γονιδίων.Τα κύτταρα HeLa δεν δείχνουν σημάδια θανάτου.

Η Λακς ωστόσο, πέθανε μέσα σε μήνες από την εισαγωγή της στο νοσοκομείο λόγω κακοήθους όγκου στον τράχηλό της.

10. Ο χαλαρός αντίπαλος του Δαρβίνου

Ο Άλφρεντ Γουάλας ήταν Βρετανός ανθρωπολόγος και εξερευνητής. Έγραψε μια σειρά άρθρων για τη θεωρία της εξέλιξης πριν ο Κάρολος Δαρβίνος ασχοληθεί με αυτήν. Γιατί, λοιπόν, δεν κατάφερε να γίνει ο ίδιος πασίγνωστος σε όλο τον πλανήτη;

Φαίνεται ότι ο Γουάλας δεν είχε το κλασικό προφίλ του σοβαρού επιστήμονα της εποχής. Έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον σοσιαλισμό, τον πνευματισμό και ήταν βέβαιος για την ύπαρξη ζωής στον Άρη.

Όταν ήταν άρρωστος για αρκετές ημέρες, έγραψε τις ιδέες του και τις έστειλε στον Δαρβίνο, ο οποίος εργαζόταν στον ίδιο τομέα. Ο Γουάλας ήλπιζε ότι θα τον βοηθούσε να δημοσιεύσει τις ιδέες του.

Ο Δαρβίνος διάβασε το έργο και φαίνεται ότι έλαβε την απαραίτητη «έμπνευση» για να τελειώσει και το δικό του αντίστοιχο έργο. Και οι δύο εκδόσεις διαβάστηκαν στα μέλη της Linnean Society το 1858.

Ωστόσο, ο Δαρβίνος χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του για να εξασφαλίσει ότι θα διαβαζόταν πρώτα η δική του θεωρία και δημοσίευσε αμέσως ένα βιβλίο με το θέμα.

Με αυτόν τον τρόπο ο Δαρβίνος εδραίωσε τη φήμη του ως ο άνθρωπος που αμφισβήτησε τον Θεό, ενώ ο Γουάλας συνέχιζε να ταξιδεύει, να μελετά και να γράφει άρθρα για οτιδήποτε τον ενδιέφερε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR