Cyprus issue
Updated at:

Αμερικανός ειδικός κατά Μπάιντεν μας προειδοποιεί;-Οι ΗΠΑ ασκούν πολιτική τύπου Κίσινγκερ κατά του ελληνισμού και υπέρ της Τουρκίας

Ο Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν μας προειδοποιεί με έμμεσο τρόπο για την εσφαλμένη στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας, με την οποία "ρίχνεται" συνεχώς ο ελληνισμός, ειδικά αυτός στην Κύπρο, προδικάζοντας έτσι πιθανές  άσχημες εξελίξεις και στο Αιγαίο, με πιέσεις μόνο προς την ελληνική πλευρά και όχι προς το καθεστώς του Ερντογάν για συμφωνία.   

“ Έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια από τότε που ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην Κύπρο, καταλαμβάνοντας με εθνοκάθαρση το ένα τρίτο του νησιού.

Η τουρκική αιτιολόγηση ότι η εισβολή ήταν απαραίτητη για την προστασία των κοινοτήτων των Τουρκοκυπρίων χωλαίνει για τρεις λόγους.

CONTINUE READING

Πρώτον, η ελληνική χούντα στην Αθήνα έπεσε μέσα σε λίγες μέρες, τερματίζοντας κάθε απειλή που μπορεί να είχαν νιώσει οι Τουρκοκύπριοι.

Δεύτερον, η αρπαγή κυπριακής γης από την Τουρκία, συνέβη μετά το πέρας της κρίσης, ενώ Τουρκία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους  διαπραγματεύονταν για ειρήνη στην Γενεύη.

Τρίτον, η Τουρκία στη συνέχεια πλημμύρισε την κατεχόμενη ζώνη με Τούρκους εποίκους από την Ανατολία, κάνοντας ουσιαστικά τους Τουρκοκύπριους μειονότητα δύο φορές στη γη τους.

Το σχέδιο και η στάση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την Κύπρο

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χένρι Κίσινγκερ άφησε κατά μέρος την ηθική σαφήνεια για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Εκείνη την εποχή, υπολόγισε το μέγεθος και τη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, καθιστώντας την έναν πιο σημαντικό αμυντικό εταίρο ( από την Ελλάδα), ενώ ήταν πρόθυμος να θυσιάσει την Κύπρο, για να κατευνάσει τους πολιτικούς της Τουρκίας.

CONTINUE READING

Οι υπολογισμοί του Κίσινγκερ δεν έχουν ξεπεραστεί. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι αληθινός σύμμαχος.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις ΗΠΑ   

Θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να τροφοδοτήσουν την Ουκρανία, για παράδειγμα, χωρίς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι διεθνείς προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, εν τω μεταξύ, βασίζεται στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας και στη διπλωματική αντιμετώπιση προβλημάτων του Κωνσταντίνου Κόμπου, υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η Κύπρος ανεβαίνει και ξεπερνά το ειδικό βάρος της για να γίνει ένας απαραίτητος σύμμαχος ( των ΗΠΑ), το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την προσβάλλει αρνούμενο να αναγνωρίσει επίσημα την παράνομη κατοχή μισού αιώνα της Τουρκίας ως κατοχή.

Αντίθετα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιστρέφεται σε διπλωματικά τρικ, για να περιγράψει την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου ως «την περιοχή που διαχειρίζονται οι Τουρκοκύπριοι».

Αυτό είναι παρόμοιο με την περιγραφή των ρωσοκρατούμενων Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ ως «η περιοχή που διαχειρίζονται Ρώσοι Ουκρανοί».

Τέτοια παιχνίδια λέξεων δεν λειτουργούν ποτέ.

Η πεποίθηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα έπρεπε να αποκαλεί «αδίστακτα καθεστώτα» «κράτη παρίες» δεν προώθησε την ειρήνη ούτε με το Ιράν ούτε με την Βόρεια Κορέα.

Αντίθετα, λέγοντας ότι “ένας όγκος στον εγκέφαλο ήταν, στην πραγματικότητα, απλώς ένας πονοκέφαλος, απλοποιούσε καταστάσεις και επέτρεψε κακοήθη συμπεριφορά”.

Το ίδιο ίσχυε και με την Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας της εποχής Ομπάμα, Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία αποφάσισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έπρεπε να αποκαλεί την «τρομοκρατία» «ανθρωπογενής καταστροφή».

CONTINUE READING

Το μεταγενέστερο διάταγμα της κυβέρνησης Ομπάμα ότι το Πεντάγωνο δεν πρέπει να αναφέρεται στον «ανταγωνισμό μεγάλης δύναμης» με την Κίνα δεν τερμάτισε την απειλή αυτής της χώρας.

Με απλά λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες όταν βαθμονομούν την εξωτερική πολιτική τους ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα.

Ιδιωτικά, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η απροθυμία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίσει την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο ως κατοχή, προέρχεται από τον συνεχή φόβο να ανταγωνιστεί την Τουρκία.

Πολλοί Τούρκοι, περιφερειακοί αξιωματούχοι και Αμερικανοί λένε ότι ο Τζεφ Φλέικ, ο πρώην γερουσιαστής της Αριζόνα που τώρα υπηρετεί ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, έχει πιει το τουρκικό Kool-Aid και λειτουργεί περισσότερο σαν Τούρκος λομπίστας στην Ουάσιγκτον παρά ως άνθρωπος που είναι πρόθυμος να σκεφτεί μια ευρύτερη στρατηγική εικόνα.

Άλλοι αναφέρουν τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως λόγο για την πραγματικότητα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οργή από τον ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σκεφτείτε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Για δεκαετίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είχαν αναγνωρίσει την γενοκτονία μόνο και μόνο για να απαρνηθούν τη δέσμευσή τους, φοβούμενοι τις τουρκικές αντιδράσεις.

Προς τιμήν του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κράτησε τον λόγο του. Η απάντηση της Τουρκίας; Γρυλίσματα.
Όταν ο Μπάιντεν αποκάλυψε την μπλόφα του Ερντογάν, εξέθεσε τον Τούρκο ηγέτη ως χάρτινη τίγρη.

Το να χαρακτηρίσουμε την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο ως κατοχή δεν θα ήταν διαφορετικό. Η αναγνώριση της πραγματικότητας ενισχύει πάντα την εξωτερική πολιτική.

Το να δίνουμε προτεραιότητα στις διπλωματικές ευαισθησίες έναντι της πραγματικότητας ενθαρρύνει τους αλυτρωτιστές να διπλασιάσουν την επιθετικότητα τους.

Σήμερα, η κυπριακή κρίση κορυφώνεται με τους Τουρκοκύπριους να απομακρύνονται από τις συνομιλίες επανένταξης.

Είναι καιρός να διορθώσουμε ένα λάθος 50 ετών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να ξεφύγει από την έπαρση ότι η ρητορική μπορεί να διαγράψει την πραγματικότητα.

Η Κύπρος είναι κατεχόμενη. Είναι καιρός να πούμε τόσα πολλά και να τερματίσουμε αυτήν την κατοχή της βάσης( Κύπρος) της στρατηγικής της Ουάσιγκτον για την Ανατολική Μεσόγειο”, κατέληξε ο ίδιος.

Το σχέδιο μερίδας Αξιωματούχων των ΗΠΑ για μετατροπή της Κύπρου στην μεγαλύτερη βάση της συμμαχίας στην Μέση Ανατολή

Ο Τούρκος σύμβουλος και Καθηγητής Δρ. Ata Atun είχε αναφέρει τους στόχους των ΗΠΑ για την Κύπρο, οι οποίοι προκαλούν συναγερμό στην Τουρκία:

• Οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πιεστούν για ένα σχέδιο "αναγκαστικής" ενοποίησης το οποίο θα γίνει αποδεκτό και θα υπογραφεί στο μέλλον.

• Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος που θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ΕΕ αντί της σημερινής  «Κυπριακής Δημοκρατίας».

• Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενιαίου Κυπριακού κράτους, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δηλωθεί και θα καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.

• Μέρος αυτής της αποδεκτής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ανήκει άμεσα στην Ελλάδα και το νέο Κυπριακό Κράτος, και όλα έμμεσα στην ΕΕ.

• Η Τουρκία θα διακόψει κάθε είδους οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση, και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί (όπως και τα ελληνικά).

• Η Ελλάδα και το νέο Κυπριακό κράτος θα έχουν μια μεγάλη πηγή πλούτου.

Τουρκία και κατεχόμενα δεν θα κυριαρχούν πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι τα σύνορα της περιβόητης Γαλάζιας Πατρίδας στην Ανατολική Μεσόγειο θα ακυρωθούν και θα αλλάξουν όλες οι συμμαχίες στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι το  ζήτημα της Κύπρου έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα, αφού οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν μεγαλόπνοα σχέδια για την δημιουργία μιας τεράστιας στρατιωτικής βάσης, τα οποία αναφέρουν αποχώρηση εποίκων, των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των ελληνικών. 

   

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR