Armed Conflicts
Updated at:

Ο κόσμος οδεύει σε παγκόσμια σύγκρουση; Σοβαρός κίνδυνος πολεμικής σύγκρουσης στα σύνορα Ινδίας-Κίνας

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν για μια νέα εστία πιθανού πολέμου μετά την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την εύθραυστη παγκόσμια τάξη, τα στρατιωτικά σχέδια επέκτασης της Κίνας, τις επιθετικές της επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.

Μια αξιολόγηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προειδοποιεί για μια «πιθανή» πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Κίνας εν μέσω μεγάλων αποστολών στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές και σποραδικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτών τους, προσθέτοντας ότι η συνοριακή διαμάχη «θα παραμείνει ως μέγα θέμα» στους δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αξιολόγηση αναφέρει περαιτέρω ότι η Κίνα επιδιώκει να δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σρι Λάνκα και του Πακιστάν,  στην προσπάθειά του Πεκίνου να «προβάλει δύναμη» και «να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό».

CONTINUE READING

Τι αναφέρει η έκθεση των Αμερικανών ειδικών

«Τα κοινά αμφισβητούμενα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Κίνας θα παραμείνουν μέγα θέμα στις διμερείς σχέσεις τους. Ενώ οι δύο πλευρές δεν έχουν εμπλακεί σε σημαντικές διασυνοριακές συγκρούσεις από το 2020, διατηρούν μεγάλο αριθμό  στρατευμάτων και οι σποραδικές συγκρούσεις  μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων, κινδυνεύουν με λάθος υπολογισμό, σε κλιμάκωση και μετακύλιση σε ένοπλες συγκρούσεις», αναφέρει η ετήσια αξιολόγηση απειλών της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε από τον Διευθυντή της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών .

Η έκθεση υπογραμμίζει μια εύθραυστη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τα στρατιωτικά σχέδια επέκτασης της Κίνας, τις επιθετικές της επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο και την πιθανή προσπάθειά της να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.

Μιλά επίσης περαιτέρω για άλλες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Κίνα και Ινδία έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 50.000 στρατιώτες η καθεμία στον τομέα του Ladakh, με την Ινδία να κάνει σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να εξομαλυνθούν, έως ότου υπάρξει ειρήνη και ηρεμία στις παραμεθόριες περιοχές.

CONTINUE READING

Πιθανή σύγκρουση και Ινδίας-Πακιστάν

Η έκθεση επισημαίνει επίσης, πιθανή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, σε περίπτωση προκλήσεων από το Ισλαμαμπάντ.

«Το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ τείνουν να διατηρήσουν την τρέχουσα εύθραυστη ηρεμία στη σχέση τους μετά την ανανέωση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LoC) στις αρχές του 2021.

Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο ηρεμίας για να "ξαναχτίσει" τις διμερείς τους σχέσεις, καθώς κάθε κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί σε πιο πιεστικές εσωτερικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών εγκλημάτων και της εκστρατείας κατά τρομοκρατών», υπογραμμίζει η έκθεση.

«Η μακρά ιστορία του Πακιστάν να υποστηρίζει ομάδες κατά της Ινδίας και η αυξημένη προθυμία της Ινδίας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι, να απαντά με στρατιωτική δύναμη σε αντιληπτές ή πραγματικές προκλήσεις του Πακιστάν, αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης κατά τη διάρκεια μιας νέας κρίσης. Παραμένει επίσης η πιθανότητα ένα γεγονότος που μπορεί να πυροδοτήσει μια ταχεία κλιμάκωση ανά πάσα στιγμή», προσθέτει η αμερικανική έκθεση.

Η Κίνα δημιουργεί στρατιωτικές βάσεις σε όλον το κόσμο

Σχετικά με τα σχέδια της Κίνας, η χώρα αυτή δημιουργεί υπερπόντιες βάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ινδίας και σε άλλες περιοχές,  ενώ ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) «θα συνεχίσει να επιδιώκει την δημιουργία υπερπόντιων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και συμφωνιών πρόσβασης, σε μια προσπάθεια προβολής ισχύος και προστασίας των συμφερόντων της Κίνας στο εξωτερικό".

«Πέρα από την ανάπτυξη της στρατιωτικής του βάσης στο Τζιμπουτί και της στρατιωτικής του εγκατάστασης στη ναυτική βάση Ρίμ (Ream) στην Καμπότζη, το Πεκίνο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πολλές χώρες όπως,  Βιρμανία, Κούβα, Ισημερινή Γουινέα, Πακιστάν, Σεϋχέλλες, Σρι Λάνκα , Τατζικιστάν, Τανζανία και τα ΗΑΕ», αναφέρει η ίδια έκθεση .

Η έκθεση σημειώνει ότι το Πεκίνο θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας πλήρως εκσυγχρονισμένης εθνικής αμυντικής και στρατιωτικής δύναμης έως το 2035 για να γίνει ο PLA, στρατός παγκόσμιας κλάσης έως το 2049.

«Εν τω μεταξύ, το ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον Στρατό, για να εξασφαλίσει αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι το κυρίαρχο έδαφός του ( Ταϊβάν), να διεκδικήσει την υπεροχή του στις περιφερειακές υποθέσεις, με στόχο να προβάλει την κινεζική εξουσία παγκοσμίως, ιδίως με το να μπορεί να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει στρατιωτική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια σύγκρουση στα Στενά νότια της κινεζικής θάλασσας», καταλήγει η ίδια έκθεση.

Όλα δείχνουν να κινούνται στην λογική μιας παγκόσμιας στρατιωτικής συγκρούσεως από πολλαπλά μέτωπα σε Ουκρανία, Ταϊβάν, Ανατολική Μεσόγειο, Κασμίρ, και αλλού στον πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR