Middle East

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αίγυπτο και η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου μέσα από την οπτική της Άγκυρας

Μια ανάλυση του ερευνητή θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη SETA, Τζαν Ατζούν, ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αίγυπτο και το πως αυτά εκλήφθησαν από την Άγκυρα.

Ο αναλυτής του μεγαλύτερου think tank της Τουρκίας γράφει τα εξής: «Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είχαν φτάσει σε οριακό σημείο μετά την σκληρή απάντηση της Τουρκίας στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013, αλλά και την σοβαρή αντίθεση σε θέματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. 

α τελευταία χρόνια ωστόσο, τα μέρη έχουν δείξει μια νέα βούληση και άρχισαν να κάνουν βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων. Μετά την πρώτη συνάντηση Ερντογάν και Σίσι στο Κατάρ, ο Ερντογάν πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κάιρο. Οι σχέσεις των δύο χωρών δρομολογούνται ενώ συζητούνται και αρκετές προκλήσεις και τα κοινά συμφέροντα. 

Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο είχε κλονίσει βαθιά τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου. Υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, η Τουρκία αναδείχθηκε ως η χώρα που έδειξε ίσως την πιο σκληρή αντίδραση στον κόσμο στο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί σοβαρά, ενώ είχαν αρχίσει να έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους και σε πολλά σημαντικά θέματα. Τα σημάδια της έντασης αυτής ήταν ορατή σε πολλά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Και οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με περιφερειακές προκλήσεις και απειλές και αποφάσισαν να μην συνεχίσουν άλλο αυτή την ένταση.

Η Τουρκία βασικά τα τελευταία χρόνια με το παράδειγμα περιφερειακής ομαλοποίησης έχει αρχίσει να βελτιώνει τις σχέσεις της με πολλές χώρες, πρώτα με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αυτές οι πρόοδοι φαίνεται να έχουν διευκολύνει τις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις. Σχηματίστηκαν αντιπροσωπείες για να πραγματοποιήσουν τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, έπειτα ο Ερντογάν και ο Σίσι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής διπλωματίας στο Κατάρ, αντάλλαξαν χειραψία για πρώτη φορά και τώρα ο Ερντογάν επισκέφτηκε το Κάιρο συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία.

Όταν το βλέπουμε από τη σκοπιά της Αιγύπτου, παρατηρούμε ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πρώτα η πανδημία και μετά ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας είχαν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην Αίγυπτο και οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και οι πιθανές επιπτώσεις τους έχουν επίσης κλονίσει βαθιά την αιγυπτιακή οικονομία. Το δε κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι ενίσχυσε περαιτέρω αυτήν την κατάσταση. Η αιγυπτιακή οικονομία, η οποία είναι ήδη πολύ εύθραυστη υπό την ηγεμονία του στρατού, αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση πληρωμών εξωτερικού χρέους.

Δεν πάνε καλά και οι συνομιλίες stand by με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η μεσαία τάξη του αιγυπτιακού πληθυσμού αντιμετωπίζει τρομερή φτώχεια. Η Αίγυπτος παλεύει και με εσωτερικές συγκρούσεις στην Αφρική όπως στο Σουδάν. Η στάση της Αιθιοπίας επίσης, απειλεί την ασφάλεια νερού της Αιγύπτου μέσω του φράγματος Νάχντα. Και ενώ οι προθέσεις του Ισραήλ για τη Γάζα είναι προφανείς η απέλαση των κατοίκων της Γάζας στο Σινά απειλεί την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.

Σε μια τέτοια συγκυρία λοιπόν, μπορεί να ειπωθεί ότι η Αίγυπτος έχει σοβαρά ανάγκη τη φιλία και τη στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία. Και για την Τουρκία όμως, η Αίγυπτος είναι σημαντικός εταίρος. Έχει τη δυνατότητα να είναι η πύλη προς την Αφρική και ένας μεγάλος σύμμαχος για την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Και οι δύο χώρες ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνονται σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τόσο τα εμπορικά όσο και τα γεωπολιτικά συμφέροντα.

Συνεπώς μπορούμε να δούμε ότι οι ιστορικοί δεσμοί, η συμπάθεια μεταξύ των λαών και τα κοινά συμφέροντα θα αποτελέσουν σημαντικό καταλύτη για να προχωρήσουν ξανά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Κάιρο φαίνεται ότι θα συγκεκριμενοποιήσει αυτό το παράδειγμα»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR