Greek-Turkish Relations
Updated at:

"Ντόμινο" εξελίξεων μετά την αποδοχή ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία- Ο Καναδάς εξοπλίζει ξανά τα τουρκικά drones-Συνέπειες για την Ελλάδα

Ένα θετικό "ντόμινο" εξελίξεων στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς  υπέρ της Τουρκίας έχουμε τις τελευταίες ημέρες, ως αποτέλεσμα  της αποδοχής ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από αυτήν

Μετά τις ΗΠΑ που δίνουν στους Τούρκους  40 F-16 BLOCK -70 και άλλα οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά, τα οποία αποτελούν σημαντικότατους πολλαπλασιαστές της αεροπορικής ισχύος των "γειτόνων", την "σκυτάλη" παίρνει ο Καναδάς παρέχοντας ξανά εξαρτήματα για τα τουρκικά drones στον Ερντογάν.

CONTINUE READING

Ο Καναδάς εξοπλίζει ξανά τα τουρκικά drones

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "Ο Καναδάς θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την υποστήριξη της  ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ", το οποίο επισημαίνει:

"Ο Καναδάς και η Τουρκία έχουν συνάψει συμφωνία για την επανέναρξη των καναδικών εξαγωγών εξαρτημάτων drone, υπό τον όρο της αυξημένης διαφάνειας της Τουρκίας σχετικά με τη χρήση τους, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η συμφωνία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αφού η Άγκυρα ολοκλήρωσε την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά από 20 μήνες καθυστέρησης, η Τουρκία κινήθηκε γρήγορα αυτή την εβδομάδα για να εγκρίνει τη συμμετοχή της Σουηδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και της προεδρικής υπογραφής, αφήνοντας την Ουγγαρία ως τον μοναδικό σύμμαχο που δεν την έχει επικυρώσει ακόμη.

Η Τουρκία έστειλε τα τελικά έγγραφα στην Ουάσιγκτον , κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο στον Καναδά να άρει αμέσως τους ελέγχους εξαγωγών που υιοθέτησε το 2020.

Η συμφωνία επετεύχθη στις αρχές Ιανουαρίου μετά από μήνες συνομιλιών, είπε ένα άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία. Ένα δεύτερο άτομο που γνωρίζει το σχέδιο είπε ότι οι πλευρές συμφώνησαν ότι θα τεθεί σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση της επικύρωσης από τη Σουηδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών Charlotte MacLeod δήλωσε στο Reuters ότι ενώ οι έλεγχοι των εξαγωγών εξακολουθούν να ισχύουν επί του παρόντος, η Οτάβα στοχεύει να επιλύσει το ζήτημα με την Τουρκία δεδομένου του καθεστώτος της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

«Ο Καναδάς και η Τουρκία συνεχίζουν να συμμετέχουν σε ειλικρινείς ανταλλαγές σχετικά με τις διμερείς, οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις», είπε.

CONTINUE READING

Το ιστορικό της διακοπής των Καναδικών εξαγωγών καμερών για τα τουρκικά drones

Ο Καναδάς ανέστειλε τις πωλήσεις τεχνολογίας drone στην Τουρκία το 2020, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οπτικός εξοπλισμός του που συνδέεται με drones τουρκικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν κατά τη μάχη με τις αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που έκτοτε έχει ανακαταλάβει το Μπακού.

Η Οτάβα διέκοψε τις συνομιλίες για την άρση τους το 2022, όταν η Άγκυρα εξέφρασε αντιρρήσεις τόσο για τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας όσο και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ξεκίνησε εκ νέου συνομιλίες μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023, ανέφερε τότε το Reuters.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Άγκυρα θα παρείχε στην Οτάβα πληροφορίες για τους τελικούς χρήστες καναδικού εξοπλισμού, ειδικά εάν επανεξαχθεί σε μη μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν οι πηγές.

Η «διαδικασία κοινοποίησης», που είναι τυπική στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου όπλων, καλύπτει αισθητήρες Wescam που χρησιμοποιούνται στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας και άλλα αγαθά διπλής χρήσης και εξαγωγές που σχετίζονται με όπλα.

Η πρώτη πηγή είπε ότι η συμφωνία βελτιώνει τη διαφάνεια και την επικοινωνία μεταξύ των πλευρών και στοχεύει στην αποφυγή διαφωνιών όπως το 2021, όταν ο Καναδάς είπε ότι η χρήση του εξοπλισμού κάμερας από το Αζερμπαϊτζάν παραβίαζε τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας για τον τελικό χρήστη.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα επικρίνει τους ελέγχους των εξαγωγών ως αντίθετους με το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στο παρελθόν αντιμετώπισε επίσης εμπορικά εμπάργκο από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία.

Ενώ η Άγκυρα κάλεσε τον Καναδά να άρει τους περιορισμούς, είπε επίσης ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παράγει μόνη της τα εξαρτήματα των drone που εισάγει, συμπεριλαμβανομένου του οπτικού εξοπλισμού.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Αιθιοπίας και του Πακιστάν, έχουν αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά τις επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης.

Η κρίσιμη συνάντηση

Στις 23 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι φιλοξένησε τη υφυπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Σίντι Τερμορσούιζεν, για συνομιλίες για «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η επικύρωση της Σουηδίας από την Τουρκία χαιρετίστηκε από τον «Καναδά, τη Σουηδία και όλες τις δυτικές χώρες» και θεωρήθηκε ως πηγή δύναμης εντός του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που επικύρωσε την προσφορά ένταξης που έκανε η Σουηδία το 2022 μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συνέπειες για την Ελλάδα

Με τις επιπλέον παροχές των ΗΠΑ  στους Τούρκους εκτός από τα 40 F-16 BLOCK 70, σε κινητήρες -κίτ ηλεκτρονικού πολέμου-προηγμένα ραντάρ AESA και εκατοντάδες πύραυλους αέρος-αέρος μεγάλου και μικρού βεληνεκούς καθώς και πύραυλους κατά ραντάρ και βόμβες,  σε συγκερασμό με την υπεροχή των "γειτόνων" σε drones έναντί μας, ψαλιδίζεται σε   πολύ μεγάλο βαθμό η Ελληνική αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο.

O επανεξοπλισμός των τουρκικών drones με κάμερες υψηλής ευκρίνειας από τον Καναδά, αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή της ισχύος τους, γεγονός που αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR