Greek-Turkish Relations
Updated at:

Με την Τουρκία να ετοιμάζει κίνηση στη Λιβύη, ο Φιντάν πάει στην Ιορδανία όπου ήταν προχθές ο Γεραπετρίτης

Στην Αίγυπτο βρέθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χθες, ολοκληρώνοντας μια περιοδεία σε αραβικές χώρες που ξεκίνησε με την Σαουδική Αραβία.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πόλεμος στη Γάζα εμφανίζει τον κίνδυνο να επεκταθεί προξενώντας ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησε την περιοδεία αυτή, σε μια προσπάθεια της Αθήνας να εμπεδωθεί η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή.

Κάτι που φαίνεται να «ζήλεψε» ο τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν, ο οποίος θεωρεί πως η Ελλάδα με την κίνηση αυτή αποκτά επιπλέον πόντους επιρροής στην περιοχή, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία ετοιμάζεται να ταράξει και πάλι τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Λιβύης αλλά και προσπαθεί να εμφανιστεί ως η «μανούλα» και ο υπερασπιστής των κατατρεγμένων μουσουλμάνων και Παλαιστινίων προκειμένου να βάλει πόδι και πάλι σε αραβικά εδάφη.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μετά από σχεδόν έναν αιώνα μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την απώλεια των αραβικών κτήσεων της.

Δεν είναι εξάλλου διόλου άσχετο το ότι η Τουρκία ζήτησε να είναι εγγυητής ακόμα και με την τοποθέτηση τούρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (σ.σ βλέπε εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο) σε μια πιθανή επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος και σύσταση παλαιστινιακού κράτους 

Το κρατικό TRT μετέδωσε σχετικά: «Επίσημη επίσκεψη στην Ιορδανία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Φιντάν θα επισκεφθεί την Ιορδανία στις 17-18 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Φιντάν θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ιορδανίας και τον υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι και θα γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β'.

Στις συναντήσεις θα ανταλλαχθούν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις ιδιαίτερα την τρέχουσα κατάσταση στην Παλαιστίνη καθώς και τις διμερείς σχέσεις».

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Κάιρο ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε σήμερα την περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στις χώρες οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Στη Σαουδική Αραβία, στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία είχαμε επαφές στο υψηλότερο επίπεδο. Είδαμε τον Πρόεδρο Sisi της Αιγύπτου, τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα, στο μέτρο που αποτελεί ένα αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών με ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο, θα έχει λόγο στην επόμενη μέρα, έτσι ώστε να σταματήσει άμεσα η κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ανθρωπιστική κρίση, η οποία μαστίζει την περιοχή. Εργαζόμαστε για να μην υπάρξει επέκταση των εχθροπραξιών σε άλλα μέρη και ιδίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρά συμβάντα ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και βέβαια, να υπάρξει μια εκκίνηση για την επόμενη μέρα».

Ο Έλληνας υπουργός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο που τον συνόδευε στο ταξίδι αυτό: «Υπουργέ, ξέρουμε ότι η σχέση μας με την Αίγυπτο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι στρατηγική. Έτσι όπως εξελίσσεται η όλη υπόθεση και στη Μέση Ανατολή, με την ένταση που υπάρχει κίνδυνος να διαχυθεί. Θεωρείτε ότι αυτή η σχέση μπορεί να αναπτυχθεί έτι περαιτέρω και να δώσει ακόμα περισσότερα αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή και δη, την Ανατολική Μεσόγειο;»

Στην ερώτηση αυτή ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Η Αίγυπτος αποτελεί ένα στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, ιδιαίτερα σήμερα λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. Είναι έτι περαιτέρω αναγκαίο να αναπτύξουμε τους συνδέσμους μας, τη στρατηγική μας συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την εμβαθύνουμε και να την αναπτύξουμε. Η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα, για την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία, η οποία ερείδεται σε μια εμπορική, ενεργειακή, βάσει του ηλεκτρικού καλωδίου που θα αναπτυχθεί και βεβαίως σε μια συμμαχία, η οποία θα είναι πολιτιστική. Οι δύο χώρες έχουν βαθιές ρίζες και θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Η συμμαχία, η οποία αναπτύσσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή είναι κρίσιμη και για την Ανατολική Μεσόγειο και για την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας».

Στην Ιορδανία ο έλληνας υπουργός συναντήθηκε τόσο με τον ομόλογό του όσο και με τον βασιλιά της χώρας Abdullah II.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mamlaka ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν οι κυριότερες εξελίξεις των κρίσεων της περιοχής και συγκεκριμένα ο πόλεμος στη Γάζα και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Πιστεύω πως όλες οι πλευρές πρέπει να εργασθούν από κοινού για την επόμενη μέρα, για ένα συνολικό και βιώσιμο σχέδιο ειρήνης για ολόκληρη την περιοχή» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR