Middle East
Updated at:

Σύσσωμη η Δύση κατηγορεί την Τεχεράνη για περαιτέρω εμπλουτισμό Ουρανίου-Το Ισραήλ "ζεσταίνει" τους κινητήρες των μαχητικών του-Στόχος το Ιράν

Η Διεθνής κονότητα έχει εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία της για πιθανή επέκταση του πολέμου που διεξάγεται μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς στη  Λωρίδα της Γάζας, στην υπόλοιπη Μ.Ανατολή, με τη συμμετοχή  άλλων χωρών και κυρίως του Ιράν.

CONTINUE READING

Ήδη τα "εξαπτέρυγα" της Τεχεράνης στη Μ.Ανατολή, όπως οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο έχουν εξαπολύσει επιθέσεις  με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ, ενώ οι  πρώτοι έχουν πλήξει εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν,  με σοβαρά επακόλουθα για την  Παγκόσμια οικονομία  και την επάρκεια αγαθών, προκαλώντας πονοκέφαλο σε ΗΠΑ-ΕΕ.

Η Δύση κατηγορεί την Τεχεράνη για περαιτέρω εμπλουτισμό Ουρανίου 

Μέσα σε όλα αυτά ωστόσο ξεχωρίζει μια άλλη ίσως σοβαρότερη εξέλιξη από όλες, που αφορά την "καταδίκη από Ηνωμένο Βασίλειο-ΗΠΑ- Γαλλία και Γερμανία του Ιράν για επιτάχυνση του εμπλουτισμού ουρανίου", όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του Ισραηλινό έγκριτο ΜΜΕ, αναφέροντας:

Η κοινή δήλωση των δυτικών δυνάμεων αναφέρει ότι οι εξελίξεις «αποτελούν ένα βήμα προς μια κακή κατεύθυνση εκ μέρους του Ιράν», το οποίο αρνήθηκε ότι ενεργεί εκτός των κανονισμών

Οι δυτικές δυνάμεις καταδίκασαν την Πέμπτη το Ιράν για την επιτάχυνση της παραγωγής του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είπε ότι αύξησε την παραγωγή του μετά από μήνες επιβράδυνσης.

Σε κοινή δήλωση, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι «καταδικάζουν αυτό το μέτρο που επιδεινώνει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», προσθέτοντας ότι «η παραγωγή υψηλού εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν δεν έχει αξιόπιστη πολιτική δικαιολογία».

«Προτρέπουμε το Ιράν να ανακαλέσει αμέσως αυτά τα βήματα και να αποκλιμακώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των χωρών σε κοινή δήλωση την Πέμπτη.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια διπλωματική λύση και επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», ανέφεραν.

Η έκθεση της (ΙΑΕΑ) που "καίει" το Ιράν

Η δήλωση ήρθε δύο ημέρες αφότου η  (ΙΑΕΑ) δημοσίευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία το Ιράν «αύξησε την παραγωγή του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2023».

Το Ιράν είχε αυξήσει την παραγωγή του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% σε ποσοστό περίπου εννέα κιλών (20 λίβρες) το μήνα από τα τέλη Νοεμβρίου, ανέφερε Αυτό είναι από περίπου τρία κιλά το μήνα από τον Ιούνιο και μια επιστροφή στα εννέα κιλά το μήνα που παρήγαγε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στη δήλωσή τους την Πέμπτη, οι δυτικές δυνάμεις ανέφεραν ότι «Αυτές οι κινήσεις δείχνουν την απουσία βούλησης από την πλευρά του Ιράν να συμμετάσχει σε μια αποκλιμάκωση με καλή πίστη και οδηγούν σε ανεύθυνη συμπεριφορά στο πλαίσιο των περιφερειακών εντάσεων».

Η απάντηση του Ιράν

Απαντώντας στην έκθεση του ΔΟΑΕ, ο κορυφαίος πυρηνικός αξιωματούχος του Ιράν Μοχάμαντ Εσλαμί ισχυρίστηκε: «Δεν έχουμε κάνει τίποτα νέο και η δραστηριότητά μας είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς».

Απαιτούνται επίπεδα εμπλουτισμού περίπου 90% για χρήση σε πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν φάνηκε να έχει επιβραδύνει τον εμπλουτισμό του ως χειρονομία, ενώ οι άτυπες συνομιλίες για μια αποκατεστημένη πυρηνική συμφωνία ξεκίνησαν εκ νέου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εντείνεται η αντιπαλότητα του Ιράν με ΗΠΑ-Ισραήλ

Όμως η εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, με την καθεμία να κατηγορεί την άλλη για όξυνση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προκλήθηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν χιλιάδες τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν μια δολοφονική εισβολή στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και παίρνοντας περίπου 240 ομήρους.

Το Ιράν και η λιβανέζικη αντιπρόσωπος της Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι βοήθησαν τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στην άνευ προηγουμένου επίθεσή τους στο Ισραήλ, με χρηματοδότηση, όπλα και εκπαίδευση. 

Η Τεχεράνη υποστηρίζει επίσης τους Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 7 Οκτωβρίου, διακόπτοντας το παγκόσμιο εμπόριο και ισχυριζόμενοι ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ για να υποστηρίξουν τους κατοίκους της Γάζας.

Το Ιράν ανέστειλε τη συμμόρφωσή του με τα όρια στις πυρηνικές δραστηριότητές του που ορίστηκαν από μια πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, ένα χρόνο αφότου ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μονομερώς αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε εκ νέου σαρωτικές κυρώσεις.

Έκτοτε έχει αυξήσει τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο 22 φορές  σε σχέση με το επίπεδο που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας, σύμφωνα με μια εμπιστευτική έκθεση της ΔΟΑΕ που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο τον περασμένο μήνα.

Το Ιράν αρνείται σταθερά οποιαδήποτε φιλοδοξία να αναπτύξει ικανότητα πυρηνικών όπλων, επιμένοντας ότι οι δραστηριότητές του είναι απολύτως ειρηνικές - έναν ισχυρισμό που το Ισραήλ και μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου έχουν απορρίψει."

Τα Ισραηλινά μαχητικά "ζεσταίνουν" τους κινητήρες τους

Σε άρθρο μας τον Φεβρουάριο του 2023, είχαμε επισημάνει τη δήλωση του  Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, όπου ανέφερε χωρίς να αφήνει καμία αμφιβολία: 

"Το Ισραήλ θα κάνει ότι είναι απαραίτητο, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, για να εμποδίσει το Ιράν να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο. Θέλω να προστατευτώ από την επιθετικότητα του Ιράν και από ένα καθεστώς που ζητά ανοιχτά την καταστροφή της χώρας μου".

Πρόσφατα ο  Ισραηλινός Α/ΓΕΑ δήλωσε:

«Ως στρατηγικός βραχίονας του Κράτους του Ισραήλ, η Ισραηλινή πολεμική Αεροπορία (IAF) είναι έτοιμη και επιχειρεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε όλες τις περιοχές, όπου είναι απαραίτητο», είπε ο Αντιπτέραρχος Τομέρ ενώπιον ενός F-15I της 133ης Μοίρας, μιας μονάδας που βασίστηκε στο Tel Nof,  η οποία συμμετείχε στο χτύπημα κατά της πυρηνικής τοποθεσίας Osirak στο Ιράκ το 1981 στην Επιχείρηση «Opera». 

 

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το Ισραήλ "τελειώνοντας" με την Χαμάς, με την υποστήριξη των ΗΠΑ να θελήσει να πλήξει με μαζικό αεροπορικό χτύπημα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οπότε η κατάσταση στη Μ. Ανατολή θα ξεφύγει εντελώς.

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR