Greek-Turkish Relations
Updated at:

Βραχνάς των Τούρκων η ελληνική ΠΑ-Ο Ερντογάν θέλει παραγωγή με ΗΠΑ κινητήρων F110 για το τουρκικό αεροσκάφος Kaan

Ο παμπόνηρος Τούρκος πρόεδρος έκανε ολόκληρη φασαρία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση των αεροσκαφών F-16V, αναγκάζοντας ακόμα και τον Μπλίνκεν να “παγώσει” προσωρινά την απόφαση για τα ελληνικά F-35, έχοντας στο νου του ένα και μόνο πράγμα, την απόκτηση αμερικανικών κινητήρων F110, για το τουρκικό μαχητικό Kaan.

Τα αεροσκάφη F-16V, θα ήταν για την Άγκυρα ένα μεταβατικό στάδιο, πριν την μαζική παραγωγή ( εφόσον δέχονταν οι ΗΠΑ φυσικά) αεροσκαφών Kaan.

Σε αυτήν την περίπτωση, και μετά την μαζική παραγωγή αυτών των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, θα είχε διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό αεροσκαφών Kaan, από τα ελληνικά F-35.

Για τους Τούρκους πάντα μετράνε οι αριθμοί, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, θα είχε  αριθμητική υπεροχή στο Αιγαίο, και σε συνδυασμό με την μαζική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, θα επιδίωκε να πάρει το πάνω χέρι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν θέλει  παραγωγή με ΗΠΑ κινητήρων F110 για το τουρκικό αεροσκάφος Kaan

Η Τουρκία αναζητά κινητήρες F-16 από τις ΗΠΑ για εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος.

Η Άγκυρα απαιτεί κοινή παραγωγή κινητήρων F110 με τις ΗΠΑ καθώς το  τουρκικό αεροσκάφος Kaan πρόκειται να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση στις αρχές του 2024, αναφέρει μεγάλο αμερικανικό ΜΜΕ.

Προφανώς οι Βρετανοί πήραν εντολή από ΗΠΑ να μην αναπτύξουν κινητήρα της Rolls Royce, στους Τούρκους, διότι πολύ απλά και εμπορικά, αν αυτό γίνονταν, οι Τούρκοι θα πουλούσαν το τουρκικό αεροσκάφος Kaan σε μερικά χρόνια μέχρι την Μογγολία, εξοβελίζοντας την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία.

Δεν γνωρίζουμε το τεράστιο παζάρι μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων, που υφίσταται αυτή ακριβώς την χρονική περίοδο, ξέρουμε πολύ καλά όμως ότι αν αυτό αποτύχει, τότε οι Τούρκοι θα ξεκινήσουν τα Οθωμανικά νταηλίκια σε Αιγαίο σε χρόνο μηδέν.

Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ άδεια για τη συμπαραγωγή κινητήρων της GE Aerospace που χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη F-16, με στόχο να τους αναπτύξει για το δικό της μαχητικό αεροσκάφος εγχώριας παραγωγής.

Το μέλος του ΝΑΤΟ θέλει να κατασκευάσει τους κινητήρες F110 της GE στην Τουρκία για να εξασφαλίσει προμήθειες για την αρχική φάση του TAI Kaan, ενός μαχητικού αεροσκάφους παντός καιρού που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση τον Ιανουάριο του 2024.

Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την Turkish Aerospace Industries με τη βοήθεια της βρετανικής BAE Systems Plc.

Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη Kaan θα χρησιμοποιούν δύο κινητήρες F110, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες, αναφέρουν και αραβικές πηγές.Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Άγκυρα αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ομοίως και Τούρκοι.

Τι επιδιώκει η Τουρκία εκβιάζοντας τις ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει τον εκσυγχρονισμό της γηρασμένης αεροπορίας της Τουρκίας ως κορυφαία προτεραιότητα, ειδικά μετά την αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα προμήθειας και υποστήριξης προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin Corp. το 2019.

«Η Τουρκία στοχεύει να έχει έτοιμο τον εγχώριο κινητήρα αεροσκαφών της το 2028», είπε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει να αποσύρει τα F-4 και θέλει να αναβαθμίσει τον στόλο της F-16 ως μέτρο αναστολής και επιδιώκει επίσης να αποκτήσει αεροσκάφη Eurofighter.

Το αίτημα της Τουρκίας για κοινή παραγωγή των κινητήρων F110 GE ακολουθεί μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο μεταξύ της τουρκικής TUSAS Engine Industries Inc., ή TEI, και της GE Aerospace.

Οι Τούρκοι πριν πεινάσουν “μαγειρεύουν” και ετοιμάζονται σαφώς για πολύ μεγάλα σχέδια, στα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε άμεσα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR