Armed Conflicts

Το "βιολί'' του ο Ερντογάν -"Η ΕΕ βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας-Η Χαμάς είναι απελευθερωτική οργάνωση"-Σφοδρές αντιδράσεις από Γερμανία-ΕΕ

Τελικά μετά από πολλές συζητήσεις και έντονο προβληματισμό από πλευράς Γερμανικής κυβέρνησης, στελέχη της οποίας θεωρούν τον Ερντογάν persona non grata, μετά τις δηλώσεις στήριξης του στη Χαμάς την οποία δεν χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτική, ο Γερμανός Καγκελάριος Σόλτς θα δεχθεί τον Τούρκο Πρόεδρο στις 17 Νοεμβρίου στη Γερμανία.

Ανοιχτή ρήξη  Ερντογάν - Σόλτς & ΕΕ λόγω Χαμάς

Σύμφωνα με έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να στείλει ένα μήνυμα σχετικά με τα  μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ του Ισραήλ στην προσέγγισή της στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία .

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι θα τονίσει ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, αμφισβητώντας τη στάση της Ε.Ε.

Επιστρέφοντας από μια έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ την Κυριακή, ο Ερντογάν συζήτησε τις προετοιμασίες του για την επικείμενη επίσκεψη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο αεροπλάνο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα μεταφέρει ορισμένα μηνύματα κατά την επίσκεψη, τονίζοντας ότι τα μηνύματά του στην πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ θα ακουστούν σε όλη την Ευρώπη.

Απαντώντας στους δημοσιογράφους που υπενθύμισαν την κριτική της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα πέσει στην παγίδα που έχει στήσει η ΕΕ.

Αμφισβήτησε εάν η ΕΕ είχε υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής απέναντι στους κατοίκους της Γάζας που «σφαγιάστηκαν» από το Ισραήλ, τονίζοντας ότι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί από την Τουρκία είναι εάν η ΕΕ είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες της.

Ο Ερντογάν παρατήρησε, «Πιστεύω ότι η επίσκεψη στη Γερμανία θα αποκαλύψει πολλά πράγματα», όταν ρωτήθηκε για την τρέχουσα διαφορά στις προσεγγίσεις στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Ερντογάν:"Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση"

Όταν υπενθύμισε ότι το θέμα της Χαμάς πιθανότατα θα ανακύψει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Γερμανία, ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ σκέφτεται τη Χαμάς με τον ίδιο τρόπο που τη σκέφτεται το Ισραήλ.

Ωστόσο, τόνισε ότι η προοπτική της Τουρκίας για τη Χαμάς δεν θα είναι ποτέ όπως αυτή της ΕΕ.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΕΕ και η Δύση πιέζουν άλλες χώρες να χαρακτηρίσουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Φίλοι μου, η Χαμάς  δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Αντίθετα, είναι άνθρωποι που αγωνίζονται για να προστατεύσουν τα εδάφη τους, υπερασπίζονται και αγωνίζονται για την πατρίδα τους. Οι απόψεις μας για αυτό το θέμα είναι πολύ διαφορετικές», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν θα φιλοξενηθεί τόσο από τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ όσο και από τον Πρωθυπουργό Όλαφ Σολτς κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή.

Η Γερμανική στάση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι Γερμανοί αναμένεται να τονίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και να ισχυριστούν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν επίσης τις ανησυχίες για την πολιτική της Γερμανίας να σιωπά τις επιθετικές κινήσεις εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αντάλλαγμα για τους πρόσφυγες που κρατούνται εντός των τουρκικών συνόρων.

Ο Ερντογάν, χρησιμοποιώντας συχνά την εξωτερική πολιτική ως εργαλείο για την εσωτερική πολιτική, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του στη Γερμανία ως πλατφόρμα για να μεταφέρει μηνύματα στη δική του πολιτική βάση στην Τουρκία.

Δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί ότι ο Ερντογάν θα καταδικάσει σθεναρά την ΕΕ με σκληρά λόγια επειδή παραμένει σιωπηλή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ που προκαλούν απώλειες αμάχων, σκοπεύοντας να κοινοποιείται συχνά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του.

Κόλαφος για την Τουρκία η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η μονομερής εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τις προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

Επιπλέον, η Επιτροπή είπε ότι η υποστηρικτική ρητορική της Τουρκίας προς την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, μετά τις επιθέσεις της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την έκθεση της Κομισιόν σε δήλωση που δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών, επέκρινε δριμύτατα τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Ο Ερντογάν επιπλήτει την ΕΕ λέγοντας ότι βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας στη Γάζα

«Στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι αποτελούν έπαινο οι προσπάθειες της ΕΕ να επικρίνει τη στάση αρχών της Τουρκίας σχετικά με τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ. Η ΕΕ πρέπει να θυμάται ότι οι πολιτικές που βασίζονται σε οικουμενικές αξίες, το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές δεν μπορούν να περιοριστούν στην Ουκρανία ή σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αλλά πρέπει να εφαρμόζονται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Erdogan gears up for Hamas tension during Germany visit<a href="https://t.co/T2RU7o0Uaa">https://t.co/T2RU7o0Uaa</a> <a href="https://t.co/zSxqzoCcxt">pic.twitter.com/zSxqzoCcxt</a></p>&mdash; Nordic Monitor (@nordicmonitor) <a href="https://twitter.com/nordicmonitor/status/1724594292465836040?ref_src=twsrc%5Etfw">November 15, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

 

Τι θα ζητήσει ο Ερντογάν από τον Σόλτς

Εκτός των παραπάνω, αναμένεται στο τραπέζι του διαλόγου να τεθούν , η αύξηση του εμπορίου Γερμανίας-Τουρκίας, η συνεργασία των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και το μεταναστευτικό το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ΕΕ και κατ'επέκταση για τη Γερμανία λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ερντογάν ξέρει τη σημασία της χώρας του για την ΕΕ ως χώρα υποδοχής μεταναστών, οπότε θεωρούμε πολύ πιθανό να προσπαθήσει να εκμαιεύσει οικονομικά  ανταλλάγματα  από τον Σόλτς.

Τέλος αναμένουμε ανοιχτή διάσταση απόψεων Σούλτς-Ερντογάν για τη Χαμάς, η οποία θα έχει αντανάκλαση σε θέματα διμερούς συνεργασίας των χωρών τους.

 

 

 

 

 


 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR