Opinion

«Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους» στην Άγκυρα που κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλισμό και επιτίθεται στην ΕΕ

«Το γεγονός ότι οι ενότητες της έκθεσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το Κυπριακό αντικατοπτρίζουν, ως συνήθως, παράνομες, εξωπραγματικές και μαξιμαλιστικές ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις, τη συνέχιση της στάσης αποκλεισμού που αγνοεί τις δικαιολογημένες πολιτικές της χώρας μας και της ΤΔΒΚ και η αγνόηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι η μεταμφίεση αλληλεγγύης της ΕΕ.

CONTINUE READING

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτει την προκατειλημμένη και άδικη στάση του. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η μορφή της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού είναι δύο μέρη στο νησί, τρεις Εγγυητές και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ότι ο ρόλος της ΕΕ στις προηγούμενες διαδικασίες δεν υπερέβαινε την παρατήρηση. τη συναίνεση των μερών, ούτε είχε λόγο με οποιονδήποτε τρόπο.

Πρέπει τώρα να γίνει αντιληπτό ότι οι δηλώσεις της ΕΕ, που συνίστανται στην άνευ όρων υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για πιθανή λύση στην Κύπρο, δεν έχουν ούτε αξία ούτε δεσμευτική ισχύ στα μάτια της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς και ότι βλάπτουν παρά εξυπηρετούν την διαδικασία λύσης» αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που είδε το φως της δημοσιότητας μία ημέρα πριν γνωστοποιηθεί ο 4ος γύρος των ΜΟΕ στην Άγκυρα.

Την ώρα δηλαδή που στην Τουρκία ετοιμάζονται για την συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου παράλληλα κάνουν λόγο και για μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το Κυπριακό.

Παράλληλα η Τουρκία δείχνοντας ξεκάθαρα πως ενδιαφέρεται μόνο για τα χρήματα που λαμβάνει από την ΕΕ, τα… «χώνει» στις Βρυξέλλες: «Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανακοίνωσε σήμερα (8/11/2023) το Έγγραφο Στρατηγικής Διεύρυνσης για το 2023 και τις Εκθέσεις Χωρών που ετοιμάστηκαν για όλες τις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Αν και η Έκθεση για την Τουρκία για το 2023 είναι η 25η έκθεση που εκπονεί η Επιτροπή για τη χώρα μας, το γεγονός ότι η ΕΕ διατηρεί την άδικη και προκατειλημμένη προσέγγισή της απέναντι στη χώρα μας είναι ανησυχητικό για το μέλλον της ηπείρου μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές.

Απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις άδικες επικρίσεις στην έκθεση, ιδίως στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Ενώ τα κεφάλαια 23. Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24. Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια δεν έχουν ανοίξει από το 2009 λόγω πολιτικού εμποδίου μιας χώρας-μέλους, παρ' όλες τις προσπάθειές μας, έχουν διατυπωθεί άδικες διεκδικήσεις κατά της χώρας μας για πολλά θέματα στο τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων που είναι αμφιλεγόμενα ακόμη και μεταξύ των κρατών μελών, και της ΕΕ Αποτελεί εκδήλωση της ανειλικρινούς και διπλής προσέγγισης του.

Ενώ, αφενός, εμποδίζει τους τρέχοντες μηχανισμούς διαλόγου και συνεργασίας υψηλού επιπέδου με την υποψήφια χώρα Τουρκία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιφερειακών εξελίξεων, ασφάλειας, άμυνας και τομεακών ζητημάτων, αφετέρου, είναι ασυνεπής ο ισχυρισμός ότι η συμμόρφωσή μας με τις πολιτικές της ΕΕ σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς έχει μειωθεί, τουλάχιστον. Ομοίως, ενώ υποστηρίζεται ότι η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στην Τελωνειακή Ένωση αποτελεί εμπόδιο στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, η πολιτικοποίηση και η παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων ενημέρωσης που θα επέτρεπαν την υπέρβαση αυτών των εμποδίων συνεχίζει να είναι μια από τις παρόμοιες αντιφάσεις της ΕΕ.

Θεωρούμε επαίνους την παρατήρηση ότι η στάση της χώρας μας απέναντι στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την ΕΕ, η οποία περιλαμβάνεται ως κριτική στο κείμενο. Είναι απαραίτητο να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε λάθος θέση της ιστορίας μπροστά σε μια σφαγή αμάχων που επανεμφανίστηκε από το σκοτάδι του Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα, ότι οι πολιτικές που βασίζονται σε οικουμενικές αξίες, το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές θα πρέπει να ισχύει όχι μόνο για την Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης, αλλά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. Ακούμε.

Εκτός από την έμφαση στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει την ανταγωνιστική πίεση και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης, το γεγονός ότι η χώρα μας, η οποία έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ από την Τελωνειακή Ένωση, έχει συμμορφωθεί με τα πρότυπα της Ε.Ε. σε πολλούς τομείς, περιλαμβάνεται στην Έκθεση, η οποία αντικατοπτρίζει τις καθορισμένες πολιτικές που ακολουθούμε.

Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, είναι απαραίτητο η ΕΕ να ασκεί την πολιτική διεύρυνσής της σε δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς βάση. Είναι γεγονός αποδεκτό από την ίδια την ΕΕ ότι η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ σε κάθε τομέα είναι πιο σημαντική από ό,τι στο παρελθόν. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στην εδραίωση των σχέσεών μας με την ΕΕ σε ισχυρότερη βάση και στην ενίσχυση της συνεργασίας μας σύμφωνα με τα κοινά μας συμφέροντα, υπό την προϋπόθεση ότι ενεργούμε με πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου αντί για μονόπλευρη και άδικη κριτική. Θέλουμε να δούμε την υποψηφιότητά μας όχι ως μια στεγνή πρόταση στα χαρτιά, αλλά στις ενέργειες, τις συζητήσεις και τα συγκεκριμένα βήματα της ΕΕ.

Είναι σημαντικό και πολύτιμο για εμάς το γεγονός ότι η ΕΕ δείχνει αλληλεγγύη στη χώρα μας στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε λόγω της καταστροφής του σεισμού του 2023. Με το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, καλούμε την ΕΕ να άρει τα εμπόδια για την ένταξη της χώρας μας να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της αρχής της τήρησης του συμφώνου».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR