Health

Καρκίνος: Αυξημένες οι πιθανότητες θανάτου για τα άτομα που μένουν μόνα τους


Ο καρκίνος ευθύνεται για το 26% των θανάτων στην Ευρώπη και είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κι ενώ γνωρίζαμε ήδη ότι παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση) αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου, τώρα η ερευνητική ομάδα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου στη λίστα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, οι ενήλικες που ζουν μόνοι τους έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τους ενήλικες που ζουν με άλλους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 475.000 ενήλικες και είδαν ότι ο κίνδυνος αυτός φτάνει το 43% για τους ενήλικες μεταξύ 45 και 64 ετών.

Παρατήρησαν, επίσης, ότι οι άνδρες που ζούσαν μόνοι τους είχαν 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο από ό,τι οι γυναίκες.


Μαθαίνουμε τα πάντα για την αποκατάσταση μετά τη μαστεκτομή
Εν μέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι άνδρες (56%) από το δείγμα των συμμετεχόντων ζούσαν μόνοι τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες (44%).

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης», τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά;
Μην ξεχνάτε ότι η κοινωνική σύνδεση είναι μια ανθρώπινη ανάγκη – κι αυτό το επιβεβαιώνει η επιστήμη.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Neuroscience έδειξε ότι η μοναξιά προκαλεί παρόμοιες νευρικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο με την πείνα και τη δίψα.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), η μοναξιά είναι η δυσφορία ή η ανησυχία του να είναι ή να αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι μόνος.

Είναι η συναισθηματική δυσφορία που νιώθουμε όταν η έμφυτη ανάγκη μας για οικειότητα και συντροφικότητα μένει ανεκπλήρωτη.

Και ενώ η παροδική μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που όλοι πιθανώς θα συναντήσουμε κάποια στιγμή, όταν γίνει χρόνια ή σοβαρή, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες για την υγεία.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology συνδέει τη μοναξιά με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Επιπλέον, στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας 2023 συνέδεσαν την κοινωνική απομόνωση με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών καθώς και με υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας από όλα τα αίτια, ενώ ερευνητές εκτιμούν ότι η μοναχική διαβίωση αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 29%.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Heart (του British Medical Journal), σημειώνει ότι η κοινωνική απομόνωση ενέχει 29% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή/και θανάτου από καρδιακή νόσο και 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR