Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ρώσος σύμβουλος του Πούτιν: Οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να κτυπήσουν στρατιωτικά Τουρκία-Ιράν και να εξαϋλώσουν τον στόλο UAV του Ερντογάν

Στρατιωτική επίθεση ή νέο πραξικόπημα στην Τουρκία;

Αυτά φέρονται να είναι τα διλήμματα των Αμερικανών για το καθεστώς Ερντογάν κυρίως λόγω του άκρατου αντιαμερικανισμού, και της συμπόρευσης με Ρωσία και Ιράν σε πάρα πολλά ζητήματα.

Αυτό που θα παίξει ρόλο όμως για την ελίτ και τα κέντρα αποφάσεων στην Αμερική, είναι το κοινό αντιαμερικανικό αίσθημα της τουρκικής κοινωνίας, και της τεράστιας απήχησης του καθεστώτος Ερντογάν στην χώρα, το οποίο έχει πολύ μεγάλες ρίζες και κλαδιά όπως φαίνεται.

Ο Ρώσος ειδικός, αρχισυντάκτης του περιοδικού πατρίδα και σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας και του Πούτιν Ιγκόρ Καρότσενκο έριξε μια βόμβα μεγάλης ισχύος λέγοντας ότι: «οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα εθνικά τους συμφέροντα, τα οποία συνίστανται στην παροχή πλήρους υποστήριξης στο Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

Επομένως θα κάνουν ό,τι κρίνουν στρατιωτικά απαραίτητο. Η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου είναι φυσικά ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την υποστήριξη του Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη εναντίον όλων των μερών που υποστηρίζουν τη Χαμάς.

Επίσης η αμερικανική ναυτική αρμάδα είναι ένα μήνυμα προς τη Συρία, το Ιράν, την Τουρκία και άλλα κράτη, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία εναντίον εκείνων που προσπαθούν να υποστηρίξουν τη Χαμάς».

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη εξαιρετικά σκληρές με την Τουρκία, που εφαρμόζει την δική της πολιτική για τη Μέση Ανατολή, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατιωτικό μπλοκ, ο Κοροττσένκο τόνισε, «Οι ενέργειες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι οι συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία δεν μπορούν να αναφέρονται παρά μόνο σε εισαγωγικά.

Ναι, οι ΗΠΑ και η Τουρκία βρίσκονται στο ίδιο στρατιωτικό μπλοκ, το ΝΑΤΟ, αλλά όλες οι πολιτικές της Ουάσιγκτον στην πράξη έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Οι ΗΠΑ μπορούν να επιχειρήσουν στρατιωτικό πραξικόπημα και να καταστρέψουν τον Στόλο των τουρκικών UAV όποτε θέλουν», συνέχισε ο ίδιος.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα σημεία σύγκλισης και κοινά συμφέροντα με τη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ο Κοροτσένκο είπε: «Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν είναι ένας εξαιρετικά δυσμενής πολιτικός για την κυβέρνηση Μπάιντεν, διότι δεν μπορεί να χειραγωγηθεί. Ως εκ τούτου, οι καταστροφικές ενέργειες των Αμερικανών κατά της Τουρκίας θα συνεχιστούν. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα σημεία σύγκλισης και κοινών συμφερόντων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας παρά μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», κατέληξε ο ίδιος.

Ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γιατσί προειδοποιεί τον Ερντογάν ότι η αμερικανική αρμάδα στηρίζει και την Ελλάδα εκτός του Ισραήλ

Ο γνωστός μας Τούρκος Απόστρατος Ναύαρχος Τ.Γιατσί ουσιαστικά συμφωνεί με τον Καρότσενκο, ενώ προειδοποιεί και αυτός τον Ερντογάν, ότι οι Αμερικανοί ήρθαν για να μείνουν στην Μεσόγειο στηρίζοντας όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και την Ελλάδα.

“Το αμερικανικό πλοίο αγκυροβόλησε στην Ανατολική Μεσόγειο. Σαν να μην υπήρχε άλλο μέρος, και αγκυροβόλησε λίγα μίλια από το πλωτό μας γεωτρύπανο Abdulhamid Khan.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ειπωθεί ότι η αμερικανική αρμάδα έφτασε εκεί τυχαία. Αυτό είναι το μήνυμα της επιβολής του Χάρτη της Σεβίλλης, που μας περιορίζει στον κόλπο της Αττάλειας.

Προειδοποιώ τις τουρκικές αρχές από εδώ ότι οι ΗΠΑ με αυτήν την κίνηση έδειξαν ότι στέκονται πίσω από την Ελλάδα. Είναι μήνυμα προς εμάς και μήνυμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, η παρουσία τόσης ναυτικής δύναμης”, κατέληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Το σκηνικό της κατάρριψης τουρκικού drone πρόσφατα στην Συρία από αμερικανικές δυνάμεις, και οι δηλώσεις Ερντογάν για την αμερικανική ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνουν το ακριβές μέγεθος του τρόμου που έχει καταλάβει την τουρκική ηγεσία, η οποία δεν κάνει πίσω παρόλα αυτά και συνεχίζει το κρεσέντο κατά πάντων.

Αν λέμε συνεχιστεί αυτή η στάση, τότε το πραξικόπημα στην χώρα που αναφέρει ο Ρώσος ειδικός σίγουρα είναι πιο εφικτό, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμα και προληπτικό κτύπημα σε τουρκικό σκάφος, αεροσκάφος στην περιοχή, ειδικά αν αυτά υπερβούν τα εσκαμμένα.
   

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR