Τα είπε όλα ο Ρώσος πρόεδρος χθες, όχι τόσο για αυτά που έχουν λάβει χώρα στην Ουκρανία, όσο για αυτά που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, και θα είναι πολλά, πάρα πολλά.
Στο Σότσι υλοποιήθηκε η ολομέλεια της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το θέμα της φετινής συνάντησης είναι η «Δίκαιη πολυπολικότητα, και πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια και την ανάπτυξη για όλους».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, καταρχάς, σημείωσε ότι οι Συζητήσεις Βαλντάι είναι πάντα μια αντανάκλαση των σημαντικότερων διαδικασιών στην παγκόσμια πολιτική του 21ου αιώνα και ξεστόμισε τον δικό του “πύρυαλο”:
«Είμαι βέβαιος ότι θα είναι έτσι σήμερα, πιθανότατα έτσι ήταν ήδη τις προηγούμενες μέρες, όταν συζητούσατε μεταξύ σας, και θα συνεχίσει να είναι έτσι, γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι, στην ουσία, με το καθήκον να οικοδομήσουμε ένα νέο κόσμο", τόνισε ο ίδιος εννοώντας φυσικά ( όπως έχει δηλώσει πολλές φορές) για μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία Ρωσία και Κίνα θα έχουν τις δικές τους σφαίρες επιρροής, αλλιώς θα έχουμε παγκόσμιο πόλεμο, διότι οι συμφωνίες του προηγούμενου πολέμου δεν ισχύουν για την Μόσχα πλέον, ενώ στο παιχνίδι έχει εισέλθει δυναμικά και η Κίνα.
Απόσυρση του ρωσικού υποβρυχίου Κρασναντάρ από την Ανατολική Μεσόγειο
Η Ρωσία φέρεται να έχει αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από την Κριμαία τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια σειρά επιτυχημένων ουκρανικών επιθέσεων.
Η συνέχεια δίνεται όμως και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το μοναδικό ρωσικό υποβρύχιο, με την ονομασία “Κρασνοντάρ” (B-265), διήλθε από το στενό της Σικελίας με πορεία το Γιβραλτάρ.
Το Κρασνοντάρ είναι ένα υποβρύχιο κλάσης Kilo, με κινητήρες ντίζελ, εξαιρετικά αθόρυβο και εξοπλισμένο με πυραύλους Kalibr μεγάλου βεληνεκούς.
Είναι το μόνο ρωσικό υποβρύχιο που είναι γνωστό ότι βρίσκεται στη Μεσόγειο σήμερα.
Πιστεύεται ότι το Κρασνοντάρ αποσύρεται από τη συριακή βάση Ταρτούς, μετά από δύο χρόνια δραστηριότητας.
Το υποβρύχιο χρειάζεται συντήρηση και η Τουρκία απαγορεύει στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό να διέλθει από τον Βόσπορο.
Για το λόγο αυτό, το Κρασνοντάρ θα πρέπει να διασχίσει το στενό του Γιβραλτάρ και να φτάσει στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας.
Οι εκτιμήσεις της διαδρομής του προέρχονται από τις κινήσεις του ρυμουλκού Sergey Balk, το οποίο φωτογραφήθηκε χθες από δορυφόρους κοντά στην Κρήτη δίπλα στη σιλουέτα ενός υποβρυχίου.
Το ρυμουλκό συνοδεύει το Κρασνοντάρ στο μακρύ ταξίδι του προς την Αγία Πετρούπολη.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση, η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο θα παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με μόνο δύο μονάδες μάχης (δύο κορβέτες) να υπάρχουν στην Ταρτούς και ένα κατασκοπευτικό πλοίο.
Η απόσυρση μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων, η κατακόρυφη αύξηση των προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας, η δημιουργία Τριών πανίσχυρων Στρατιών, οι μετακινήσεις ειδικών μονάδων, και η ενεργοποίηση εκ νέου της Wagner, δείχνει προετοιμασία γιγαντιαίων διαστάσεων επίθεσης των Ρώσων για να κλείσουν το ζήτημα με την Ουκρανία.
Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ έχουν θέμα με την χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, και προσπαθούν να καλύψουν κάποιες ανάγκες μέσα από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό.
Το αποτέλεσμα θα το δούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, με μια επίθεση επιπέδου Β’ Παγκοσμίου πολέμου των Ρώσων με στόχο την εξόντωση των Ουκρανών.