Cyprus issue
Updated at:

Ρωσικός "προξενικός πυρετός" στο Κυπριακό! Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία: "Ψεύδη για υποτιθέμενη αλλαγή στάσης της Μόσχας στην Κύπρο"

Τα ψεύδη σχετικά με την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να αλλάξει τη θέση της για την επίλυση του Κυπριακού δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης στη Δημοκρατία Μουράτ Ζιάζικοφ (Murat Zyazikov).

«Ορισμένα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν περιοδικά να προωθήσουν ένα αφήγημα σχετικά με την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να αλλάξει τη γνωστή θέση της για την επίλυση του Κυπριακού. Τέτοιες εικασίες και προκλητικά πράγματα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και έχουν ως μοναδικό στόχο να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις επαληθευμένες προσεγγίσεις της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ για την επίλυση τοπικών και διεθνών συγκρούσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Rossiyskaya Gazeta, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Μόσχας για την εγκαθίδρυση επίσημων σχέσεων με το ψευδοκράτος της Τουρκίας στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

CONTINUE READING

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν αμφισβήτησε ποτέ τα βασικά αξιώματα μιας ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Ζιάζικοφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Κύπρος δεν θα θεωρήσουν ποτέ ο ένας τον άλλον εχθρό, ο λαός της Δημοκρατίας θα παραμείνει πάντα αδελφικός για τους Ρώσους.

«Αυτό βασίζεται στις αμοιβαίες συμπάθειες των απλών ανθρώπων, στους στενούς ιστορικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί επί αιώνες. Δεν νομίζω ότι τα όποια προσωρινά πολιτικά σκαμπανεβάσματα ή η ατυχής κοντόφθαλμη σκέψη δυνάμεων που έχουν υποκύψει στην αντιρωσική υστερία μπορούν να καταστρέψουν αυτή τη φιλία. Οι όποιες κρίσεις είναι πεπερασμένες. Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις μας με την Κύπρο δεν θα οικοδομηθούν από το μηδέν, αλλά θα βασιστούν στην πλούσια εμπειρία αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας που συσσωρεύτηκε επί δεκαετίες προς όφελος των λαών μας», κατέληξε. 

Επίσημο ρωσικό αίτημα για προξενείο στα Κατεχόμενα

Υπενθυμίζεται πως επίσημο αίτημα για άνοιγμα προξενείου στα Κατεχόμενα διαβίβασε η Μόσχα δια της πρεσβείας της στη Λευκωσία στο υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αποκάλυψε σε δημοσίευμα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Ειδικότερα, εδώ και αρκετά έτη η Ρωσία υποστηρίζει ότι λόγω του αυξημένου αριθμού Ρώσων που ζουν στα κατεχόμενα (περί τους 50.000) υπάρχει μεγάλη ανάγκη για λειτουργία του γραφείου προξενικών υποθέσεων

«Η Ρωσία διευκρινίζει ότι η δημιουργία προξενικού γραφείου έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των Ρώσων πολιτών -περίπου 50.000 που είτε επισκέπτονται τα κατεχόμενα, είτε διαμένουν μόνιμα εκεί, είτε ακόμα και για οικογένειες από μικτούς γάμους με υπηκόους της Ρωσίας- όμως το όλο θέμα έχει πολιτική διάσταση, η οποία δεν μπορεί να αγνοείται», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές της Κυπριακής δημοκρατίας, σημείωναν ότι όλες οι προξενικές υποθέσεις που αφορούν τους Ρώσους υπηκόους μπορούν να διευθετούνται από την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, χωρίς να θεωρείται απαραίτητη η μόνιμη παρουσία γραφείου στα κατεχόμενα.

Πάντως, από την πλευρά της, η ρωσική πρεσβεία διεμήνυσε ότι λόγω της αύξησης του πληθυσμού των Ρώσων πολιτών στα κατεχόμενα, όλες οι προξενικές υποθέσεις δεν δύναται να διεκπεραιώνονται πλέον από την πρεσβεία στη Λευκωσία. Θεωρούν, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη λειτουργία του γραφείου στα κατεχόμενα, καθότι υπάρχουν και πολύπλοκες προξενικές υποθέσεις, ενώ θέμα τίθεται και για πολίτες της που, ενώ διαμένουν στα κατεχόμενα, δεν δικαιούνται να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές.

Πρόδρομος νομιμοποίησης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο;

Όπως υποστήριξε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, «οι συνθήκες για μία τέτοια ενέργεια ήταν ώριμες εδώ και καιρό», ενώ επιπλέον ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό υπόβαθρο».

«Με αυτή τη δήλωση ο πρέσβης πιθανώς εννοεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως πρόδρομος της αναγνώρισης της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”», ανέφερε πρόσφατα η Deutsche Welle, επικαλούμενη την Τageszeitung. Όμως, «παρά την υποτιθέμενα καθησυχαστική δήλωση του πρέσβη, η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ευαίσθητο θέμα της Κύπρου για να μπει σφήνα μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Τουρκία αποτελεί τη μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει χαρακτηριστεί από τη Ρωσία ως “μη φιλικό κράτος”. Αντιθέτως τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα συντάσσονται με το Κίεβο. Η Μόσχα, αλλά και η Άγκυρα – που με τη στάση της στον πόλεμο ούτως ή άλλως αποτελεί ειδική περίπτωση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ – είναι πιθανό να αποτελέσουν αγκάθι για την ψήφιση ενός νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο που θα ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία περισσότερων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά.

Επιπλέον, εκκρεμούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει σκοπίμως να αποκλείσει το Κυπριακό, όμως εάν η χρόνια τεταμένη σχέση του Ερντογάν με τις Η.Π.Α. εκτροχιαστεί, ο Πούτιν θα μπορούσε να τραβήξει τον Ερντογάν ακόμη περισσότερο με το μέρος του με μια θεαματική κίνηση στο Κυπριακό. Η Μόσχα θα νομιμοποιούσε έτσι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο – και μαζί με αυτήν τη δική της επίθεση στην Ουκρανία», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR