Greek-Turkish Relations
Updated at:

Νέα τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία για το Μεταναστευτικό σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ΜΜΕ, η Τουρκία συνεχίζει στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της ατζέντας να αμφισβητεί την ελληνική δικαιοδοσία και κυριαρχία νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Πενταπόσταγμα: «Σημειώνεται πως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειές της, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά στη δράση των διακινητών και των περιορισμό τους, καθώς θυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει να μπαίνουν βάρκες στη θάλασσα γιατί αυτό ειναι που κοστίζει πολλές ζωές στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή του ομιλία στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας την ανάγκη πιο συντονισμένης συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης  Τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως και υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για διμερείς, όσο και για πολυμερείς συνέργειες, ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα διακινητών, αλλά και να δημιουργηθούν νόμιμα μονοπάτια μετανάστευσης».

Η Ελλάδα δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για βολές μονάδων του ΝΑΤΟ στις 22 Σεπτεμβρίου αλλά ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας προχώρησε στην έκδοση NAVTEX, στην οποία αναφέρει πως η περιοχή αυτή εμπίπτει σε χώρο δικής της δικαιοδοσίας για την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους (NAVTEX).

Αυτά την ώρα που ολοκληρώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου η άσκηση «Αποφασιστικότητα 2023» του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα γέμισε την Ανατολική Μεσόγειο με πολεμικά πλοία και έστειλε το μίνι αεροπλανοφόρο της δυτικά της Κύπρου.

Όπως είχε ανακοινώσει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διατέθηκαν:

α) Από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων: TCG Anadolu, 10 φρεγάτες, 8 υποβρύχια, 3 κορβέτες, 17 σκάφη εφόδου, 9 πλοία βοηθητικής κλάσης, 10 πλοία περιπολίας, 6 ναρκοθηρευτικά, 16 αμφίβια αποβατικά σκάφη, 10 αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, 18 ελικόπτερα ναυτικού, 18 εναέρια μη επανδρωμενα οχήματα.

β) 2 ελικόπτερα γενικής χρήσης από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων,

γ) Από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας: 12 μαχητικά, 1 ιπτάμενο ραντάρ, 2 ιπτάμενα τάνκερ, 2 αεροσκάφη δοκιμής και βαθμονόμησης,

δ) 4 σκάφη ακτοφυλακής από τη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος.

Σύνολο: 76 πλοία επιφανείας, 8 υποβρύχια, 27 αεροσκάφη, 20 ελικόπτερα και 18 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η άσκηση περιλαμβάνει πραγματικές βολές όπλων και κατευθυνόμενα βλήματα εναντίον μη επανδρωμένων εναέριων στόχων».

Η Ελλάδα ξεκινά από την Δευτέρα την άσκηση «Παρμενίων» για την οποία έχουν δεσμευτεί περιοχές και στο τρίγωνο Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου, στις οποίες η Τουρκία σημείωσε αντιρρήσεις επαναλαμβάνοντας και πάλι τα περί αποστρατικοποίησης και των συγκεκριμένων νησιών.

Κατά τ’ άλλα Αθήνα και Άγκυρα ζουν μια περίοδο «ευδαιμονίας»….#not

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR