Πολλοί ίσως να μην γνωρίζουν, ότι η Ελλάδα, έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή στην παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, των λεγόμενων drone, με αρκετές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν ετοιμάζοντας νέα επιτεύγματα παράλληλα με τα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Η Velos Rotors ολοκλήρωσε με επιτυχία μια πτητική δοκιμή αντοχής του νέου μη επανδρωμένου της οχήματος σε μεγάλο ύψος στο Hagerman Pass του Κολοράντο, αναφέρουν πηγές.
Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο της Velos δοκιμάστηκε στα 12.000+ (3,7km) πόδια, με ανέμους να πνέουν έως και 33 mph (7 bft), ακολουθώντας το σχέδιο δοκιμών σε μεγάλο υψόμετρο στο αεροδρόμιο Leadville-Lake στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι πτήσεις με drone σε μεγάλο ύψος είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Ο λεπτός αέρας παρέχει λιγότερη δύναμη για να κρατήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ισορροπία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν επίσης την ισχύ των μπαταριών.
“Η πτήση σε τέτοιες συνθήκες είναι μια περαιτέρω απόδειξη της μηχανικής αυστηρότητας και της ευρωστίας των UAV της Velos. Μείνετε συντονισμένοι καθώς πετάμε ψηλότερα!”, ανακοίνωσε η εταιρεία.
Θέλουμε ελληνικά UCAV με εμβέλεια μέχρι την Κατεχόμενη Κύπρο
Ρόδος ή Κρήτη θα πρέπει να μετατραπούν σε βάσεις ελληνικών επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με εμβέλεια έως την Κύπρο.
Η χώρα μας αν και υπήρξε για πολλά χρόνια «απών» στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ειδικά σε αυτό των “επιθετικών”, το τελευταίο διάστημα τρέχει “κατοστάρι” σε παράλληλο ανταγωνισμό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφέστατα μια ισχυρή απάντηση προς την τουρκική πλευρά, η οποία έχει κάνει άλματα σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.
Σκοπός είναι να αποκτήσουν μελλοντικά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ένα ελληνικής κατασκευής UCAV, που θα δύναται να φέρει σύγχρονα όπλα, όπως μικρούς πυραύλους, βόμβες και πολυβόλα.
Το ελληνικό UCAV όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει εμβέλεια μέχρι την Κατεχόμενη Κύπρο, στην οποία οι Τούρκοι ετοιμάζουν μια mega-αεροναυτική βάση σε Λευκόνοικο και Καρπασία, με την οποία θα απειλούν κύρια την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά.
Ο αποκαλούμενος “πόλεμος των drone”, είναι κύριο κομμάτι όλων των ειδών των πολεμικών επιχειρήσεων, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά στην Ουκρανία.
Η χώρα μας οφείλει να επικεντρωθεί ακόμα πιο σοβαρά στο εν λόγω πρόγραμμα, αναπτύσσοντας παράλληλα και άλλα, με στόχο την δημιουργία μοιρών επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων με τομέα την Ανατολική Μεσόγειο με Τρεις στόχους:
1. Την διαφύλαξη των εξεδρών από όπου θα αντλείται φυσικό αέριο νότια της Κρήτης και αλλού από τις ενεργειακές εταιρείες.
2. Την δυνατότητα εκτέλεσης πολεμικών επιχειρήσεων κατά των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα, σε πρώτο στάδιο κατά το οποίο θα ενεπλέκατε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
3. Την συνοδεία των γαλλικών και αμερικανικών μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε επιχειρήσεις κρούσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Με βάσεις σε Κρήτη ή Ρόδο, οι ελληνικές πολεμικές μοίρες θα μπορούσαν να κτυπήσουν τουρκικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στα Κατεχόμενα, ως πρώτο κύμα αντιποίνων σε περίπτωση γενικευμένη σύγκρουσης, ή τουρκικής επιχείρησης τύπου “ θα έρθουμε βράδυ”.
Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα υλοποιούν μια τεράστια γκάμα αποστολών, από συλλογή πληροφοριών, κατάδειξη στόχων με laser, έως αποστολές βομβαρδισμού χερσαίων στόχων, ειδικά υποδομών.