Greek-Turkish Relations
Updated at:

Σε παραφροσύνη ο "πατέρας" της "Γαλάζιας Πατρίδας" κατηγορεί τον Ερντογάν ότι υιοθετεί εμμέσως τον χάρτη της Σεβίλλης υπέρ της Ελλάδας

O υπερεθνικιστής Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία, γνωστός ως ο αρχιτέκτονας της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan), ενός επιθετικού ναυτικού δόγματος που ταυτίζεται με την πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ισχυρίστηκε ότι "η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με τον Χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος υποστηρίζει τις ελληνικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να προωθήσει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020".

Κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο YouTube στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη μειωμένη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους και την αυξημένη δραστηριότητα άλλων χωρών, ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος ηγείται του τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιων και Παγκόσμιων Στρατηγικών, υποστήριξε ότι η Τουρκία, από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, δεν είχε περάσει σε περιοχές που σημειώνονται ως ελληνικά χωρικά ύδατα στο χάρτη της Σεβίλλης. Επιδεικνύοντας ένα αντίγραφο του χάρτη, ο Γιαϊτσί υποστήριξε ότι η Τουρκία τον έχει αποδεχθεί σιωπηρά.

CONTINUE READING

"... Δεν αναγνωρίσαμε αυτόν τον χάρτη. Πιστεύω ότι από το 2020, όλες οι δραστηριότητές μας πραγματοποιήθηκαν εντός των ορίων του χάρτη της Σεβίλλης, ενδεχομένως για να προωθήσουμε τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποφύγουμε την κριτική της ΕΕ", πρόσθεσε.

Ο Γιαϊτσί επεσήμανε επίσης ότι η μόνη εξαίρεση στην εφαρμογή του Χάρτη της Σεβίλλης ήταν τα χωρικά ύδατα μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρου. Είπε ότι αυτό κατέστη δυνατό μέσω μιας συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των της Άγκυρας και της οντότητας των κατεχομένων της Κύπρου.

Επιπλέον, ο Γιαϊτσί ανέφερε επίσης ότι από τις 22 Δεκεμβρίου 2020, οι τουρκικές κοινοποιήσεις NAVTEX, ειδικά για σκάφη γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών, αγγίζουν επίσημα τα όρια του χάρτη της Σεβίλλης, αλλά δεν επεκτείνονται πέραν αυτού.

Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει εγκαταλείψει επί του παρόντος τη Γαλάζια Πατρίδα, ο Γιαϊτσί είπε ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί ενεργά τις αξιώσεις της στις περιοχές που εμπίπτουν στη Γαλάζια Πατρίδα. Ενίσχυσε αυτή την άποψη αναφερόμενος στην τελευταία γνωστή θέση του γεωτρύπανου Abdülhamit Han. Επιπλέον, ο Γιαϊτσί υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν επιτρέπει σε άλλες χώρες να εισέλθουν στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου όπου δεν δραστηριοποιείται, διότι έχει ήδη απώλειες από τη μη αξιοποίηση των περιοχών που της ανήκουν.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι μια μελέτη που εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους ακαδημαϊκούς Juan Luis Suárez de Vivero και Juan Carlos Rodríguez Mateos από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ως εκ τούτου, αναφέρεται ως Χάρτης της Σεβίλλης. Αναπτύχθηκε για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Ο χάρτης αυτός οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας σύμφωνα με τα σύνορα των ελληνικών νησιών, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά βρίσκονται στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον χάρτη, η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, ξεκινώντας από το Καστελλόριζο, εκτείνεται νότια στο μέσο της Μεσογείου, αφήνοντας την Τουρκία χωρίς πρόσβαση στη Μεσόγειο, εκτός από τον κόλπο της Αττάλειας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον απέχει από το να παίρνει θέση για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών και δήλωσε ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει καμία νομική σημασία από την πλευρά των ΗΠΑ. "Όσον αφορά το "νομικό καθεστώς" του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο χάρτης της Σεβίλλης έχει καμία νομική σημασία. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί ότι ο χάρτης της Σεβίλλης αποτελεί νομικά δεσμευτικό έγγραφο", αναφέρει η δήλωση.

Η ΕΕ είχε αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία το 2019 λόγω των δραστηριοτήτων της για γεωτρήσεις και εξερεύνηση πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κυρώσεις παρατάθηκαν για ένα έτος και έληξαν τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Γιαϊτσί συγκαταλέγεται στους στενούς συνεργάτες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν μαζί με τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και ακούστηκε να ψιθυρίζει στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος του προέδρου στο CNNTürk εκείνο το βράδυ. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Γιαϊτσί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκκαθάριση των αντιπάλων του Ερντογάν και των φιλονατοϊκών αξιωματικών από τον στρατό. Είναι επίσης ο προγραμματιστής του λογισμικού με την ονομασία "Fetometre", το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που ασκεί κριτική στον Ερντογάν.

Τον περασμένο μήνα, ο Γιαϊτσί ξεκίνησε εκστρατεία για να παρεμποδίσει την ετήσια τελετή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Αυγούστου στη Μονή Σουμελά στη βορειοανατολική επαρχία της Τραπεζούντας.

Στις 3 Αυγούστου ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό της δεξαμενής σκέψης του Γιαϊτσί περιείχε υποτιμητικές εκφράσεις που απευθύνονταν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄, τον πνευματικό ηγέτη των Ανατολικών Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, μαζί με ισχυρισμούς ότι η πραγματοποίηση της τελετής παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, μια διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε το 1923 και καθόρισε τα σύνορα και καθιέρωσε την ειρήνη μεταξύ της Τουρκίας και των συμμαχικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Επισημαίνοντας ότι στις 15 Αυγούστου τιμάται η επέτειος της οθωμανικής κατάκτησης της Τραπεζούντας, η ανακοίνωση υποστήριξε ότι η τελετή θα ερμηνευθεί ως ασέβεια προς τους Οθωμανούς προγόνους της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι στόχος της τελετής ήταν "είτε να διαγραφεί είτε να αμφισβητηθεί η ιστορία της κατάκτησης της Τραπεζούντας, προωθώντας έτσι την αφήγηση ότι τα εδάφη αυτά ανήκαν αρχικά στην Ελλάδα".

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης: "Ο σκοπός αυτής της τελετής είναι να σβήσει τη μνήμη της κατάκτησης της Τραπεζούντας ή, τουλάχιστον, να ρίξει σκιά πάνω της, προωθώντας έτσι τις φιλοδοξίες της Μεγάλης Ιδέας". 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις υπερεθνικιστικών και ισλαμιστικών κύκλων, η τελετή πραγματοποιήθηκε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR